Klanten mogen de bestellingen ook bij de winkel afhalen (archieffoto)
Klanten mogen de bestellingen ook bij de winkel afhalen (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Versoepeling voor niet-essentiële winkels; een aanvulling of juist niet

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Een versoepeling voor de niet-essentiële winkels werd dinsdag 2 februari tijdens de persconferentie door demissionair minister-president Mark Rutte aangekondigd. Een versoepeling die het mogelijk maakt dat ondernemers de telefonische en de online bestellingen in de winkel klaarzetten, die dan opgehaald kunnen worden door de klant. Of deze versoepeling een aanvulling is voor deze ondernemers, daarover zijn de meningen sterk verdeeld.

Redacteur: Emmy Grit

Iedere versoepeling die leidt naar het ‘oude’ normaal, is een positief stapje in de goede richting, zo reageren de meeste ondernemers. Maar of de versoepeling daadwerkelijk zoden aan de dijk zet, daar zijn de Son en Breugelse ondernemers nog niet van overtuigd. Zij werkten al met het principe ‘click and collect’, oftewel online of telefonisch een bestelling doorgeven, waarna deze bij de klant thuis werd bezorgd. Vaak betaalde de klant met een ‘tikkie’, waarna de ondernemer naar de volgende klant reed om daar een bestelling af te leveren. Met de versoepeling kan de ondernemer er nu ook voor kiezen om de bestelling bij de voordeur van de winkel op te laten halen.

Privéafspraak
Kim Roefs, eigenaar van Dott Fashion, blijft voorlopig de bestelde kleding bij de klant thuis afgeven, maar ze komt ook aan huis voor een ‘@home’-afspraak. “Ik neem dan vaak meerdere setjes kleding mee. De klant kan deze kleding thuis passen, waarbij ik dan kledingadvies kan geven.” Kim geeft klanten graag de keuze om de kleding thuis te laten bezorgen of dat zij dit bij de winkel op een vastgestelde tijd komen ophalen. Terugbrengen van kleding kan ook op een vooraf afgesproken tijdstip. “Alles gaat op afspraak; spontaan iets ophalen of terugbrengen kan nog niet”, aldus Kim. Ook Ingrid Vogels van Restyle Kids blijft de bestelde kleding bij haar klanten afgeven: “We willen met het bezorgen van de kleding aan huis extra service verlenen aan onze klanten.” Bij Ingrid kun je ook privé afspraken maken, waarbij de onderneemster met een aantal sets bij de klant thuiskomt, zodat de klant ‘thuis kan winkelen’. Beide onderneemsters vinden het jammer dat de winkel niet open mag voor privéafspraken: “In de winkel kunnen we klanten beter adviseren omdat daar al onze kleding hangt. Als de klant weg is, kan alles weer gedesinfecteerd worden, waarna de volgende klant op afspraak kan binnenkomen.”

Adviseren
Ada de Jong van Point Six sluit zich aan bij de woorden van Ingrid en Kim. “Ik snap niet dat bij een winkel zoals ’t Kruitvat dagelijks lange rijen met klanten staan en dat er voor ons geen mogelijkheid wordt geboden om de winkel open te stellen voor privéafspraken. Op die manier zouden we nog een aantal klanten per dag kunnen helpen en adviseren”, zegt ze enigszins teleurgesteld. Ondanks de teleurstelling laat de onderneemster zich niet uit het veld slaan en kijkt naar de mogelijkheden die ze wel kan aanbieden aan haar klanten. “Wij hebben een digitale catalogus gemaakt waaruit klanten onze producten kunnen bestellen. Wij zorgen er dan voor dat ze thuisgebracht worden, of in de winkel opgehaald kunnen worden.”

Kappers
Voor niet-essentiële contactberoepen zoals kapsalons verandert er niets, behalve dat de klant bestelde producten bij de salon mag komen ophalen. Waar kappers wel veel mee bezig zijn is het verzetten van afspraken. Kapster Emma Haagen van Traditions Kappers: “Nadat in december alles op slot ging, zijn alle afspraken verzet. We moeten nu wederom alle afspraken verzetten. Ik voel mij af en toe meer telefoniste dan kapster”, grapt Emma. De vrijgekomen tijd besteedt de onderneemster nu voornamelijk aan webinars in haar vakgebied.

