Wethouder Jos de Bruin (archieffoto)
Wethouder Jos de Bruin (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Adviesraad Sociaal Domein eerste aanspreekpunt voor college

Algemeen Algemeen

De Adviesraad Sociaal Domein (ASD) Son en Breugel bestaat in november vijftien jaar, maar zag officieel in 2015 het levenslicht. De voorganger, de WMO-adviesraad, werd in 2006 opgericht als adviesorgaan van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De rijksoverheid heeft in 2015 ook de uitvoering van de Jeugdwet en Participatiewet aan de gemeenten overgedragen. Doel was destijds om meer regie bij de burger neer te leggen. De naam WMO-adviesraad dekte niet meer volledig de lading en werd gewijzigd in Adviesraad Sociaal Domein Son en Breugel. Ter gelegenheid van het vijftienjarig bestaan zou de ASD 9 november een symposium voor genodigden houden, echter door de nieuwe maatregelen die afgekondigd zijn, is besloten om het symposium te annuleren.

Redacteur: Emmy Grit

De ASD behartigt de belangen van burgers en doelgroepen die vallen onder de genoemde drie wetten en vertegenwoordigt in Son en Breugel een twintigtal organisaties en stichtingen. Hieronder vallen onder andere de Seniorenraad, het Chronisch Gehandicapten Platform, Cliëntenparticipatie voor de minima en uitkeringsgerechtigden en Stichting Belangenbehartiging Mantelzorgers. Daarnaast behoren ook andere vrijwilligers- en belangenorganisaties tot de achterban van de ASD. Het bestuur heeft maandelijks overleg met het college van BenW; in deze gesprekken worden onder andere beleidsplannen voorgelegd. “Wij vragen advies aan de ASD, maar zij kunnen ons ook ongevraagd advies geven”, licht de wethouder toe.

Eerste aanspreekpunt
Als de gemeente een beleidsstuk maakt dat betrekking heeft op een van de drie wetten die binnen het sociaal domein vallen, dan is de ASD het eerste aanspreekpunt voor het college als het gaat om advies vragen; zij krijgen hier vaak zes weken de tijd voor. “Ik vind het knap dat zij binnen de gestelde termijn complexe vraagstukken met hun achterban uitwerken en dan met een gedegen advies of voorstel komen”, aldus de wethouder. Dit advies kan het college overnemen, maar het is ook mogelijk dat het niet toegepast kan worden. “Het komt wel eens voor dat de ASD iets voorstelt dat niet uitgevoerd kan worden, omdat wij ook aan wetten zijn gebonden. Zo’n advies is in de praktijk anders dan op bestuurlijk niveau. Dan kan er wel eens wat wrevel ontstaan, maar ook dat wordt besproken. In onze overleggen zullen we dat altijd toelichten”, aldus Jos de Bruin, wethouder van de gemeente Son en Breugel.

Deskundigheid en ervaring
Als hij aan de ASD denkt, dan komen meteen de woorden ‘deskundigheid’ en ‘ervaring’ op tafel. De vrijwilligers die betrokken zijn bij de ASD zijn mensen uit het veld, hebben vaak een achtergrond in de zorg of onderwijs, of zijn ervaringsdeskundige. Die kennis en ervaring gebruiken ze om het college van BenW te adviseren op het gebied van de Participatiewet, Wet Maatschappelijke Ondersteuning of de Jeugdwet, alle drie wetten die onder het sociaal domein vallen. De wethouder: “Over het algemeen zijn we erg tevreden met de kwaliteit van de adviezen. Waar het wel eens kan schuren is dat de ASD niet alle adviezen ziet doorvertaald in het beleid, of de beperkte tijd die gegeven is om een advies goed te onderbouwen.”

Symposium geannuleerd

Behalve deze overleggen is de ASD de laatste tijd bezig geweest met het organiseren van een symposium dat op 9 november zou worden gehouden, maar inmiddels is geannuleerd door de nieuwe afgekondigde coronamaatregelen.