Burgemeester Hans Gaillard
Burgemeester Hans Gaillard Foto: Wil Feijen

Burgemeester Hans Gaillard aan het woord

Algemeen gemeente

Son en Breugel - Burgemeester Hans Gaillard richt zich in een brief, die op de website van de gemeente Son en Breugel is geplaatst, tot de inwoners en ondernemers van Son en Breugel. 

Beste mensen,

Morgen, donderdag 4 februari komt onze gemeenteraad voor het eerst dit jaar bijeen. Digitaal weliswaar, want dat kan nu niet anders. Andere jaren sprak ik de gemeenteraad kort toe bij de eerste vergadering. Nu biedt de techniek de mogelijkheid om mij tot u allen te richten.

Sinds maart 2020 zijn we in de ban van het coronavirus. Leek het na de eerste golf de goede kant op te gaan, inmiddels weten we wel beter. De donkere dagen van kerstmis zijn sinds de tweede wereldoorlog niet zo donker geweest. We verloren dierbaren. We kennen allemaal mensen, die ziek werden. Winkels, horeca zijn al lange tijd dicht. Kappers en andere dienstverleners kunnen hun werk niet doen. Van anderen wordt juist extra inzet gevraagd: in de zorg, het onderwijs, politie en handhavers. Je zou er somber van worden.

Toch is dat niet het beeld, dat ik in het dorp en om me heen zie. Natuurlijk ben ik niet blind voor de afschuwelijke rellen en plunderingen, die op een aantal plaatsen hebben plaatsgevonden. Maar laat dat niet het overheersende beeld zijn. Ik zie heel veel mensen de rug recht houden. Zich aan de regels houden. Met en voor elkaar dingen organiseren, die lichtpuntjes zijn in deze donkere tijd. We konden geen oliebollenparty houden op 31 december, maar vonden een alternatief in het uitdelen van honderd zakjes oliebollen aan mensen, die extra aandacht verdienen. We vieren geen traditioneel carnaval, maar organiseren wel activiteiten, die passen binnen de regels. We hebben aandacht voor elkaar, we zijn creatief en doen wat wel mogelijk is

Ik kan het niet mooier zeggen dan John Jorritsma in zijn verantwoordingsverslag als voorzitter van onze Veiligheidsregio:

“Toch heeft deze crisis ons ook laten zien hoe veerkrachtig we met zijn allen zijn. We moeten er opnieuw een extra schep bovenop doen maar ik vertrouw erop dat we dit samen doorstaan. Het vaccineren is gestart. Daardoor vervaagt het uitzichtloze karakter van deze crisis. Ook al moeten we nu alles op alles zetten om een derde golf te voorkomen: er kómt een moment dat we weer met een veiliger gevoel naar buiten kunnen en onszelf steeds meer bewegingsruimte kunnen geven. Tot die tijd zullen we de schouders er nog onder moeten zetten en deze bittere tijden moeten doorstaan”.

Dat beroep doe ik ook op u. Samen zetten we de schouders eronder. Zoeken de lichtpuntjes op. Werken we aan de toekomst na corona.

Dat doen we ook als gemeente. De gemeenteraad wil graag stimuleren dat we met en voor elkaar activiteiten organiseren, die verlichting brengen. Die extra zorg bieden waar die nodig is. Daarvoor zijn ook middelen beschikbaar.

De renovatie van het gemeentehuis is bijna gereed om u te ontvangen. De bouwketen zijn al verplaatst naar het Kerkplein. Daar gaan wel de voormalige kerk ombouwen tot een mooi dorpshuis, waar we elkaar weer kunnen ontmoeten.

In Breugel staat De Boerderij in de steigers om straks weer veel activiteiten een onderdak te bieden. Voor De Bongerd maakt de gemeenteraad morgen een keuze voor een scenario: nieuwbouw, of renovatie. Dat scenario werken we uit tot een definitief plan, zodat we straks ook in Breugel actief kunnen sporten. In het gemeentehuis richten we de blik op een mooi en leefbaar Son en Breugel na corona!

Dat is mijn boodschap. Niet zoals gebruikelijk alleen gericht aan de gemeenteraad, maar aan u allen. Ik wens voor ons allen een gezond, verlicht en creatief jaar.

Hartelijke groeten,
Hans Gaillard