V.l.n.r.: Krijn (3e van links) en Tom (4e van links) samen met Hendig Zat'ers Bas, Mark, Jan, Piet (v.l.n.r.)
V.l.n.r.: Krijn (3e van links) en Tom (4e van links) samen met Hendig Zat'ers Bas, Mark, Jan, Piet (v.l.n.r.) Foto: MooiSonenBreugel
Foto’s

CV Hendig Zat maakt belofte waar: onvergetelijke online carnavaleske avond

Algemeen carnaval

Son en Breugel - Sprakeloos, overweldigend, bijzonder, kippenvel, en vooral trots; dat zijn de woorden die daags na de succesvolle online carnavaleske avond van carnavalsvereniging Hendig Zat overheersen bij Tom van Rijssel en Krijn Vugts en alle andere leden van de vereniging. Krijn was zaterdag 13 februari live in de studio van Foolen Audio & Light aanwezig en Tom zat, net als alle andere leden van Hendig Zat, thuis en genoot van de eerste tot en met de laatste minuut van deze geweldige avond. Voordat deze avond een feit was, was er achter de schermen veel werk verzet door de talrijke vrijwilligers die de vereniging een warm hart toedragen.

Redacteur: Emmy Grit

Nadat Jasper van Zuuren, voorzitter van De Krutjesrapers, eind september 2020 bekendmaakte dat alle carnavalsactiviteiten opgeschort zouden worden tot 2022, hebben Tom, Krijn en vele andere vrijwilligers van Hendig Zat een plan bedacht om toch een activiteit met carnaval te organiseren. Tom: “We wilden een carnavalsactiviteit organiseren die coronaproof was, maar ook voor iedereen toegankelijk. Behalve die activiteit wilden we ook een goed doel aan onze actie verbinden. Dat goede doel was tijdens carnaval 2020 al bekend bij ons: Samenloop Son en Breugel/KWF.”

Samenloop Son en Breugel
Tom haalt het artikel over Lisanne van Osch, dat twee weken geleden in DeMooiSonenBreugelKrant stond, nog even aan: “Lisanne, een van onze leden, had te horen gekregen dat zij kanker had en zij was vorig jaar in de carnavalsperiode te ziek om deel te nemen aan de optocht. Op carnavalsmaandag stond ze plotseling in het café en wat er toen door mij heen ging, is eigenlijk niet te beschrijven. Toen wisten we het zeker: we wilden iets voor Lisanne doen. We zijn samen met een aantal ‘HendigZat’ers’ gaan brainstormen en al gauw was het duidelijk dat ‘niets doen, geen optie was’ en dat we een activiteit wilden organiseren voor jong en oud in Son en Breugel, en die aan het goede doel verbinden.”

Plannen bijstellen
Keer op keer werden de coronamaatregelen strenger en er mocht steeds minder gedaan worden. Krijn: “We hebben vijf verschillende scenario’s bedacht en uitgewerkt. Na iedere persconferentie van de minister-president moesten we onze plannen bijstellen.” Uiteindelijk werd de online carnavaleske avond uitgewerkt en daar hebben ze geen spijt van. “We hebben er ook een bier- en wijnproeverij (met en zonder alcohol) en een kinderproeverij aan gekoppeld, compleet met een pakket met allerlei lekkere snacks. We hadden gegokt op 400 pakketten, maar het zijn er in totaal 640 geworden”, vertelt Tom met een brede glimlach. “De proeverij werd mede mogelijk gemaakt door L’uva Wijnen, Gall&Gall en Plus Verhoeven”, vult Krijn aan.

Voorbereiding
Om alles te goed te kunnen regelen is er achter de schermen veel werk verzet door een fanatieke groep vrijwilligers. Tom: “We hebben alle pakketten klaargemaakt en zaterdag tijdens het uitreiken kregen we al heel veel mooie complimenten van enthousiaste deelnemers. We hadden gehoopt op veel deelnemers, maar dat het zo positief uit de hand is gelopen, dat hadden we niet verwacht.” Nadat alle pakketten waren uitgedeeld, gingen enkele vrijwilligers naar huis en een aantal anderen gingen naar de studio om zich klaar te maken voor de live verbinding.

Succesvol
En dan de avond zelf. De online carnavaleske avond met een aantal optredens van talenten van eigen bodem en muziek van dj Geert werd compleet gemaakt met een bingo, een loterij en een carnavalsquiz, waarmee hele leuke prijzen te winnen waren. Team Simon Zandlaan won de eerste prijs bij de carnavalsquiz en Luc van Gerven had als eerste bingo. De bingo werd gepresenteerd door Menno van Hoek, met ‘sidekicks’ Robert Keepers en Harold Richters. Geert Timmermans was de gelukkige die een ‘weekend Wenen’ (lees: het tijdschrift Weekend en een net uien - Red.) won. De hoofdprijs voor de VIP-avond ter gelegenheid van het 22-jarig bestaan van Hendig Zat op 22 januari 2022, werd gewonnen door Peter van Zitteren. De presentatie was weggelegd voor Pieter van Tits, die werd bijgestaan door Krijn Vugts.

Donaties

“Vanaf het moment dat we live gingen, bleven de berichten met gelddonaties binnenkomen”, vertelt Krijn trots. Dorpsgenoten, mensen uit de regio, maar ook uit onder andere Groningen, Lage Mierde, Haarlem en Roermond, lieten een berichtje achter met een donatie voor Samenloop Son en Breugel. “Er kwamen veel verschillende bedragen binnen en veelal ging het om een variant van 11,11 euro, maar ook bedragen van 111,11 euro, en één gulle gever doneerde zelfs 999,99 euro! Het is een hele mooie opbrengst geworden, maar het totaalbedrag houden we nog even geheim; dat wordt binnenkort in deze krant bekendgemaakt. We zijn in ieder geval ontzettend trots op de mooie reacties en de vele donaties”, vertellen ze beiden glunderend.

Dankjewel
Tom, Krijn en alle leden van Hendig Zat willen nogmaals alle deelnemers en belangstellenden bedanken voor deze mooie avond: “Natuurlijk ook een groot ‘dankjewel’ aan al onze sponsors en de gemeente Son en Breugel. Mede dankzij hen, de deelnemers en de donateurs hebben wij er een fantastische avond van kunnen maken.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
De wijn werd uitgeschonken over de kleinere flesjes
De voorbereidingen voor het klaarmaken van de pakketten
De voorbereiding voor de pakketten
De booschappen voor de pakketten
Alles staat klaar om uitgedeeld te worden
De pakketten worden ingepakt
De bier- en wijnpakketten worden gevuld
Bij de Jachthaven werden de pakketten opgehaald door de deelnemers
Afbeelding