Medisch pedicuren
Voor Michèle van Rooij van Visage & More, die ook onder de niet-essentiële contactberoepen valt, verandert er wel iets. In een verklaring van het RIVM is te lezen dat voeten behandeld mogen worden als er een medische noodzaak aanwezig is. Michèle: “Ik mag geen cosmetische behandelingen uitvoeren, maar een ingegroeide nagel, of een dreiging hiertoe, mogen pedicures behandelen om erger leed te voorkomen. Het weghalen van eeltplekken valt hier ook onder, mits die pijnklachten geven.”

Aangrijpen
De versoepeling van de maatregel grijpt Chris Bergmans van Bergmans Jeanshouse aan om vanaf 10 februari drie dagen in de week open te gaan: “Op dinsdag, woensdag en donderdag van 9.00 tot 17.30 uur zijn wij in de winkel aanwezig. Onze klanten kunnen hun bestelde kledingstukken op een afgesproken tijdstip bij ons aan de voordeur van de winkel ophalen of terugbrengen.” Ook Chris heeft de afgelopen tijd regelmatig bestellingen rondgebracht. “Vaak bracht ik een tas met enkele kledingstukken naar de klant. De niet gekochte items haalde ik weer op. Doordat het nu mogelijk is dat de klant deze bij ons terugbrengt, zal het voor ons iets in tijd schelen, maar of het meer omzet oplevert, dat betwijfel ik ten zeerste. Ik ben blij met ieder verkocht kledingstuk, maar beter zou het zijn als de winkel weer gewoon open kan”, aldus Chris.

Tijd overhouden
Maaike van Oosterhout van boekhandel De Traverse vindt het lastig om te beoordelen of de versoepeling iets bijdraagt aan de omzet: “Onze klanten bestellen nu datgene wat ze nodig hebben en dat bezorgen wij, of zij kunnen dit nu bij ons aan de deur ophalen. Klanten kunnen niet spontaan iets erbij kopen, dus voor ons maakt het niet zo veel verschil.” Maaike en haar collega’s houden nu wel meer tijd over om in de winkel te zijn, nu ze niet meer alle bestellingen hoeven te bezorgen.

Bezorgen en afhalen
Bij de Wereldwinkel zijn Johan Zwart en de vrijwilligers al langer bezig met het ‘click and collect’. Via de website worden de bestellingen geplaatst en die worden dan naar de klanten gebracht. Johan: “Het voordeel van deze versoepeling is dat klanten nu bij ons bij de winkel komen en in de etalage producten zien liggen die ze wellicht op de website niet tegenkomen. Die worden dan vaak weer telefonisch besteld.” Hoewel klanten hun bestellingen kunnen komen ophalen, worden bestellingen ook nog steeds thuisgebracht door het team van De Wereldwinkel. Bart Boudewijns van Boudewijns Schoenen blijft met zijn team de bestellingen thuis bij de klanten afgeven. “Natuurlijk kunnen de bestellingen ook bij de achterzijde van onze zaak opgehaald worden op een vooraf afgesproken tijdstip”, aldus Bart.

Improviseren
Danique Schraven van By Anne Horloges en Sieraden vindt het fijn dat er nu weer iets meer mogelijk is. Ze bedenkt regelmatig nieuwe acties om haar klanten te bereiken. “Ik hou op dit moment een actie in verband met Valentijnsdag, in samenwerking met een aantal ondernemers uit Son en Breugel. Ik kijk graag naar de mogelijkheden die er nog wel zijn”, aldus Danique. De jonge onderneemster improviseert de laatste weken veel om toch haar klanten te bedienen. De bestelling bezorgt ze in en rondom Son en Breugel of verzendt ze met de post. “Nu kunnen de klanten ook hun bestelling in de winkel ophalen. Voor reparaties van sieraden en horloges was ik al open en dat blijft onveranderd”, aldus Danique.

In de papierenversie van DeMooiSonenBreugelKrant zijn twee pagina’s opgenomen met QR-codes om rechtstreeks uw bestelling bij de ondernemers te plaatsen.

Klik hier om naar de QR-codes te gaan van de ondernemers (deel 1)

Klik hier om naar de QR-codes te gaan van de ondernemers (deel 2)