Ik ben ontslagen wat nu
Ik ben ontslagen wat nu Foto: www.unive.nl
ingezonden mededeling

Ontslag na reorganisatie: dit kun je doen

Zakelijk

Dreig je ontslagen te worden vanwege een reorganisatie binnen het bedrijf waar je werkt? Of ben je onlangs ontslagen na een reorganisatie? Dan zijn er een paar dingen die je kunt doen, zoals het inschakelen van je rechtsbijstandverzekering. We helpen je op weg met een helder stappenplan.

Ik ben ontslagen, wat nu?Als je het niet eens bent met je ontslag, dan heb je het recht om dit besluit van je werkgever aan te vechten. Dit is wat je het beste kunt doen als je gehoord hebt dat je arbeidsovereenkomst is beëindigd: 

1. Maak geen overhaaste beslissingen. Geef jezelf de tijd om het beëindigingsvoorstel goed thuis door te lezen. Je hoeft er in ieder geval zeker niet meteen ter plekke akkoord mee te gaan en het voorstel te ondertekenen. Laat je dus niet onder druk zetten tijdens het gesprek met je baas en neem je tijd.

2. Vraag een jurist om hulp. Schakel je rechtsbijstandverzekering in: deel het beëindigingsvoorstel met een ontslagjurist of -advocaat. Deze kan je professioneel juridisch advies geven en je vertellen wat je het beste kunt doen.

3. Kom met een tegenvoorstel. Het eerste beëindigingsvoorstel van je werkgever is niet het enige en laatste voorstel. Je kunt gerust met een beter tegenvoorstel komen. Zo kun je bijvoorbeeld onderhandelen over betere voorwaarden, een hogere transitievergoeding (ontslagvergoeding) vragen, of voorstellen dat je vakantiedagen of de opzegtermijn worden uitbetaald.

4. Regel je WW-uitkering. De volgende stap is om te kijken of je in aanmerking komt voor een WW-uitkering. Hiervoor moet je een beëindigingsovereenkomst kunnen laten zien. In deze overeenkomst moeten deze drie dingen staan:
- De reden van je ontslag en dat het ontslag niet jouw schuld is.
- Dat je werkgever het ontslag heeft gestart.
- Dat je niet akkoord gaat met het ontslag en nog steeds wil en kan komen werken.

5. Besluit of je de overeenkomst wil ondertekenen. Onderteken de beëindigingsovereenkomst alleen als je akkoord gaat met je ontslag en de afgesproken transitievergoeding. Goed om te weten: hierna heb je nog 14 dagen de tijd om je eventueel te bedenken en je akkoord in te trekken.

Is mijn ontslag wel of niet onterecht?
Als je werkgever je wil ontslaan, dan moet het ontslag aan deze voorwaarden voldoen:
- Je werkgever ontslaat je met een goede reden. Je baas moet kunnen aantonen dat je ontslag nodig is en dat je niet wordt vervangen door een goedkopere werknemer.
- Je werkgever kan je geen andere functie binnen het bedrijf geven of je overplaatsen naar een andere vestiging.
- Je werkgever neemt 26 weken na je ontslag geen andere werknemer aan voor jouw functie.
- Je werkgever ontslaat je in de goede volgorde en houdt zich aan het afspiegelingsbeginsel.
- Als je wordt ontslagen vanwege een reorganisatie, dan moet het ontslag altijd eerst aangevraagd worden via het UWV. Na akkoord van het UWV moet je werkgever je binnen 4 weken ontslaan.

Als je ontslag niet aan bovenstaande eisen voldoet, dan kun je het ontslag mogelijk ongeldig laten verklaren.