Afbeelding
Foto:

Meer vraag dan aanbod Illegale handel in honden neemt toe

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - ‘Ah, die is schattig’ is een van de meest gehoorde opmerkingen als mensen gaan kijken bij een nestje met pups. De vraag naar een pup is sinds de eerste coronagolf groot, maar is sinds de strengere lockdown nog meer gestegen. De Koninklijke Hondenbescherming maakt zich ernstige zorgen over deze nieuwe run op honden. De vraag is vele malen groter dan het aanbod van betrouwbare fokkers, waardoor de illegale handel in honden nog meer toeneemt en broodfokkers steeds vaker pups aanbieden die verborgen gebreken hebben.

Redacteur: Emmy Grit

Tijdens de eerste coronagolf is er een ware run op pups ontstaan. Dierenopvang De Doornakkers in Eindhoven heeft geen hond meer die voor adoptie in aanmerking komt. Een van de medewerksters: “De afgelopen maanden oversteeg de vraag het aanbod. Op dit moment zijn alle honden die voor adoptie in aanmerking komen, geplaatst of gereserveerd. Dit hebben we nog nooit meegemaakt.”

Twee à drie jaar

De betrouwbare fokkers kunnen de vraag ook niet meer aan. Er is zoveel vraag naar hondjes dat de wachtlijsten bij deze fokkers zijn opgelopen tot twee à drie jaar. Nieuwe hondeneigenaren willen niet zo lang wachten omdat ze juist nu, tijdens deze coronaperiode, extra gezelligheid willen en tijd vrij kunnen maken om hun nieuwe hond alle aandacht te geven die die nodig heeft. Directeur Daphne Groenendijk van de Koninklijke Hondenbescherming laat op de website weten dat de kans groot is dat nieuwe hondenbezitters niet langer willen wachten en daardoor uitwijken naar minder betrouwbare fokkers, oftewel de broodfokkers, met alle gevolgen van dien.

Fokken voor geld
De broodfokker, die honden fokt voor geld, en ook voor de coronacrisis al een doorn in het oog was van de betrouwbare fokkers, speelt hier gretig op in. Door de grote vraag zijn de prijzen voor de pups het laatste jaar drastisch gestegen. Betaalde je eerst nog 1.250 euro voor een pup, dan kan dit nu 3.000 euro of meer bedragen. Nieuwe hondeneigenaren betalen die hoge prijs graag, als ze maar een pup kunnen verwelkomen in hun huis. Door een hond aan te schaffen bij een broodfokker houden ze de malafide praktijken en illegale handel in stand. De Koninklijke Hondenbescherming meldt dat nieuwe hondenbezitters op deze manier onbewust bijdragen aan het verergeren van het dierenleed. Veel hondeneigenaren komen later bedrogen uit als blijkt dat de hond verborgen ziektes of gewrichtsproblemen heeft. Het vaccineren, ontvlooien en ontwormen wordt door de broodfokkers ook niet altijd serieus genomen; de hond kan ziek worden en eventueel vroegtijdig overlijden, tot ergernis en verdriet van de hondeneigenaar.

Ras of type hond
Voordat nieuwe huisdiereigenaren een hond uitzoeken, is er vaak al op internet gekeken wat voor ras of type hond het beste bij de gezinssituatie past. Dan volgt de volgende keus: een rashond aanschaffen via een rasvereniging, een pup kopen bij een betrouwbare fokker, of een pup kopen die op internet aangeboden wordt. Op internet vind je goede, betrouwbare fokkers, maar ook nationale en internationale broodfokkers die het niet zo nauw nemen met het welzijn en de gezondheid van de hond. Het is bekend dat deze malafide handelaren meerdere nestjes per jaar aanbieden, terwijl betrouwbare fokkers één nest per jaar hebben.

Vele jaren gezelschap
Met het aanschaffen van een hond ga je ervan uit dat deze vele jaren bij je blijft in een goede gezondheid en daarom wil je er zeker van zijn dat je een hond bij een goede fokker aanschaft. Door een goede voorbereiding kun je jezelf veel ellende besparen. Vragen als ‘waar wordt het nestje gehouden, thuis bij de fokker, en wel of niet in huis’, ‘is de pup gesocialiseerd’, ‘is de moederhond nog bij het nestje als ik kom kijken’, ‘met hoeveel weken mag een pup het nest verlaten’ zijn belangrijk om van tevoren te weten. Huisdiereigenaren in spé die voornemens zijn om een pup aan te schaffen, kunnen met een paar simpele vragen de juiste antwoorden vinden.

Tips
Dierenarts Rob Peeters uit Son en Breugel heeft wel een aantal tips waar huisdiereigenaren op kunnen letten: “Een zorgvuldige fokker wil eerst zien aan wie hij zijn pups verkoopt en wil dus juist iets van de nieuwe huisdiereigenaren weten. Handelaren daarentegen willen liever niet dat nieuwe eigenaren bij hen thuis komen kijken. Zij leveren hun pups liever thuis af of op een ontmoetingsplaats.” Pups van een goede fokker groeien vaak thuis, binnen, bij de fokker op bij de moederhond. Pups wennen hierdoor aan huiselijke geluiden en kunnen op een goede manier socialiseren. Pups mogen wettelijk gezien vanaf zeven weken oud bij hun moeder weg. Bij broodfokkers groeien pups juist vaak niet op in een huiselijke sfeer en ze zijn soms jonger dan zeven weken als ze naar een nieuwe eigenaar gaan. Pups die uit het buitenland komen, mogen pas na vijftien weken naar Nederland vervoerd worden. “Dit heeft te maken met de rabiësvaccinatie, want die mag namelijk pas worden gegeven vanaf een leeftijd van twaalf weken, en daarna is er nog een wachttijd van drie weken”, licht de dierenarts toe.

Kijk voor nog meer tips waar je op moet letten als je een pup wilt aanschaffen op www.licg.nl/honden en https://hondenbescherming.nl en voorkom dat je bij een broodfokker terechtkomt.