De vrijwilligers zijn bezig met het maken van de pakketten
De vrijwilligers zijn bezig met het maken van de pakketten Foto: Voedselbank Best e.o.

Voedselbank Best e.o. houdt zich staande tijdens coronapandemie

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - Al bijna 11 maanden worstelt Nederland met de coronapandemie. En niet alleen Nederland, maar de hele wereld is in de ban van Covid-19. Ook bij de Voedselbank zou er veel gaan veranderen. Kan de Voedselbank nog openblijven? Onder welke voorwaarden? En hoe gaan ze dan hun cliënten helpen aan een wekelijks voedselpakket?

Al vrij snel werd duidelijk dat naast het blijven functioneren van de zorg en hulpdiensten ook de voedselvoorziening wordt aangemerkt als sector van vitaal belang. Dit betekent dat de Voedselbank open kon blijven voor hun cliënten. De 172 aangesloten voedselbanken van Voedselbanken Nederland ondervonden veel steun van de landelijke organisatie.

Vrijwilligerscorps
In maart 2020 werd intern bij de Voedselbank in Best gekeken naar het vrijwilligerscorps; een aantal van de vrijwilligers is de 70 jaar reeds gepasseerd en valt daardoor onder de risicogroep. Met een groep van rond de 20 mensen konden ze de taken verdelen om de boel draaiende te houden. Er werden afspraken gemaakt over hygiëne binnen en buiten het gebouw, de manier waarop de cliënten binnen gelaten konden worden en hoe de ‘loopstromen’ zouden worden om de gezinnen hun boodschappentassen te laten vullen.

Voorraden
Een ander, bijkomend probleem in de maanden die volgden, was het op peil houden van de voorraden goederen om een volwaardig voedselpakket te kunnen blijven maken. De supermarkten wijzigden hun beleid ten aanzien van de verkoop van hun artikelen. Steeds meer producten die de houdbaarheidsdatum naderden, werden met korting aangeboden en verkocht. Uiteraard een terechte beredenering vanuit de supermarkten, maar dit betekende dat er voor de voedselbanken wel minder overbleef om op te halen bij de elf supermarkten binnen het verzorgingsgebied.

Angst en beven
Iedere persconferentie die namens het kabinet werd gehouden, werd toch enigszins met angst en beven bekeken. Moesten de Voedselbanken alsnog sluiten of mochten ze openblijven? Het laatste bleek het geval; er moesten veel aanpassingen gedaan worden om dit te bereiken.

Warm hart
En dan ontstaat er in Nederland en toch zeker ook binnen het verzorgingsgebied Son en Breugel, Best en Oirschot e.o. een soort saamhorigheidsgevoel dat de vrijwilligers diep raakt. Van alle kanten werd er hulp aangeboden in de vorm van ingezamelde artikelen door particulieren, inzamelingsacties op scholen, inzameling van artikelen en collectes in kerken, maar zeker ook donaties in geld door particulieren en bedrijven.

Statiegeldbonnenactie

De vrijwilligers kunnen door de pandemie geen boodschappenacties meer houden in de supermarkten, maar de statiegeldbonnenacties stellen hen in de gelegenheid nog vele lang houdbare artikelen bij te kopen in de desbetreffende supermarkten. Heel veel dank is de Voedselbank dan ook verschuldigd aan particulieren, bedrijven en instellingen die hen de afgelopen tien maanden een warm hart hebben toegedragen.

90 huishoudens
Inmiddels is het 2021 en is Nederland nog niet van corona verlost. Het opstarten van de vaccinaties geeft enig perspectief. Iedere vrijdag prijst het vrijwilligerscorps voedselbank Best zich opnieuw gelukkig dat zij weer open kunnen om inmiddels ruim 90 huishoudens een verantwoord voedselpakket mee te kunnen geven.

Verwachting voor 2021
De vrijwilligers zijn zich er terdege van bewust dat het aantal cliënten in 2021 fors zal stijgen. Zodra het kabinet besluit stapsgewijs een einde te maken aan de financiële ondersteuning van bedrijven zullen lang niet alle bedrijven het redden om hun bedrijf zonder ondersteuning voort te zetten. De vrijwilligers vrezen dat er dan alsnog een groot aantal mensen een beroep gaat doen op de voedselbank.

Oproep
Voedselbank Best e.o. sluit af met een oproep aan allen die zich af zouden kunnen vragen ‘zou ik ook geholpen kunnen worden door de voedselbank wanneer het echt nodig is?’ Schroom niet en stel die vraag aan de voedselbank. Wanneer je in aanmerking komt, staan zij voor je klaar om, al is het maar even, te helpen. Raadpleeg hiervoor www.voedselbankbest.nl voor meer informatie.

Afbeelding
Afbeelding
Algemeen 7 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 8 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 11 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen gisteren Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella