Een negatieve coronatest
Een negatieve coronatest Foto: MooiSonenBreugel

Nog steeds dagelijks testen in corona-snelteststraat

Algemeen Coronavirus

Son en Breugel - Sinds half november worden er corona-sneltests afgenomen bij de jachthaven aan de Kanaaldijk-Zuid 2. De Son en Breugelse horecaman Bert Jan Leermakers,  Personal trainer Maarten van den Oever en Marcel Grosfeld, hartspecialist in het Bernhovenziekenhuis in Uden, zijn de initiatiefnemers van deze corona-snelteststraat en zien dagelijks nog steeds ongeveer vijftien personen, zowel jong als oud, naar hun teststraat komen.

Redacteur: Emmy Grit

Sommigen hebben geen klachten, maar laten zich testen omdat ze bij iemand in de buurt zijn geweest die positief getest is, maar er zijn ook mensen die klachten hebben en willen weten of zij ook besmet zijn, zodat zij maatregelen kunnen nemen. Bert Jan: “De uitslag is na een kwartier bekend. Veel mensen blijken negatief te zijn, maar er zijn ook enkele getesten die een positieve uitslag krijgen.” Als de personen op de parkeerplaats wachten op hun uitslag, en deze blijkt positief te zijn, dan krijgen zij meteen een formulier mee waarop staat wat zij wel en wat zij niet moeten doen. Tevens worden zij aangemeld bij de GGD, zodat ze na twee dagen een PCR-test kunnen laten doen.

Informatieve mail
Personen die positief getest zijn, moeten in quarantaine en zich thuis afzonderen binnen het eigen huishouden. Tevens worden zij verzocht personen in te lichten met wie zij de afgelopen vijf dagen contact hebben gehad. Alle positief getesten krijgen een informatieve mail en vervolgens neemt dokter Grosfeld telefonisch contact op: “Ik leg nogmaals uit wat het protocol is en wijs ze erop dat hun gegevens, wegens de ‘meldplicht infectieziekten’ wordt doorgegeven aan de GGD. Deze personen krijgen twee dagen na de uitslag ook een PCR-test via de GGD.”

Verschil
Het grote verschil tussen een PCR-test en een test in de snelteststraat is dat een PCR-test, bij klachten, gevoeliger is en dus, na besmetting, eerder een positieve uitslag geeft, dan een sneltest. De PCR-uitslag volgt echter pas na 24-48 uur na afname, de sneltestuitslag al na 15 minuten. Als uit een van beide testen een positieve uitslag komt, ben je sowieso drager van het coronavirus, en ben je besmettelijk voor andere personen. Bij een negatieve sneltest en geen klachten hoef je niet direct in quarantaine maar blijven de mondkapjes en de 1,5 meter gehandhaafd: de test kan ook later nog positief worden. Bij een negatieve test en wel klachten blijf je in quarantaine en moet een PCR test via de GGD volgen!

Kleine kinderen

Het is inmiddels aangetoond dat kinderen het coronavirus beperkt kunnen doorgeven aan anderen. Dokter Grosfeld: “Kinderen testen is niet eenvoudig; bij de GGD in Bergschenhoek werden ze getest met een experimentele sabbeltest. Die test is op dit moment nog niet secuur genoeg en de vraag is hoe waardevol hij is.”

Openingstijden
De teststraat is open van maandag tot en met vrijdag van 7.00 tot 19.00 uur en op zaterdag en zondag van 10.00 tot 14.00 uur. Een afspraak maken is niet nodig. Voor meer informatie kijkt u op www.covid-19sneltestcentrumsonenbreugel.nl of belt u met 06-10046410 of e-mail info@covid-19sneltestcentrumsonenbreugel.nl.