Vaak kregen de examenkandidaten geen voorrang van het overige verkeer (archieffoto)
Vaak kregen de examenkandidaten geen voorrang van het overige verkeer (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Lezerspodium: Groep 8 kan het. U ook?

Algemeen Verkeer Lezerspodium

Son en Breugel - Hierbij een reactie op het artikel ‘Praktijkexamen verkeer afgelegd door groep 8’, dat twee weken geleden in deze krant stond. Toevallig waren wij twee vrijwillige ouders die ’s middags twee uur lang op het kruispunt Nieuwstraat – Heistraat – Markt hebben gepost. De meeste groep 8-leerlingen van de drie Breugelse basisscholen waren inderdaad erg voorzichtig. Logisch, want dit kruispunt is zeer lastig te overzien en bij tijd en wijle erg druk. De leerlingen gaven (bijna zonder uitzondering) keurig voorrang aan de voetgangers op de zebra en voorrang aan het verkeer van rechts dat uit de Nieuwstraat komt.

Dit valt echter niet te zeggen over een groot deel van het andere verkeer. Als ouders hebben wij met kromme tenen zitten kijken naar de overige verkeersdeelnemers. Heel vaak wordt er geen voorrang verleend aan het verkeer dat rechts uit de Heistraat komt. Zelfs lijnbussen reden met een flinke vaart door, terwijl leerlingen duidelijk zichtbaar stonden te wachten. Terwijl leerlingen stonden te wachten, konden enkele automobilisten achter hen geen geduld opbrengen en begonnen te toeteren. Niet erg fijn als je je praktijkexamen aan het doen bent.

Het ergste was dat een automobilist een wachtende leerling links inhaalde om vervolgens rechtsaf de Nieuwstraat in te slaan. Wat de situatie zeker niet makkelijker maakt is het feit dat om de haverklap bestelbusjes op de hoek bij Primera parkeren om pakketjes in en uit te laden. Deze bestelbusjes blokkeren het uitzicht vanuit de Heistraat naar rechts bijna volledig. En als er dan nóg een bestelbusje op de fietsstrook aan de overzijde van de Nieuwstraat parkeert en daarmee het doorgaande verkeer blokkeert, is het ongemak compleet. Waarom kunnen deze busjes niet parkeren aan de achterzijde van Primera?

Onze oproep aan iedereen is om volgend jaar rekening te houden met leerlingen die het verkeersexamen doen. Ze zijn al zenuwachtig genoeg, zonder het ongeduld en getoeter van medeweggebruikers. Denk even terug aan de tijd dat u zelf het praktijkexamen deed of het rijexamen. En natuurlijk roepen we iedereen op om ook op die andere 364 dagen van het jaar relaxed door ons dorp te rijden, de voorrangsregels op te volgen en rekening te houden met elkaar.

Monique Schoemaker en Claudia Versantvoort
Son en Breugel

Afbeelding
Algemeen 8 uur geleden Grandioos 7,5-jarig jubileumfeest Vrouw Aktief
Afbeelding
Algemeen 12 uur geleden Lege percelen op volkstuincomplex Planetenlaan wachten op nieuwe huurders
Afbeelding
Algemeen gisteren Win mooie prijzen tijdens jubileumweek De Smickel
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 14:13 De Harlekijn houdt ‘samen sterker Markt’
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 11:19 Ecru-kunstworkshop op De Harlekijn
Afbeelding
Algemeen 26 mei, 08:43 Vijverberg door verbouwing geschikt voor opvang Oekraïense vluchtelingen