Sebastiaan
Sebastiaan Foto: Wil Feijen

Maak kennis met jongerenwerker Sebastiaan

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - Jongerenwerk LEVgroep Son en Breugel is sinds 1 september van dit jaar versterkt met Sebastiaan Rohde. Na zijn studie Cultureel Maatschappelijke Vorming in Nijmegen is hij als ambulant jongerenwerker aan de slag gegaan in Huizen en vervolgens in Utrecht, Laarbeek en sinds kort in Son en Breugel. De nieuwe jongerenwerker vormt samen met collega’s Ali Al Zubaidi en Marieke Schoenmakers het team en heeft al met veel jeugd en jongeren kennisgemaakt.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Na zijn studie is hij achttien jaar geleden in Huizen aan het werk gegaan. “In die tijd ging ik de straat op om jongeren te benaderen, het ‘ouderwetse straathoekwerk’. Ik sprak met hen, luisterde naar hen en als ik iets voor ze kon betekenen, dan ging ik daarmee aan de slag. Tijdens die gesprekken maakten jeugd en jongeren vaak voor het eerst kennis met het jongerenwerk en zijn activiteiten”, blikt hij terug.

Terug naar de roots
Na een aantal jaar heeft Sebastiaan de overstap gemaakt naar Utrecht, waar hij op verschillende locaties als jongerenwerker heeft gewerkt. Daarna heeft hij een kleine uitstap gemaakt en is gaan werken bij de GGZ als woonbegeleider voor jongeren met voornamelijk psychische problemen, maar hij keerde al snel terug naar het jongerenwerk. “Daar ligt mijn passie; als jongerenwerker kan ik jeugd en jongeren op verschillende manieren helpen”, aldus Sebastiaan.

Vroeg in beeld

Het is belangrijk dat de jongerenwerkers al vroeg in beeld zijn bij jonge kinderen, zodat zij weten dat zij met vragen en/of problemen ook bij anderen terecht kunnen dan alleen bijvoorbeeld bij hun ouders of de juf of meester op school. Sebastiaan: “Daarom gaan wij regelmatig naar de basisscholen toe om uitleg te geven wie wij zijn, wat wij doen en wat wij voor hen kunnen betekenen. Door te laten weten dat wij er voor hen zijn, hopen we in het voortraject al een basis te kunnen leggen waarbij vertrouwen hoog in het vaandel staat.”

Vertrouwen
Persoonlijke aandacht, een luisterend oor bieden, soms niets zeggen en er alleen maar zijn, samen zoeken naar oplossingen en ondersteunen waar mogelijk op welk gebied dan ook, zijn voor Sebastiaan de belangrijkste drijfveren in zijn werk. Hij wil er voor hen zijn die hem nodig hebben, maar de jongerenwerker kan pas iemand helpen als diegene zelf geholpen wil worden. “Het is belangrijk dat je het vertrouwen hebt van de jongere die een beroep doet op jou. Dat moet je opbouwen; bij de een duurt dat langer dan bij de ander. En wat voor de een werkt, kan juist voor de ander niet werken”, vervolgt de jongerenwerker.

Fingerspitzengefühl
Sebastiaan staat open voor de jeugd en jongeren in Son en Breugel om hen te helpen, te begeleiden en te ondersteunen. “Dat kan tijdens de activiteiten die door ons worden georganiseerd, maar ook in jongerencentrum Chill Out, of eventueel tijdens een wandeling in het bos, één op één en in alle rust. Iedereen is anders, staat anders in het leven en reageert anders op bepaalde situaties en dan is het juist belangrijk om de beste keus te maken voor iemand die een beroep doet op jou. ‘Fingerspitzengefühl’ heet dat toch?”, lacht Sebastiaan. “De ‘missie’ van jongerenwerker is geslaagd als de jongere met twee benen stevig op de grond staat en zijn eigen keuzes kan maken. Dan ben ik een tevreden mens”, zegt hij enthousiast.