Basisschool De Ruimte kampt met ruimte tekort
Basisschool De Ruimte kampt met ruimte tekort Foto: MooiSonenBreugel

Basisschool De Ruimte komt ruimte tekort voor leerlingen

Algemeen School

Son en Breugel - Veel kinderen uit de wijk Sonniuspark kiezen bewust voor basisschool De Ruimte of De Bloktempel. Beide scholen kampen mede daardoor met ruimtegebrek door de grote aanwas van jonge leerlingen. Op De Bloktempel werken ze inmiddels met een leerlingenstop; vooralsnog wordt op De Ruimte nog niet gewerkt met een leerlingenstop, maar dat er iets moet gaan gebeuren is wel duidelijk. Op de Politieke Avond van 23 september staat onderwijshuisvesting basisscholen inclusief kinderopvang ter beeldvorming op de agenda.

Redacteur: Emmy Grit

In januari 2020 hebben de schoolbesturen SKPO (De Bloktempel) en PlatOO (De Ruimte) een gezamenlijke aanvraag ingediend voor uitbreiding voor beide scholen op de locatie van De Ruimte. Op 24 september 2020 heeft de raad besloten tot het beschikbaar stellen van een krediet voor de uitbreiding met in totaal 600 m2 onderwijshuisvesting op de locatie van De Ruimte. Het voorstel om op één locatie uit te breiden is inmiddels achterhaald door het grote aanbod van nieuwe leerlingen op De Ruimte. Beide schoolbesturen hebben aan de raad laten weten dat de realisatie van de 600m2 onderwijshuisvesting op één locatie niet haalbaar is. Beide schoolbesturen hebben kenbaar gemaakt op eigen locatie te willen uitbreiden.

Extra uitbreiding voor kinderopvang

In het raadsbesluit van 24 september 2020 is opgenomen dat naast de behoefte aan uitbreiding onderwijshuisvesting ook behoefte is aan extra ruimte voor kinderopvang. Het door de raad beschikbaar gestelde krediet voor de uitbreiding is alleen bestemd voor onderwijs. De schoolbesturen SKPO en PlatOO hebben gezamenlijk met Korein inmiddels kenbaar gemaakt dat zij behoefte hebben aan extra uitbreiding op beide basisscholen voor kinderdagopvang en eventueel BSO.

Andere invulling

Volgens Michiel van Dijck, directeur van basisschool De Ruimte, is de verdeling van school en kinderopvang over het schoolgebouw en de uitbreiding onderwerp van gesprek. Er zijn meerdere invullingen denkbaar die recht doen aan de inhoudelijke samenwerking. Michiel: “De kinderopvang zal met de groei van de wijk verder toenemen, net zoals de behoefte aan basisonderwijs. Op dit moment is een aantal ruimtes al ingezet als groepsruimte, terwijl ze eigenlijk een andere bestemming hebben. De rek is er helemaal uit. We zien geen mogelijkheden meer om momenteel nog meer kinderen te plaatsen”. In de school is op dit moment plaats voor zeven groepen, maar er zijn negen groepen in de school. “Ook die groepen geven wij een plek in ons gebouw, al zijn wij dat niet verplicht”, voegt de directeur toe.

Nood is hoog
Het afgelopen jaar is voornamelijk een bestuurlijk traject geweest. Michiel: “De schoolbesturen hebben met gemeente en kinderopvang onderzocht wat de haalbaarheid, normen en behoeften zijn van de uitbreiding. Als het aangepaste voorstel door de gemeenteraad wordt vastgesteld, zijn de scholen aan zet. Voordat de eerste paal in de grond geslagen kan worden, moet er nog veel gedaan worden, zoals het maken van een ontwerpplan, een technisch programma van eisen en de aanbesteding. Voorlopig moeten we dus roeien met de riemen die we hebben. Na het besluit van de gemeenteraad gaan we dan ook graag direct aan de slag om de uitbreiding te realiseren”, aldus de directeur.