Gemeentesecretaris Rien Schalkx (archieffoto)
Gemeentesecretaris Rien Schalkx (archieffoto) Foto: ©Gemeente Son en Breugel

Onwerkbare werksituatie reden voor vertrek gemeentesecretaris Son en Breugel

Algemeen gemeente

Son en Breugel - Gemeentesecretaris Rien Schalkx stopt per 1 augustus van dit jaar met zijn werkzaamheden bij de gemeente Son en Breugel. De reden zou een onwerkbare situatie binnen de leiding van de organisatie zou zijn; dat zou de verklaring zijn die ook is opgenomen in een brief die naar alle leden van de gemeenteraad is verstuurd.

Redacteur: Adrie Neervoort

Als gemeentesecretaris was Rien Schalkx niet altijd zichtbaar voor de inwoners van Son en Breugel, maar hij is wel een van de belangrijkste ambtenaren van Son en Breugel. Zo is hij een strategische adviseur voor het college van burgemeesters en wethouders, en is hij verantwoordelijk voor een goede en klantgerichte vorm van dienstverlening aan de inwoners van Son en Breugel. Maar ook is hij de eindverantwoordelijke voor de ambtelijke organisatie van Son en Breugel. Rien Schalkx heeft echter als gemeentesecretaris geen politieke macht; die ligt bij de gemeenteraadsleden en wethouders.

Veranderingen
Of de veranderingen in de huidige bestuursstijl of de dienstverlening aan de inwoners hebben geleid tot een onwerkbare situatie is niet duidelijk. Want ook al zijn deze veranderingen op een correcte democratische manier tot stand gekomen, het kan zomaar zijn dat het niet de wijze is die Rien Schalkx voor ogen heeft in zijn functie als gemeentesecretaris.

Respectvol
Zelf laat Rien Schalkx het volgende weten over zijn vertrek: “Ik geef geen inhoudelijke reactie op een interne aangelegenheid. Ik vind het natuurlijk jammer dat het in de leiding zo is gelopen, maar het proces tussen het college en mij is afgelopen weken respectvol en netjes verlopen. Ik heb daar mijn eigen verantwoordelijkheid in kunnen nemen en ben daarin waardig benaderd. Ik kan tot 1 augustus mijn functie vervullen en na corona in het najaar afscheid nemen van mijn collega’s. Ik kijk erg positief naar 19 jaar Son en Breugel en de regio en dat gaat ook de laatste maanden helemaal goedkomen.”

Oplossing
Wethouder Van Liempd, verantwoordelijk voor personeel en organisatie binnen de gemeente, laat het volgende weten over het vertrek van Rien Schalkx: “Er is een situatie ontstaan die voor alle betrokkenen vervelend was, zonder dat iemand hiertoe de intentie heeft gehad. Die situatie kon niet blijven voortbestaan en daar is in goed overleg en met respect voor elkaar een oplossing voor gezocht, waar iedereen uiteindelijk vrede mee kan hebben. Rien heeft in het vinden van die oplossing het belang van de organisatie vooropgesteld.”

Er is ook al een opvolger gevonden, namelijk Harry Meeuwsen, een ervaren bestuurder die werkzaam is in heel Nederland.