Wethouder John Frenken
Wethouder John Frenken Foto: Wil Feijen

Omgevingsvisie krijgt vorm, maar ook kritiek

Algemeen gemeente

Son en Breugel - De invoering van de Omgevingswet komt eraan, met grote consequenties voor de ruimtelijke ordening in elke gemeente. De invoerdatum is opgeschoven naar 1 juli 2022. De nieuwe wet heeft gevolgen voor inwoners en grote organisatorische en financiële gevolgen voor de gemeenteraad, de ambtelijke organisatie en voor het digitale stelsel (DSO).

Redacteur: Adrie Neervoort

Donderdag 10 juni was er een presentatie van het concept omgevingsvisie aan de raad, een concept waar volgens wethouder Frenken de afgelopen jaren hard aan is gewerkt. De omgevingsvisie is het model waaruit de Omgevingswet zal ontstaan.

Oog voor Son en Breugel
De omgevingsvisie voor Son en Breugel heeft ook al een naam: Oog voor Son en Breugel. De visie gaat zoals gezegd vooraf aan de Omgevingswet, die naar verwachting 1 januari 2022 in werking treedt. De wet bundelt de wetgeving en regels voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water en regelt daarmee het beheer en de ontwikkeling van de fysieke leefomgeving. Ook ‘nieuwe’ thema’s zoals klimaatadaptatie, energietransitie, gezondheid en veiligheid worden in de Omgevingswet verbonden met brede maatschappelijke opgaven.

Eenvoudiger en duidelijker
En toch lijkt de visie minder in de belangstelling te staan bij de inwoners van Son en Breugel dan je zou verwachten, want bijna alles in de nieuwe Omgevingswet is van toepassing op de inwoners. Vooraf is het mogelijk om in de visie aan te geven wat voor de inwoners van Son en Breugel nu echt belangrijk is als het om nieuwe wet- en regelgeving gaat. Zo kun je denken aan strengere of juist minder strenge regels als het om de natuur gaat, of misschien dat de regels strenger moeten worden in een industriegebied als het om het milieu gaat. Maar belangrijk is dat de nieuwe Omgevingswet het ons allemaal eenvoudiger en duidelijker gaat maken. Zo moet een vergunningsaanvraag straks geen 26 weken meer duren maar maximaal 8 weken.

Niet eenvoudig
Tijdens de presentatie van de visie aan de raad bleek dat een visie maken ook niet zo eenvoudig is. Elly Brocken (Dorpsbelang): “Ik worstel met het feit welke beslissingen bepaalde ontwikkelingen in de toekomst gaan uitsluiten.” Want in feite regelt de Omgevingswet de toekomst als het om wet- en regelgeving gaat. Maar deze wet kan ook ieder jaar weer op de agenda van de raad komen, en men kan dan toetsen of onderdelen van de Omgevingswet aan verandering toe zijn.

Discussie
Eef van Turnhout (Dorpsbelang) vond dat de inwoner te weinig betrokken wordt bij de omgevingsvisie. Natuurlijk zijn er wel bijeenkomsten geweest, maar hij zag daar schijnbaar te weinig van terug in de gepresenteerde omgevingsvisie. Niet alleen hij was kritisch, ook zijn collega-raadsleden hadden zo hun bedenkingen bij de huidige visie. Zo was de mening van Camille Limpens (CDA) dat er een discussie moest plaatsvinden over de toekomst, want hij miste volgens eigen zeggen ‘waar we naar toe willen’ in de presentatie. Ook Marianne van der Putte (Voor U!) miste de discussie: “Er ligt al een complete visie klaar.”

Ingewikkelde visie
Op onderdelen klopte de gepresenteerde visie niet volgens de raadsleden. En het was een ingewikkelde visie volgens Remco Heeren (DorpsVisie): “Hoe houden we het totaaloverzicht; wat goed is voor de natuur is slecht voor de mobiliteit. Het gaat altijd ten koste van iets.”

Discussie
Ondanks veel vragen en opmerkingen was het voor Jelle de Jong (DorpsVisie) een van de meest inhoudelijke avonden die hij tot nu toe over dit onderwerp had gehad. Volgens wethouder Frenken was de opzet van de bijeenkomst om een discussie met de raad te voeren, en dus was de opzet geslaagd. Volgens hem hebben ook de inwoners deze discussie al kunnen voeren. Frenken: “Maar ik kan mij voorstellen dat er nog veel vragen zijn.” Deze kunnen wat de wethouder betreft allemaal naar hem worden gemaild. Maar zo beloofde hij, er komt nog een sessie voor de inwoners waar alles nog een keer zal worden uitgelegd en waar ook de gelegenheid zal zijn voor het stellen van vragen.