De ontvangsthal in het gemeentehuis
De ontvangsthal in het gemeentehuis Foto: Wil Feijen

Geld is niet het probleem, maar personeel wel

Algemeen gemeente

Son en Breugel - De gemeente doet het financieel naar behoren, is de conclusie van wethouder Boersma als het over de jaarrekening van 2020 en de kadernota tot 2022 gaat. Had de gemeente op 1 januari 2020 nog een tekort van 1 miljoen euro, op 31 december van hetzelfde jaar was er een plus van 1.639.469 euro. Maar volgens wethouder Van Liempd zijn er op personeelgebied wel zorgen binnen de gemeente.

Redacteur: Adrie Neervoort

Behalve een positief resultaat in 2020 is er volgens wethouder Jan Boersma ook hard gewerkt in Son en Breugel. Wat betreft behoud is het gemeentehuis gerenoveerd en is er begonnen aan de transformatie van de voormalige kerk naar een nieuw dorpshuis. De renovatie van De Boerderij is begonnen en zal medio 2021 gereed zijn. Het oude raadhuis en de kerktoren in het centrum zijn gerestaureerd, en er worden in het najaar lampen aan de buitenzijde aangebracht die de gebouwen mooi zullen uitlichten. En misschien alweer vergeten: ook de brug over de Dommel aan de Planetenlaan heeft een opknapbeurt gehad, en is daardoor veilig voor het verkeer. Het (fiets)wegennet is uitgebreid met de aanleg van de laatste fase van het fietspad Slowlane.

Nieuwbouwprojecten
Ook is er een aanvang gemaakt met diverse nieuwbouwprojecten, zoals de vier basisscholen in Son en Breugel, die uitbreiden of nieuwbouw realiseren. Bovendien is er besloten om sporthal De Bongerd in Breugel te vervangen door nieuwbouw. Qua woningen is in 2020 flink doorgebouwd in Son en Breugel. In de wijk Sonniuspark is de laatste fase van de nieuwbouw ingegaan en in de Gentiaan is woningbouwproject IJssellaan gerealiseerd.

Zorgen
Een overzicht waar Boersma zeer content mee is. Maar er zijn ook zorgen, en die hebben volgens Van Liempd te maken met de personele bezetting. Door het vertrek van verscheidene ambtenaren ziet de gemeente dat er ook veel kennis, kunde en ervaring vertrekt. Dit is niet zomaar op te vullen met een nieuwe medewerker. Daarbij is er op de arbeidsmarkt veel vraag naar goed en deskundig personeel. Het is nog geen crisis op het personele vlak bij de gemeente, volgens Van Liempd. “Maar we moeten wel keuzes maken en prioriteiten stellen om zaken met zorg en op tijd af te handelen”, zo licht hij de situatie toe. Niet alle wensen die de gemeente heeft zullen hierdoor uitgevoerd kunnen worden, maar een aantal hebben een prioriteit, zoals het dorpshuis, uitbreiding en nieuwbouw scholen, en de bouw van de nieuwe Bongerd.

Meevallers
Een andere zorg is natuurlijk de coronapandemie en de gevolgen die het zal hebben, niet alleen economisch, maar ook op het vlak van het sociaal domein. Opmerkelijk is dat de tekorten die er waren op het sociaal domein er inmiddels niet meer zijn; er zijn zelfs financiële meevallers te melden. Toch is wethouder Van Liempd bezorgd als het over het CMD gaat: “Onze gemeente is van mening dat iedereen die hulp vraagt aan het CMD deze ook moet krijgen”. Toch ziet hij dat zeker in het begin van de coronapandemie de hulpvraag wegviel. Mede daardoor zijn de uitgaven op dat vlak minder geweest. “Maar we zien nu een stijging in de hulpvraag en we verwachten dat deze alleen maar zal toenemen. Maar ook hiermee zal financieel rekening worden gehouden”, aldus de wethouder.

Splitsen
Het bedrag van 1.639.469 euro wil het college van Son en Breugel graag verdelen in een storting van 666.545 euro in de reserve grondexploitaties en de resterende 972.924 euro meenemen naar het programma van 2021. Dit bedrag wordt gebruikt om niet-uitgevoerde werkzaamheden uit 2020 en onverwachte uitgaven in 2021 te bekostigen. Dit voorstel en de jaarrekening 2020 zullen inhoudelijk worden besproken door de gemeenteraad op de politieke avond van 24 juni, en worden vastgesteld op 7 juli 2021.

Achterstand bouwaanvragen en principeverzoeken
De gemeente Son en Breugel heeft op dit moment een achterstand bij het behandelen van bouwaanvragen en principeverzoeken; doordat er meer vraag is dan capaciteit is de achterstand volgens de gemeente ontstaan.

De gemeente is bezig met extra capaciteit in te huren; het probleem is echter dat er op de arbeidsmarkt momenteel te weinig mensen beschikbaar is. Toch doet de gemeente er alles aan om de achterstand zo snel mogelijk weg te werken, want zo stellen zij: dit is een belangrijk onderdeel van de gemeentelijke dienstverlening.

Afbeelding
Algemeen 10 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 10 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 13 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen 25 apr, 20:00 Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella