Zwemmen in een ijskoude Dommel
Zwemmen in een ijskoude Dommel Foto: Annemiek van Tinteren

IJsberen in de Dommel

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - “Niks is zo verleidelijk als jezelf langdurig onderdompelen in warmte. Dat is ook precies wat we al bijna 100 jaar doen met de opkomst van de centrale verwarming. Toch bewijzen steeds meer studies onomstotelijk wat het belang is van koudeprikkels op ons verwende lichaam.” Aan het woord is Björn Fredriks (40), in het dagelijks leven actief als accountmanager van deur- en kozijnsystemen. Hij is in ons dorp een van de volgelingen van de Wim Hof-methode, die vooral beroemd is als ‘The Iceman’ en zijn gevleugelde uitspraak ‘A cold shower a day, keeps the doctor away’.

Redacteur: Ivo van Hoek

Björn steekt lachend van wal: “Bijna drie jaar geleden bedacht ik voor mezelf een nieuwe uitdaging: hoe gaaf zou het zijn om een passend vervolg te geven aan geleerde lessen tijdens mijn zogenaamde ‘back-to-basic’-avonturen. Door de jaren heen verbleef ik daar immers op plaatsen in Nederland waar buiten koud douchen de norm was.” Dat gaf Björn toen een heerlijk gevoel van natuurlijke vrijheid en hij wilde graag die uitdaging uitbouwen. Zijn doel was om zichzelf te trakteren op die mentale én lichamelijke overwinning.

Rigoureus besluit

Vanaf die bewuste dag nam Björn het rigoureuze besluit om zichzelf alleen nog maar buiten en altijd met koud water te douchen. Hij hing een tuinsproeier buiten die diende als douchekop en startte met een halve minuut per dag. Heel langzaam bouwde hij dit op met telkens 10 seconden per week extra. Na een aantal maanden oefenen had hij zowel de focus als zijn schrikreactie qua ademhaling onder controle.

Euforisch gevoel
Björn vervolgt: “Hoewel de combinatie van mijzelf wassen en tegelijk mijn ademhaling reguleren knap lastig was, bleef er een stemmetje in mij overeind dat zei ‘dit is gaaf, hou vol’! Met name het heerlijke euforische gevoel nadat ik weer een douchebeurt had ‘overleefd’, maakte dat ik er haast verslaafd aan raakte. De kunst is de kou accepteren zonder dat je lichaam of ademhaling in de stress schiet.”

Concentreren
Steeds beter weet hij zich hierop te concentreren en zowel mentaal als lichamelijk voelt hij zichzelf almaar sterker en fitter worden. Nu, bijna drie jaar verder, weet ‘oermens’ Björn niet meer beter en doucht hij dagelijks gemiddeld vier minuten koud. De onbedoelde bijvangst is, in tijden van verspilling en milieubelasting, dat die koude vier minuutjes een significante bijdrage leveren aan het verkleinen van zijn ecologische voetafdruk.

Positief effect
Gaandeweg dat proces ervaart hij het positieve effect en besluit ook koudetraining toe te voegen aan zijn fitnessprogramma. Als gevolg sluit hij iedere bootcamp, krachttraining of hardlooptraining af met een koude douche of met een duik in de Dommel. Björn: “Mijn meest ultieme start van de dag bestaat uit het aantrekken van mijn hardloopkleding, direct na het ontwaken. Op mijn hardloopschoenen sla ik de deur achter me dicht om een circa 15 minuten durende ochtendloop af te raffelen. Bij terugkomst spring ik direct buiten onder de koude douche en verwen me aansluitend op een heerlijke warme kop koffie. Wat er vervolgens allemaal door je lijf giert, is onbeschrijfelijk. Ik beloof plechtig dat je een start van de dag nog nooit zo intens hebt beleefd!”

Puzzelstukje
“Als ik op een onbewolkte winteravond buiten sta te douchen en ik kijk naar de heldere sterrenhemel, dan voel ik mij oprecht intens gelukkig. Koudetraining is voor mij een puzzelstukje dat perfect past in een algehele gezonde levensstijl. Inmiddels zijn er ook voldoende shampoos en douchegels op de markt die de natuur niet schaden en uiteraard gebruik ik die graag”, besluit onze dorpsgenoot.

Tips om zelf te starten met koudetraining
- Begin bescheiden en start met een warme douche en eindig met tien seconden koud water. Bouw langzaam op tot je pakweg een minuut onder koud water kan blijven staan.
- Maak het een vast onderdeel van je dagelijkse routine; niet alleen brengt het dat euforische gevoel op korte termijn, maar zorgt het tevens voor een prettige en positieve levensstijl op de lange termijn.
- Zet een schema op en deel dit met mensen die je qua motivatie kunnen helpen.
- Leer vooral luisteren naar je lichaam; voelt het niet goed, dan komt er morgen wel weer een beter moment.
- Neem geen ijsbad of koude douche voor je naar bed gaat. Koude activeert je stress-systeem en dat is bepaald niet handig voor het slapen gaan.
- Informeer jezelf goed voordat je begint met winterzwemmen of ijsbaden. Volg bijvoorbeeld een workshop bij een ervaren instructeur. Overleg ook met je huisarts; plotse blootstelling aan koude is niet voor iedereen geschikt.
- Als je wilt winterzwemmen, sluit je dan aan bij een club of zoek gezelschap van andere liefhebbers. Zo kan je elkaar in het oog houden, want veiligheid is belangrijk; onderdompelen in koud water kan ook gevaarlijk zijn bijvoorbeeld door kramp.
- Ga geleidelijk het water in, zo verminder je het risico op een koudeschok.
- Let op je grenzen, want te lange blootstelling aan kou kan gevaarlijk zijn. Luister naar het gefluister van je lichaam nog voordat het begint te schreeuwen.
- Besef wel dat zwemmen op veel plaatsen verboden is en let er vooral op dat je eenvoudig weer op de kant kunt komen.

Björn en Ivo komen uit de Dommel
Afbeelding
Algemeen 10 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 11 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 14 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen 25 apr, 20:00 Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella