Jongerenwerkers Ali en Bjorn Pinsel uit Nuenen bezig  met een online activiteit
Jongerenwerkers Ali en Bjorn Pinsel uit Nuenen bezig met een online activiteit

Andere daginvulling door wegvallen activiteiten breekt jongeren op

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - “Jongeren lopen tijdens deze coronatijd door allerlei omstandigheden vast zonder hun normale ritme. De vorm van het onderwijs, het online lessen volgen en het gemis aan contacten die via en op school lopen, zijn enkele voorbeelden hiervan. Maar ook het niet doorgaan van reguliere (sport)activiteiten breekt vele jongeren op.” Aan het woord is jongerenwerker Ali Al Zubaidi van LEVgroep Son en Breugel. Hij heeft veel contact met jongeren uit Son en Breugel en maakt dagelijks mee dat de coronatijd veel impact heeft op deze groep.

Redacteur: Emmy Grit

Ali: “Sinds de coronapandemie zien we meer kwetsbare jeugd en jongeren. We merken dat deze groep het steeds moeilijker vindt om met de vele maatregelen die door het kabinet zijn afgekondigd om te gaan. Ze missen structuur in het dagelijkse leven en daar proberen wij hen mee te helpen.” Een van deze jongeren is de twintigjarige Rick. Hij geeft aan dat hij de online lessen lastig vindt omdat hij moeite heeft om zich te concentreren: “Hierdoor zijn mijn schoolresultaten wel slechter geworden.” Ali merkt dat er jongeren zijn die veel moeite hebben met de situatie waarin ze nu leven. Tijdens de gesprekken die hij heeft met deze jongeren wordt dit uitgesproken en ook door de aanmeldingen voor MatchMentor.

Contact
De afgelopen maanden heeft het jongerenwerk verschillende activiteiten georganiseerd voor de jeugd. Bij iedere activiteit werd zorgvuldig gekeken naar de mogelijkheden en hoe de buitenactiviteiten op een verantwoorde manier gerealiseerd konden worden, zodat de activiteiten ook allemaal binnen de RIVM-maatregelen vielen. Ali: “Alle buitenactiviteiten werden overdag gehouden en waren gericht op jeugd tot en met 17 jaar.” In de avonduren stonden vooral online activiteiten gepland, die vaak bedoeld waren voor de iets oudere jongeren, zoals onlinebijeenkomsten. “Online gamen stond bijvoorbeeld op het programma. Door deze online momenten bleven we in contact met de jeugd, wat erg belangrijk bleek te zijn. In een vroeg stadium kun je bepaalde zorg signaleren, waarmee wij dan verder preventief aan de slag kunnen”, aldus Ali.

Zelfvertrouwen
De achttienjarige Bram had weinig zelfvertrouwen en vond het lastig om naar buiten te gaan: “Door de gesprekken met een MatchMentor en door de activiteiten die door de jongerenwerkers georganiseerd werden, kreeg ik meer zelfvertrouwen.” De afgelopen tien maanden heeft hij de afgekondigde maatregelen opgevolgd, maar dat wil niet zeggen dat hij het met alle maatregelen eens is. “De maatregel waar ik het meeste problemen mee heb, is het feit dat je nog maar één persoon op bezoek mag hebben. We zijn met een groep vrienden en wij kunnen nu niet bij elkaar zijn. Ik vind de maatregelen streng, maar ik heb er begrip voor, zeker nu die Britse variant er nog bij is gekomen, maar dat houdt niet in dat het gemakkelijk is.”

Avondklok
Ali: “Nu de avondklok is ingegaan en volop in het nieuws is, gaan wij vooral het gesprek met de jongeren aan. Ik begrijp dat het voor hen aanvoelt alsof het laatste wat deze jongeren nog hebben ook van hen wordt afgenomen.” Ondanks dat gevoel houdt Bram zich wel aan de avondklok, behalve als hij voor zijn stage naar buiten moet. “Ik ben dan legaal buiten, met een verklaring. Maar als ik niet hoef te werken, dan zit ik binnen”, vult Bram aan. Ook Rick heeft geen problemen met de avondklok en is na 21.00 uur thuis: “Sinds de lockdown ben ik niet zo vaak buiten omdat er toch niks te doen is. Een avondklok klinkt wel heel erg, maar persoonlijk doet het me niks.” Om in contact te blijven met de jongeren zijn de jongerenwerkers, gedurende de periode dat de avondklok geldt, op dinsdag-, woensdag- en donderdagavond via een livestream online bereikbaar om samen met hen te gamen, te chillen en te praten.

Zorgen
Toch baart het Ali en zijn collega’s zorgen wat dit met de jongeren gaat doen, voor nu, maar zeker ook in de toekomst. “Onze insteek is volhouden, geen boete riskeren en vooral rekening houden met de kwetsbaren. Maar het wordt steeds moeilijker omdat het zo lang duurt en het einde nog niet in zicht is.”

In DeMooiSonenBreugelKrant van 3 februari komen meer jongeren aan het woord hoe zij omgaan met de coronamaatregelen, hoe zij denken over de avondklok en wat hun mening is over de demonstraties/vernielingen, zoals die zondag 24 januari hebben plaatsgevonden in Eindhoven en andere steden.