Milan in aktie
Milan in aktie Foto: ©Milan van Dongen

Rugbytalent Milan van Dongen naar EK dankzij tomeloze inzet

Algemeen sport

Son en Breugel - Hoewel rugby in Nederland nog een bescheiden sport is, kenmerkt het zich door fair play en zijn de spelers allesbehalve kleinzerig. In landen als het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland, Argentinië, Zuid-Afrika en Italië kan rugby echter wedijveren met een mondiale sport als voetbal. Komende week neemt de Son en Breugelse student Milan van Dongen als spelverdeler deel aan het EK in Rusland voor spelers onder de 18 jaar.

Redacteur: Ivo van Hoek

Milan: “Dit jaar zijn we met 45 man begonnen en vorige week is de definitieve selectie bekendgemaakt.” Momenteel speelt hij in de Nederlandse competitie met nummer 10 bij The Dukes in Den Bosch. “Mijn positie in het veld is een zogenaamde ‘fly-half’, ofwel spelverdeler die de lijnen uitzet”, vertelt de 18-jarige speler. Mede omdat de belasting in deze fysieke sport erg hoog ligt, betekent dit voor Milan veel trainen, vroeg op en laat thuis. Hij is bovendien gestart met een studie Makelaardij bij Fontys in Eindhoven, met als gevolg dat hij zowel mentaal als fysiek regelmatig op zijn tandvlees loopt.

Extra trainingen
“Zolang je ergens veel plezier aan beleeft is het gelukkig makkelijker op te brengen. Samen met mijn 25 medespelers hebben we recent nog extra trainingen en activiteiten moeten afwerken in Amsterdam bii de Nederlandse rugbybond (NRB). Om succes te behalen is het inslijpen van routine en teamwork essentieel om op een EK ook daadwerkelijk mee te dingen naar de prijzen”, vervolgt het talent uit De Gentiaan.

Toekomst
Het feit dat hij nog thuis woont is ideaal bij het combineren van zijn sport met een studie. Nadenken over het avondeten of de was is iets wat zijn moeder hem met liefde uit handen neemt. Zijn school helpt mee om toetsen in te plannen en een weekje op het EK in Rusland is nu geen probleem. In ruil daarvoor moet hij blijven zorgen niet achterop te raken. Milan: “Hopelijk kan ik op korte termijn ‘Ereklasse’ gaan spelen (de hoogste seniorencompetitie – red.). Daarom wil ik op dit EK knallen en mezelf in de kijker spelen. Bewust heb ik ervoor gekozen niet naar het buitenland te gaan maar bij vrienden en familie te blijven.”

Offer
Zijn grootste offer blijft het opgeven van vrije tijd; vooral de trainingen slurpen 24/7 bakken aan tijd, energie en aandacht. Het rugby levert hem volgens eigen zeggen enorm veel vriendschappen op, en veelal voelt een training alsof je met vrienden aan het chillen bent.

Blauwe plekken
“De hoogtepunten in mijn prille interlandcarrière zijn denk ik de wedstrijden tegen België: weinig ervaring en toch kunnen wedijveren met de vertegenwoordiging van je geboorteland. De keerzijde van de medaille, ofwel de prijs die ik betaal voor het beoefenen van deze enorm fysieke sport, zijn de blessures; om die reden wordt er veel aandacht besteed aan onze mobiliteit en opbouw van spierkracht. Mede omdat ik serieus bezig ben met de fitheid en lenigheid van mijn lichaam heb ik gelukkig nog weinig last ondervonden van ernstige blessures. Kneuzingen en blauwe plekken zijn wel bijna wekelijkse kost”, besluit de jonge international.

Eerste wedstrijd
Komende week zal het EK zich afspelen in Kaliningrad, Rusland. De vuurdoop vindt zondag 3 oktober plaats om 13.00 uur tegen de Portugese ruwe bolsters met blanke pit. Of Milan en zijn strijdmakkers de titel daadwerkelijk meenemen naar Nederland kunt u eenvoudig checken via de livestream www.rugbyeurope.eu/ of via het officiële account www.instagram.com/rugby_europe/.

Afbeelding
Algemeen 7 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 7 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 10 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen 23 uur geleden Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella