Het voormalig kernteam houdt online vergadering
Het voormalig kernteam houdt online vergadering Foto: Wil Feijen

Wat als we opstaan tegen kanker…

Algemeen Samenloop Son en Breugel

Son en Breugel - Op 6 april 2021 deelde het KWF mee dat zij per direct stoppen met het faciliteren van een ‘Samenloop’. Een Samenloop is een 24-uurs wandelevenement waarbij aandacht voor kanker wordt gevraagd en geld ingezameld wordt voor het KWF. In Son en Breugel was er in juni 2016 een Samenloop. Het bericht van het KWF kwam als een donderslag bij heldere hemel binnen bij de organisatie van de Samenloop in Son en Breugel. Ellen van der Vleuten: “Samen met Ingrid van Kronenburg was ik initiatiefnemer van de Samenloop in 2016. Nu zijn wij ambassadeur van de Samenloop 2022. Ingrid en ik gaan in gesprek met Patrick Wijns, de huidige voorzitter van de Samenloop 2022. We spreken over wat zo’n besluit met je doet als organisatie, maar ook vooral hoe je als organisatie weer vooruitkijkt.” Maandag 3 mei is het kernteam het gesprek aangegaan met alle commissieleden, teamcaptains, eregasten, pers, vrijwilligers, sponsors en ambassadeurs. Waarom? Dat lees je hieronder.

Redacteur: Ellen van der Vleuten

Patrick: “Het moeilijkste van het besluit van KWF was dat iedereen op dezelfde tijd geïnformeerd werd, dus wij ook. Wij hebben het afgelopen jaar zoveel mensen om ons heen verzameld die allemaal al bezig waren met activiteiten te organiseren richting het evenement in 2022. Sommige teams hadden ook al veel geld ingezameld en dan krijg je zo’n bericht. Het voelde alsof we met elkaar een groepsreis hadden geboekt die, zonder duidelijke opgaaf van reden, ineens geannuleerd werd.”

Mooie momenten uit 2016
Voor mij is één van de mooie momenten van de editie van 2016 toen een meisje van een jaar of dertien tijdens een actie in aanloop naar de Samenloop naar me toekwam en vertelde dat ze door de actie voor het eerst aan haar klas had verteld dat haar moeder kanker had. Ingrid vult aan: “Ik herinner me dat er tijdens de openingsceremonie iemand meeliep van wie bijna niemand wist dat deze persoon kanker had. Hij liet aan het hele dorp zien dat er een leven is na kanker!”

Wat gaat een nieuw evenement brengen?
De metafoor van de reis gebruikt het kernteam om verder te kijken. Het concept Samenloop is vervallen. Het kernteam heeft uitgesproken dat ze gaan kijken naar alle mogelijkheden die er zijn om in 2022 een evenement te organiseren. Patrick vervolgt: “Met het kernteam zijn we bij elkaar gekomen en hieruit kwam een duidelijke rode draad naar voren: het hoofddoel van een mogelijk evenement blijft kanker. De goede doelen waar geld voor ingezameld wordt, worden bepaald door de eregasten en deelnemers. Wij willen saamhorigheid creëren, het hele dorp betrekken, kanker bespreekbaar maken én een gezicht geven aan kanker.”

Er is nu veel meer mogelijk
Doordat je nu loskomt van de regels van het KWF, krijg je ook heel veel ruimte. “Wij hebben best veel creatievelingen in het team die ‘out of the box’ kunnen denken en hierdoor is er veel mogelijk. Wij willen daar nadrukkelijk ook veel relaties met mensen en organisaties in het dorp voor aanknopen. Dit willen wij heel graag voortzetten, maar wel samen met Son en Breugel. Dat betekent dat wij dan in de volle breedte openstaan voor ideeën. Afhankelijk van het nieuwe ‘reisdoel’ vormen wij een nieuwe organisatie en we hopen dat wij door kunnen gaan en dat er in 2022 een groot evenement komt met als thema kanker”, aldus de voorzitter.

Wanneer zou een nieuw evenement als geslaagd aanvoelen?

Ingrid: “Als wij met zijn allen het gevoel hebben dat wij met dit evenement veel hebben kunnen betekenen voor iedereen die met kanker te maken heeft. Of zoals sommige deelnemers aan ons vertelden: dit is de beste therapie ooit.” Patrick vult aan: “Als wij samen stil kunnen staan bij kanker in Son en Breugel en wat er dan loskomt, als wij dat kunnen creëren met elkaar, dan ben ik intens tevreden!” Daar kan Ellen zich alleen maar bij aansluiten: “Bovendien is het evenement al geslaagd als er maar één persoon is die je steun geeft met een evenement. Het lijflied van de samenloop in 2016 was niet voor niets ‘Schouder aan schouder’. In het afgelopen coronajaar hebben veel mensen met kanker al veel steun moeten missen. Laten wij vooral zorgen dat we met heel Son en Breugel opstaan tégen kanker!”

Heb je ideeën? Mail ze naar samenloopvoorhoopsonenbreugel@gmail.com. De organisatie neemt dan contact met je op.

Voorzitter Patrick Wijns van het voormalig kernteam Samenloop Son en Breugel (archieffoto)