Afbeelding
Foto: @mooisonenbreugel

Lockdown weerhoudt burgerpanelleden TIPSonenBreugel niet om te stemmen

Algemeen TIPSonenBreugel

Son en Breugel - Dat Nederland op dit moment in een lockdown zit, weerhoudt de burgerpanelleden van TIPSonenBreugel er niet van om hun stem uit te brengen voor de Tweede Kamerverkiezing. Voor een betere spreiding zijn de stembussen op 15, 16 en 17 maart geopend, en zeventigplussers hebben de mogelijkheid om hun stem via brief uit te brengen. Bijna alle ondervraagden vinden dat stemmen een voorrecht is en zijn voornemens om hun stem uit te brengen. Dat blijkt onder andere uit de resultaten van het onderzoek dat burgerpanel TIPSonenBreugel onlangs onder haar leden heeft gehouden; aan het onderzoek namen 233 panelleden deel.

Redacteur: Emmy Grit

Iets minder dan de helft van de ondervraagden stemt op dezelfde partij als vier jaar geleden, 18% stemt op een andere partij en ruim 30% gaat wel stemmen, maar weet nog niet op welke partij. Slechts vier personen geven aan niet te gaan stemmen; zij hebben geen vertrouwen in de politiek of vinden het onveilig in verband met het coronavirus.

Positief en negatief
Voor 82% van de ondervraagden is de coronapandemie geen reden om hun stem niet fysiek uit te brengen; zij stemmen net zoals vier jaar geleden in een stembureau. 11% twijfelt nog of ze naar een stembureau gaan of via een brief gaan stemmen en slechts 7% geeft aan te gaan stemmen via de post. Enkelen machtigen iemand anders om hun stem uit te brengen. Op de mogelijkheid dat er gestemd kan worden via een brief, wordt zowel positief als negatief gereageerd. De voordelen zijn onder andere dat het veiliger zou zijn in verband met het coronavirus, maar als nadeel wordt onder andere het risico genoemd dat stemmen per post met zich meebrengt.

Belangrijk
Op de vraag ‘vindt u dat de partij waarop u de vorige keer heeft gestemd uw stem goed heeft gebruikt’ zegt iets minder dan 40% ja. Een respondent: “Er is niet één partij die alles kan ‘waarmaken’, gezien de samenwerkingen.” De standpunten van een partij aangaande bepaalde onderwerpen, blijken het belangrijkste te zijn bij de keuze op wie te stemmen, terwijl de inzet van een partij in de afgelopen jaren en de aanpak van het coronavirus tot nu toe, ook grote invloed hebben op het stemgedrag. Zorg (56%), onderwijs (48%), klimaat en duurzaamheid (47%), economie (43%) en aanpak van het coronavirus (36%) zijn de vijf onderwerpen die het vaakst werden genoemd in de top drie van onderwerpen die het meest van belang zijn bij de stemkeuze van de panelleden.

Zich informeren
Panelleden informeren zich op verschillende manieren over de komende verkiezingen: 58% raadpleegt de online stemwijzer, 50% zoekt op internet de informatie, 45% doet dit via programma’s op radio en tv en 6% informeert zich via (online) partijbijeenkomsten/debatten.

Over een kleine week zijn de verkiezingen en de landelijke politieke partijen hopen dat, ondanks de coronapandemie, u de moeite neemt om te gaan stemmen; fysiek, via de post of via een machtiging. Uw stemt toch ook?

Aanmelden
Wil je meepraten, meedenken en je mening geven over lokale actuele onderwerpen? Meld je dan gratis en anoniem aan, vanaf 16 jaar, via www.tipsonenbreugel.nl.