Björn in De Dommel op 1 januari 2021
Björn in De Dommel op 1 januari 2021 Foto: ©Björn Fredriks

Dommelduik is geen nieuwjaarsduik

Algemeen

Son en Breugel - Voorbijgangers hebben op 1 januari vast vreemd opgekeken toen ze Björn Fredriks (39), gekleed in een korte broek, richting de Dommel bij de Planetenlaan zagen lopen. Björn is al tweeëneenhalf jaar bezig met koudwatertraining en een ‘plons’ in de Dommel stond nog op de planning; van een nieuwjaarsduik was dan ook geen sprake.

Redacteur: Emmy Grit

Björn: “Ik ben tweeëneenhalf jaar geleden begonnen met buiten douchen onder koud water. Ik ben er nu aan gewend en ik wil zelfs nooit meer onder een warme douche staan.” Hij doet veel aan mind set en wil zo min mogelijk stress ervaren. Door de koudwatertraining wil hij bekijken hoever hij met zijn eigen lichaam kan gaan. “Je moet er wel voor trainen, je lichaam moet er namelijk wel aan wennen”, vult Björn aan.

Natuurwater
De Son en Breugelnaar heeft wel eens gedacht om op 1 januari een nieuwjaarsduik te gaan nemen, maar het is er nog nooit van gekomen. Hij heeft er veel over gelezen en wellicht komt het er nog eens van. Op 1 januari zou Björn samen met iemand anders de Dommel in gaan. Björn: “Dat was niet bedoeld als nieuwjaarsduik.” Op het laatste moment haakte die andere af, waardoor hij alleen is gegaan. “Het was heerlijk in het natuurwater en het zonnetje scheen ook nog eens”, blikt hij tevreden terug.

Drie minuten
In totaal heeft Björn drie minuten in de Dommel gelegen, bij de opstapplaats voor kano’s. “Op die plek kon ik makkelijk in en uit het water komen. Toen ik uit het water kwam, was ik zo rood als een kreeft; dat is een fijn gevoel en wordt veroorzaakt door het koude water. Dan ‘ontploft’ je lichaam en gaat je interne kachel aan. Dat is het intense gevoel waar ik het allemaal voor doe”, aldus Björn.

Nieuwe uitdaging
Inmiddels heeft hij al veel leuke reacties gehad op zijn ‘plons’ in de Dommel. “Wellicht staan we volgend jaar wel met meerdere dorpsgenoten bij de Dommel voor een nieuwjaarsduik, of zoals ik heb gedaan, als onderdeel van de koudwatertraining.” De volgende uitdaging staat alweer in de ‘to-do-list’ van Björn: deelnemen aan de Ice4life. “Ik heb afgelopen jaar met veel interesse het artikel gelezen in DeMooiSonenBreugelKrant, waardoor mijn interesse is aangewakkerd, dus wie weet ben ik de volgende keer ook deelnemer aan dit mooie evenement.”

Voor vragen, informatie of inspiratie kun je reageren via het Instagramaccount van Björn: @bjorns.vitality.

Björn na zijn 'plons' in De Dommel op 1 januari 2021