Werkzaamheden in het Sonse Bergen bos gaat door zoals gepland (archieffoto)
Werkzaamheden in het Sonse Bergen bos gaat door zoals gepland (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Motie om andere aanpak bosbeheer krijgt geen steun

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Een brief van 9 pagina’s en bijna 700 handtekeningen zorgden ervoor dat de VVD een motie indiende waarin gevraagd werd om de werkzaamheden aan de bossen voorlopig stil te leggen en een second opinion te laten uitvoeren en dit weer met de raad te bespreken.

Redacteur: Adrie Neervoort

Een motie die, zo bleek, de overige raadsleden niet kon overtuigen, waardoor het geplande onderhoud door Bosgroep Zuid Nederland gewoon doorgang kan vinden.

Inwoonster Yolanda Warmoeskerken heeft met haar brief naar de raadsleden en het verzamelen van inmiddels meer dan 600 handtekeningen niet bereikt wat ze wilde: een andere aanpak van het beheer van de bossen in Son en Breugel. In haar brief stelt ze voor om zo min mogelijk in te grijpen in het bosgebied en alleen bomen te kappen als de veiligheid van bezoekers van het bos in gevaar is, en niet kappen om te behouden, zoals nu voorgesteld, waarbij 15.000 kuub hout uit de bossen gaat verdwijnen.

Warmoeskerken ziet de rigoureuze kaalslag als een treinongeluk waar zij niet op zit te wachten, zo vertelde zij eerder in een interview in deze krant: “Wanneer wij de natuur beschadigen, beschadigen wij onszelf.”

Wethouder Paul van Liempd ziet de kaalslag waar Warmoeskerken het over heeft meer als noodzakelijk onderhoud. Ook gaf hij aan de methode van bosbeheer, waar Warmoeskerken naar verwees, te kennen. “Als je bos het bos laat zijn dan heb je minder ruimte voor bezoekers en gebruikers van het bos”, aldus Van Liempd. Volgens hem is niet ingrijpen in een bos alleen mogelijk bij een bos dat zich natuurlijk ontwikkelt, en dat is volgens hem bij de bossen in Son en Breugel niet het geval. Het gaat om een aangeplant bos met allerlei zaken die het bos beïnvloeden, zoals bebouwing rondom, verkeer, maar ook het huidige klimaat. Daarom moet er ingegrepen worden om het toegankelijk te houden voor de gebruikers, maar ook voor het behoud in de toekomst, volgens de wethouder.

Hij kreeg daarbij steun van raadslid Joris van Dam (PvdA/GroenLinks): “Het niet onderhouden was juist het verwijt aan Staatsbosbeheer.” Volgens hem toonde een ander onderzoek aan dat geen onderhoud aan het genoemde gebied niet goed uitpakt, en op dit moment is de methode van geen onderhoud dus niet de beste oplossing voor het bosgebied in Son en Breugel.

Wat Eef van Turnhout (Dorpsbelang) betreft zou de burgerparticipatie over dit onderwerp opnieuw moeten starten, want volgens hem lijkt het beheer van de bossen nu een tweedeling te veroorzaken. De brief en de handtekeningen zorgden wel voor een verschil van mening binnen het CDA, waardoor een gedeelte van de fractie de motie steunde, net als Voor U!, en natuurlijk de indienende partij, de VVD, maar ondanks deze steun haalde de motie het niet en gaat het bosbeheer door zoals eerder afgesproken.

De gemeente Son en Breugel heeft een video met uitleg over het bosbeheer gemaakt KLIK OP DEZE LINK om de video te bekijken