Minouk (l) en Frederike (r)
Minouk (l) en Frederike (r) Foto: Wil Feijen

Leerlingen zijn school meer gaan waarderen door de online-lessen

Algemeen

Son en Breugel - Nu zijn ze nog de oudsten op de basisschool, na de zomervakantie beginnen ze als jongsten op het voortgezet onderwijs. Noah (11) en Lukas (11) van basisschool De Regenboog, Frederieke (11) en Minouk (11) van De Harlekijn, en Quinten (12), Ruben (12) en Mats (11) van de Sonnewijzer blikken terug op de tijd dat de scholen gesloten waren en ze thuis de online-lessen volgden en kijken vooruit naar de volgende stap in hun nog jonge leventje.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

De zeven leerlingen vonden de online-lessen niet echt fijn, maar beseffen dat het niet anders kon doordat de scholen gesloten waren in verband met de coronamaatregelen. Vooral de regelmaat van de schooldag en het missen van hun klasgenoten herinneren zij zich nog erg goed. Maar ook samen met klasgenoten activiteiten doen viel weg, evenals het samen buitenspelen.

Aanbod
Wat ze verder een groot verschil vonden, was het aanbod van lesmateriaal, maar ook het aanbod van extra lesstof. Tijdens de eerste lockdown was de uitleg over het algemeen minder. “In de eerste lockdown zagen we onze klasgenoten niet; gelukkig was dit in de tweede lockdown wel anders omdat we toen met een klassikale meeting begonnen”, aldus de leerlingen. Ook de uitleg en het extra aanbod van lesmateriaal was in de tweede periode beter geregeld.

Waarderen
Ondanks dat sommige lessen op school saai zijn en er in groep 8 veel herhaling is, geven de leerlingen van De Regenboog en de Sonnewijzer aan dat ze juist door beide lockdowns school beter en meer zijn gaan waarderen. Op school leer je met elkaar samenwerken en overleggen; thuis kan dat niet en zit je urenlang tegen een beeldscherm te kijken en was je eerder vrij. Volgens de leerlingen was dat in het begin nog wel leuk, maar toch begon het snel te vervelen. “Toen ik hoorde dat de basisschool weer openging, sprong ik een gat in de lucht”, lacht Lukas. Ook de anderen vonden het fijn dat ze weer naar school konden en weer samen in de klas konden zitten. Voor de zeven leerlingen is het zeker geen optie om half online-les en half les op school te krijgen. “Ik heb dan het gevoel dat ik te veel ga missen”, aldus Noah. Minouk vult aan: “Het is fijner om uit een lesboek en met werkschriften te werken; door de online-lessen werd ik chagrijniger.”

Veranderd
Noah heeft het gevoel dat hij tijdens de periode van de online-lessen een achterstand heeft opgelopen: “Mijn interesse in de leerstof nam aanzienlijk af.” Mats is daarentegen zelfstandiger geworden tijdens die periode en heeft volgens zijn leraar meer verantwoordelijkheidsgevoel gekregen voor het onderwijs. Lukas had moeite met zijn concentratie tijdens de online-lessen en Ruben miste vooral de uitdaging van moeilijkere lesstof in deze periode.

Aai over de bol
Leraar Erik van groep 8 van de Sonnewijzer miste zijn leerlingen: “Soms wilde ik hen een ‘aai over hun bol’ geven, maar online gaat dat een beetje moeilijk.” Hij is tijdens de tweede lockdown bij alle leerlingen op huisbezoek geweest: “Elkaar even weer zien in deze periode was voor zowel de leerling als voor mij als leerkracht erg fijn.” Rob, leerkracht van groep 8 van De Harlekijn, is blij dat de leerlingen weer terug zijn op school. “We hebben altijd veel plezier in de klas. Ik probeer het altijd interessant en leuk te houden en we doen vaak leerzame spelletjes met zijn allen; dat ging helaas niet tijdens de lessen via het beeldscherm en dat hebben we wel gemist.” Wouter, leraar groep 8 van De Regenboog, kijkt met een goed gevoel terug op het thuisonderwijs: “De kinderen hebben erg goed hun best gedaan en het was fijn dat we regelmatig met de hele klas contact hadden. Ik ben blij dat de klas weer vol zit met vrolijke en leergierige kinderen. En samen genieten wij van het onderwijs, zowel op het leergebied als het sociaal emotionele gebied.”

Voorlichten voortgezet onderwijs
Inmiddels hebben de leerlingen van groep 8 zich al ingeschreven voor het voortgezet onderwijs. Voordat ze tot hun schoolkeuze kwamen, hebben zij zich in groep 7 al laten voorlichten door een aantal open dagen te bezoeken. Enkele leerlingen hebben vorig schooljaar de infomarkt op De Stokland bezocht; anderen wilden dat dit jaar doen, maar door de coronamaatregelen ging dat niet door. De leerlingen hebben verschillende minilessen gevolgd en een aantal heeft nog de online open dagen bezocht. Quinten heeft zelfs nog een privérondleiding op school gehad. Minouk en Frederieke volgen hun oudere zus wat betreft schoolkeuze. En de leerlingen hebben, samen met hun leerkracht, enkele scholen bezocht en hebben daar een rondleiding gekregen.

Positief
Hoewel ze de vertrouwde omgeving van de basisschool gaan missen en ook hun klasgenoten, kijken ze ook met veel enthousiasme uit naar de nieuwe stap. Ondanks dat het verder fietsen is, ze van klaslokaal moeten wisselen voor de volgende les, ze meer huiswerk krijgen en minder vrije tijd hebben, zien ze de toekomst positief tegemoet. “Voor iedereen is alles nieuw en we worden ook vast goed begeleid”, aldus de leerlingen.

Musical
Voordat de volgende stap eindelijk gezet kan worden, staat de eindtoets nog op het programma, en de musical, gevolgd door een mooi afscheid voor de schoolverlaters. Op de Regenboog zijn de rollen nog niet verdeeld voor de musical, terwijl op De Harlekijn al volop geoefend wordt met de teksten en de liedjes. Op de Sonnewijzer zijn ze bezig met de voorbereidingen; de leerlingen mogen voor drie tot vijf rollen auditie doen, waarna de rollen verdeeld gaan worden en ze na de meivakantie kunnen beginnen met het oefenen van de musical.

Afscheid

Of er een kamp komt voor de schoolverlaters is op dit moment nog niet zeker. Wouter, Erik en Rob houden een slag om de arm voor het schoolkamp: “De leerlingen kunnen ervan uitgaan dat we er alles aan doen om binnen de dan geldende maatregelen een mooie afsluitende activiteit neer te zetten. Hoe we dat gaan invullen, daar kunnen we op dit moment nog niet veel over zeggen. Het wordt een afscheid van een mooie, bijzondere tijd op de basisschool, waar ze vast met veel plezier aan terugdenken.”

Noah (l) en Lukas (r)
V.l.n.r.: Ruben, Mats en Quinten
Afbeelding
Algemeen 7 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 8 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 11 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen gisteren Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella