Maria Genova presenteert de webinar
Maria Genova presenteert de webinar Foto: ©gemeente Son en Breugel

Voorkom dat jij slachtoffer wordt van internetcriminaliteit

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Spoofing, malware, phishing, hacking, ransomware, virus, cryptojacking, maar ook identiteitsfraude en pinpasfraude zijn de laatste maanden volop in het nieuws. Ze vallen allemaal onder ‘cybercrime’ en als je hier slachtoffer van wordt, dan zijn de financiële gevolgen vaak niet te overzien. Om cybercrime vroegtijdig te herkennen en te voorkomen, wordt voor alle particulieren én ondernemers in Son en Breugel een gratis online webinar georganiseerd.

Redacteur: Emmy Grit

Door de komst van het coronavirus werken veel werknemers thuis, waardoor het aantal woninginbraken de afgelopen maanden steeds minder werd, maar de georganiseerde criminaliteit via internet extreem steeg. Je kent vast wel de verhalen dat iemand per ongeluk geld heeft overgemaakt naar een persoon die zich voordeed als iemand anders. Of erger, misschien is dit je zelf al eens overkomen. Maar ook e-mails en sms’jes van banken waar je geen klant van bent met de melding dat jouw bankpas binnenkort verlopen is en dat je dan ‘even’ op een link moet klikken, behoren tot de klassiekers van de internetcriminaliteit die dagelijks door cybercriminelen worden verstuurd.

Informeren
In Son en Breugel hebben de gemeente en de Rabobank de handen daarom ineengeslagen om gezamenlijk met lokale partners een webinar cybercrime te organiseren. Patrick Wijns, directeur Rabobank Son en Breugel: “De Rabobank kreeg regelmatig vragen over cybercrime van zowel particulieren als ondernemers. Wij maakten helaas ook mee dat klanten financieel benadeeld waren door cybercriminelen.” De Rabobank wilde hun cliënten goed informeren over de nadelige gevolgen en wat zij zelf kunnen doen om het te voorkomen. “Daarom hebben we als bank contact gezocht met de gemeente om dit gezamenlijk op te pakken. Wij zijn er trots op dat we dit samen hebben georganiseerd”, aldus Patrick.

Samenwerken
Kirsty Lochten, beleidsmedewerker Veiligheid van de gemeente Son en Breugel: “De gemeente had in maart een presentatie over cybercriminaliteit gepland staan voor de ondernemers van Ekkersrijt. Deze werd op het laatste moment geannuleerd vanwege het coronavirus. Na het telefoontje van Patrick zijn we meteen vol enthousiasme aan de slag gegaan en hebben we besloten het webinar voor een breder publiek te organiseren”. De presentatie is inmiddels in een ander jasje gestoken en wordt op 20 januari, van 19.30 tot 21.00 uur, via een livestream gepresenteerd.”

Lokaal
De samenwerking gaat nog verder dan alleen de gemeente en de Rabobank. Ook de Ondernemersvereniging Ekkersrijt (OVE), Ondernemersvereniging Son en Breugel (OVSB) en Claranet Benelux zijn betrokken bij de organisatie. Daarnaast heeft de organisatie contact gezocht met SonenBreugelVerbindt, KBO Son, KBO Breugel en de Zonnebloem afd. Son en Breugel, en gevraagd of zij dit binnen hun vereniging willen delen. “Maar het webinar is natuurlijk voor iedereen toegankelijk. We wilen alle dorpsgenoten we in de gelegenheid stellen om dit interessante webinar te volgen en daarom doen we via de MooiSonenBreugelKrant een oproep om je aan te melden voor dit webinar”, aldus Kirsty.

Persoonlijk verhaal
Het webinar wordt geopend door burgemeester Hans Gaillard, waarna Maria Genova, journaliste, schrijfster en security watcher, het woord krijgt en de presentatie voor haar rekening neemt. Maria is geen onbekende in de wereld van de cybercrime; zij wordt regelmatig gevraagd voor tv-programma’s over dit onderwerp. In haar presentatie over cybercriminaliteit vertelt Maria over de ontwikkelingen van de internetcriminaliteit en laat de meest voorkomende voorbeelden zien. Tijdens de presentatie wordt ook een filmpje getoond van een cliënt van de Rabobank die slachtoffer is geworden van cybercrime. Patrick: “Deze cliënt is veel geld kwijtgeraakt door internetcriminelen. In zijn persoonlijke verhaal vertelt hij wat hem is overkomen en wil graag andere mensen hiervoor behoeden.” Verder wordt tijdens de avond ingegaan op de vraag hoe de Rabobank omgaat met cybercriminaliteit.

Tips and tricks
Er worden ‘tips and tricks’ gedeeld om te voorkomen dat jij wellicht het volgende slachtoffer wordt van cybercriminaliteit en er wordt inzicht gegeven in de handelwijze van cybercriminelen. Kirsty: “Het webinar is vooral bedoeld om particulieren en ondernemers digitaal weerbaarder te maken. Er trappen nog te veel mensen in ‘de praatjes’ van deze criminelen. We willen zo veel mogelijk mensen bereiken en informeren over wat ze wel, maar ook juist wat ze niet moeten doen als ze door internetcriminelen via e-mail, WhatsApp of via de telefoon benaderd worden.”

Vragen stellen
Er kunnen ook vragen gesteld worden tijdens de avond. “Helaas kunnen we niet ingaan op individuele vragen, maar die worden later wel beantwoord. Vragen die voor iedereen van belang zijn, mogen uiteraard gesteld worden”, aldus Patrick. De vragen kun je van tevoren doorgeven via cyber@sonenbreugel.nl. Via dit e-mailadres kun je je gratis aanmelden, waarna je, een paar dagen voor 20 januari, een link via de gemeente ontvangt waarmee je kunt inloggen.

Het kan iedereen overkomen, ook jou! Zorg dat jij niet het volgende slachtoffer wordt van cybercriminelen en kijk mee op 20 januari via de livestream, die mede mogelijk wordt gemaakt door Pieter Foolen en zijn team van Foolen Audio & Light.

Aanmelden en vragen stellen via cyber@sonenbreugel.nl.

Afbeelding
Algemeen 7 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 8 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 11 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen gisteren Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella