Jeand Doest 'Easy Man' nodigde een aantal spelers uit voor een partijtje panna
Jeand Doest 'Easy Man' nodigde een aantal spelers uit voor een partijtje panna Foto: Giti Entizami
Foto’s

Bram en Guus kronen zich tot ‘koning’ van Panna Knock Out Championship Son en Breugel

Algemeen sport

Son en Breugel - Panna, ‘poortje’ in Surinaamse straattaal, was zaterdag 28 augustus de laatste activiteit van het Zomerprogramma dat door Ali Al Zubaidi en Bjorn Pinsel, jongerenwerkers van de LEVgroep, werd georganiseerd. Op het kunstgras van vv SBC stonden drie pannakooien van zes meter in doorsnede, omringd door een boarding, met twee kleine goaltjes, klaar voor de ruim vijftig deelnemers die zich hadden opgegeven voor het Panna Knock Out Championship Son en Breugel. Naast een mooie beker lag er voor de winnaar ook nog een ticket klaar voor deelname aan het NK Panna dat op zondag 12 september wordt gehouden in Rotterdam.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Giti Entezami

Een pannawedstrijd duurt drie minuten en wordt beslist door het maken van een panna: een bewuste actie om de bal door de benen van de tegenstander te spelen óf door het maken van een doelpunt. Voordat het spel begint, staan de spelers met de ruggen tegen elkaar met daartussen de bal. Vervolgens laten ze de bal naar de grond zakken en wie de bal als eerste heeft, mag het spel beginnen, maar niet voordat er een boks (vuistje) is gegeven als teken dat zij respect voor elkaar en voor elkaars spel hebben. Tijdens de wedstrijd is fysiek contact verboden, evenals het maken van slidings. De boarding mag gebruikt worden in het spel, maar om een doelpunt of een panna te scoren, moet er eerst weer balcontact zijn geweest.

Fingerspitzengefühl
Voordat de wedstrijden van start gingen, kwam wereldkampioen straatvoetballer Jeand Doest (33), ook wel bekend als Easy Man, de kooi in. Tijdens een demo liet hij zien wat panna inhoudt: behendig met de bal, inzicht, vooruitkijken, snelheid, controleren, afwisselen in bewegingen en ‘fingerspitzengefühl’, maar dan met de voeten, oftewel een kunstenaar met de bal, want zo kun je de voetbaltrucs van Easy Man het beste omschrijven.

Op slag verliefd
Jeand speelt inmiddels alweer twaalf jaar panna, nadat zijn vrienden hem hadden opgegeven voor een wedstrijd, terwijl hij toen nog niet bekend was met deze sport. “Ik voetbalde destijds bij Sparta Rotterdam en mijn vrienden vonden dat ik geschikt was voor deze sport en daarom hebben zij mij opgegeven. Ik werd er op slag verliefd op”, lacht de sportman. Zijn bijnaam heeft hij te danken aan spelers die hem makkelijk in de omgang vinden en de manier waarop hij met kinderen en volwassenen omgaat. “Ik was volgens die spelers een ‘easy man’, en zo is de bijnaam geboren.” Zijn grote voorbeeld is de Braziliaanse voetballer Ronaldinho, die hij tijdens een zaalvoetbalwedstrijd in India heeft ontmoet. “Ik mocht tijdens deze wedstrijd Nederland vertegenwoordigen”, blikt hij trots terug.

Vooruitdenken
Volgens de wereldkampioen kun je panna vergelijken met schaken, behalve dan dat er altijd muziek tijdens een pannawedstrijd te horen is: “Je moet opletten wat de tegenstander doet en je moet soms wel drie of vier stappen vooruitdenken. Iedere pannaspeler heeft zijn eigen tactiek; sommigen hebben een vast ritueel door op de beat van de muziek bepaalde bewegingen uit te voeren. Ik ben continu de stappen van de tegenstander aan het tellen en sla op een onverwacht moment toe en speel dan de bal door zijn benen.”

Twee winnaars

Nadat Jeand in verschillende partijtjes zijn tactiek en moves had laten zien, mochten de deelnemers zelf in de kooi komen om te strijden voor de eerste plaats. De deelnemers werden in twee groepen verdeeld: groep 1 tot en met dertien jaar en groep 2 vanaf 14 jaar. Van alle deelnemers bleven na de voorronden zestien spelers over, met wie de achtste finale, kwartfinale, halve finale en ten slotte de finale werd gespeeld. Bram Spoorenberg werd winnaar in de klasse tot en met 13 jaar en Guus Hendriks was de sterkste in de klasse 14 jaar en ouder. Met deze winst mogen zij zich ‘Koning van Panna Knock Out Championship Son en Breugel’ noemen.

Laatste activiteit
Met het afsluiten van deze wedstrijd is er ook een einde gekomen aan het zomerprogramma van dit jaar. Jongerenwerker Ali kijkt tevreden terug op deze editie: “Ruim honderd jongeren hebben deelgenomen aan de verschillende activiteiten. Een enkele activiteit is niet doorgegaan in verband met de weersomstandigheden, terwijl andere activiteiten juist weer drukker bezocht werden. We kunnen terugkijken op een mooi zomerprogramma.”

Wil je meer filmpjes bekijken van Jeand Doest, check dan zijn Instagram- of Youtube-account ‘Easymantv’.

V.l.n.r.: Guus, 'Easy Man' Jeand Doest, Bram en Ali
In de pannakooien wordt gestreden om een plaats bij de laatste 16
Easy Man te midden van de jongerenwerkers Ali en Bjorn
Afbeelding
Afbeelding
Alle deelnemers in de pannakooi