De vrijwilligers zijn regelmatig aan het werk in Buurttuin 't Zand (archieffoto)
De vrijwilligers zijn regelmatig aan het werk in Buurttuin 't Zand (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Terugblik op hoe Buurttuin ‘t Zand de duurzaamheidsprijs won

Algemeen Duurzaamheid

Son en Breugel - Ooit als klein idee ontstaan in de breinen van een aantal inwoners van ’t Zand is de Buurttuin nu echt een begrip. Veel mensen in Son en Breugel weten de tuin te vinden, en dat is de reden waarom dit initiatief in 2018 de duurzaamheidsprijs won.

Redacteur: Maury Senden

In een buurt als ’t Zand is het niet moeilijk om bezig te zijn met de natuur, want overal liggen kleine stukjes groen die inspireren om op onderzoek uit te gaan. Deze wijk fungeert als een samenvoeging van wonen, dieren en planten. Door deze samensmelting werden de inwoners geïnspireerd om daar iets meer mee te doen. Paul is één van de onderhouders van deze groeiende buurttuin: “Op een gegeven moment hoorde ik dat er plannen waren om mensen uit de buurt bij elkaar te brengen door middel van een buurttuin, en daar zag ik wel iets in. Daarnaast is het natuurlijk leuk om iets over te houden aan je inspanningen, zoals groenten, fruit of kruiden.”

Diversiteit maakt interessant
De buurtbewoners begonnen klein: eerst wat sla en tomaten, toen kwamen er aardbeien bij; steeds groeide de tuin. Verschillende soorten kruiden werden toegevoegd aan het assortiment en een insectenhotel vond een plekje aan de rand van de tuin. De laatste toevoeging is een plantenbieb waar het hele dorp plantjes kan komen ruilen. “Het is heel leuk om ook kinderen in de tuin te zien die groenten en kruiden ontdekken en merken hoe lekker iets is al het zo puur gekweekt is”, vertelt Paul. Reden genoeg om deze koplopers de prijs aan te bieden. In 2018 werd er begonnen met de tuin en in dat jaar ontving men meteen de Frans Zaalbokaal. Net als bij SonenBreugelVerbindt is het prijzengeld uiteindelijk verdeeld over drie plannen. “Voor de kruidenbakken hebben we een aantal bordjes gemaakt en geplaatst waarop uitleg over een aantal kruiden staat. Verder hebben we aan alle basisscholen in Son en Breugel een koolwitjeskweekbak cadeau gedaan, zodat de kinderen de koolwitjes in de klas kunnen zien groeien van rups tot vlinder. Ten slotte hebben we compost gekocht voor de tuin en hiermee hebben we de bakken opgehoogd met een flinke laag zodat deze beter bestendig zullen zijn tegen droogte”, vertelt Paul enthousiast.

Mens en natuur smelten samen
Groeien kan de buurttuin eigenlijk niet meer. Daarom zou het prachtig zijn als er meer van dit soort projecten worden gestart. Er wordt hierbij gekeken naar een oplossing van een gigantisch thema dat veel mensen aangaat. Kinderen enthousiasmeren, gezinnen naar buiten krijgen en de buurt bij elkaar brengen lukt door deze kleine plannen die groots uitpakken. Bij de volgende burendag, of als mensen gewoon op bezoek komen, begin dan eens een praatje over een klein idee. Dat idee kan namelijk uitgroeien tot een geliefd en prijswinnend project dat mens en natuur dichter bij elkaar brengt. Paul: “Ik zou zeggen, als je een leuk idee voor je buurt hebt en een clubje enthousiaste mensen, ga er dan voor.”