Afbeelding
Foto: Wil Feijen
Foto’s

Vorderingen nieuw dorpshuis nog niet zichtbaar voor iedereen

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - In het centrum van Son en Breugel wordt de voormalige Sint-Petrus’ Bandenkerk omgebouwd tot een ultramodern dorpshuis. Het gebouw oogt aan de buitenkant gehavend met her en der een nieuwe opening in de bestaande muren. Een gedeelte aan de achterzijde van het gebouw is zelfs verdwenen en er is alweer begonnen met de nieuwbouw ervan.

Redacteur: Adrie Neervoort

Dit alles heeft maar één doel: het voorheen gesloten gebouw ombouwen naar een open dorpshuis, waar buiten naar binnen wordt gehaald en waar veel licht van buitenaf zal binnenkomen volgens Reneé Erens van architectenbureau INBO; zij is een van de architecten die betrokken zijn bij de realisatie van het immense project.

Opbouw begonnen
Trots laat zij de binnenzijde van het gebouw zien. Waar eens het altaar, de banken en de biechtstoelen stonden staan nu reusachtige stalen balken van de grond tot het dak en van muur naar muur, met daartussen elementen die straks de vloeren van de eerste verdieping gaan vormen. Na het plaatsen van diverse palen in de grond is nu duidelijk de opbouw van het gebouw aan de binnenzijde begonnen.

Blikvanger
De fundering van de trap, die zeker de blikvanger van het interieur zal gaan vormen, is al zichtbaar. Ook geven de geplaatste stalen balken en gedeeltelijk gemetselde muren al een indruk van de ruimte die straks het theater van het dorpshuis zal zijn. Chris Spooren, de projectleider van de gemeente, visualiseert in woord en gebaar waar straks de uitschuifbare tribune gaat komen. “En daarboven komt de ruimte voor de techniek en de vaste zitplaatsen die onderdeel uitmaken van de tribune als deze is uitgeschoven”, legt hij enthousiast uit.

Enthousiast
Niet alleen Chris is enthousiast over hoever de werkzaamheden al zijn gevorderd, ook Tom Veldman, directievoering Stam en De Koning, vertelt met trots over de technische feiten: “Een vloer van 1400 m2 opgebouwd uit 200 m3 beton, die straks zal worden voorzien van een monoliet toplaag in betonlook.”

Geen last van prijsstijgingen
Door het indrukwekkende geraamte van staal zijn nu al de contouren van het toekomstige dorpshuis zichtbaar. Wat de kosten betreft laat Tom Veldman weten dat ondanks de prijsstijgingen van de materialen in de bouw dit project er geen tot weinig last van heeft, enerzijds door het moment van bestellen, en anderzijds doordat Stam en De Koning een grote speler is in de wereld van de bouw en daardoor het voordeel van groot inkopen heeft.

Oude elementen
Straks zal zeker duidelijk zichtbaar zijn dat het dorpshuis in een voormalig kerkgebouw is gerealiseerd, doordat enkele oude elementen zichtbaar zullen blijven. Maar er is noodgedwongen ook veel verdwenen, zoals de oude toegangsdeuren naar de kerk; deze worden gebruikt voor het maken van een omlijsting van een put, die weer afgedekt zal worden met een glazen plaat, en waarin de twee oude grafmonumenten komen te liggen die voorheen onderdeel uitmaakten van de vloer van de voormalige kerk.

Bewonderen
Wethouder Jan Boersma, als wethouder verantwoordelijk voor het project, wil graag melden dat als alles volgens plan verloopt en er op zaterdag 31 juli de gelegenheid zal zijn voor belangstellenden om het gebouw aan de binnenzijde te komen bewonderen. Dan zal ook de vloer die Tom zo beeldend beschreef af zijn, en kunnen de bezoekers dus hun eerste voetstappen zetten in het nieuwe dorpshuis in aanbouw.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Algemeen 7 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 8 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 11 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen gisteren Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella