Scene uit de voorstelling met Victor, Charlotte en Thomas
Scene uit de voorstelling met Victor, Charlotte en Thomas Foto: Wil Feijen
Foto’s

Alzheimer centraal in voorstelling ‘Kortsluiting’

Algemeen Voorstelling/Theater

Son en Breugel - In het voorjaar van 2020 waren de spelers van De Vestzakkomedie klaar voor de voorstelling ‘Kortsluiting’. Vanwege de coronamaatregelen werd die geannuleerd en verschoven naar het najaar. Later bleek dat ook deze geannuleerd moest worden vanwege de coronamaatregelen. Van uitstel kwam geen afstel, want vrijdag 12 november werd de eerste van vijf voorstellingen gespeeld in het Vestzaktheater.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Vanaf het voorjaar kropen de vier toneelspelers weer in hun rol en werden de wekelijkse repetities weer opgepakt onder leiding van regisseuse Machteld de Haan en assistente Maria van de Gevel. Toch zat het team in de aanloop naar de voorstelling, en met name op vrijdag 12 november, peentjes te zweten tijdens de persconferentie. Nadat het bericht kwam dat de theaters open mochten blijven, viel er een last van hun schouders en konden zij zich opmaken voor de eerste voorstelling in een reeks van vijf.

Tweede keer
De Nederlandse schrijver Haye van der Heyden heeft het stuk ‘Kortsluiting’ in 2002 met het thema ‘Beginnende Alzheimer’ geschreven voor de viering van het vijftigjarig toneeljubileum van zijn schoonvader Allard van der Scheer. Acht jaar geleden heeft de Vestzakkomedie dit toneelstuk al een keer opgevoerd, maar omdat het thema nog steeds actueel is en Alzheimer een ziekte is die een grote impact heeft op zowel degene die aan de ziekte lijdt als de mensen in zijn of haar omgeving, hebben ze besloten het nog een keer op hun repertoire te zetten.

Niet meer wat het was
Victor, gespeeld door Frits Helders, lijdt aan de ziekte van Alzheimer en is vaak ‘de weg kwijt’; het ene moment herkent hij zijn eigen vrouw niet meer, het andere moment is hij weer ‘bij de tijd’. De taal, en met name de woordspelingen en gezegdes, lopen als een rode draad door zijn leven, maar door zijn vergeetachtigheid glipt de taal door zijn vingers. Zijn vrouw Charlotte (Emmy-An Kriele) kan hier maar moeilijk mee omgaan en denkt vaak dat haar man haar in het ootje neemt. Soms speelt ze met hem mee, en soms gooit ze haar kont tegen de krib. Maar met de uitdrukking ‘twee handen wassen’ valt Victor door de mand en weet Charlotte dat haar man ziek is; ook Victor wordt met de neus op de feiten gedrukt dat zijn leven niet meer is wat het ooit was.

Zorgen en humor
Als hun zoon Thomas (Wan Merks) tijdelijk thuis komt wonen vanwege relatieproblemen, zit Charlotte daar niet echt op te wachten; zij had zich haar toekomst anders voorgesteld. Buurvrouw Eva (Jannie Guitink) is bezorgd om Victor en komt regelmatig even in de tuin langs voor een gesprek en heeft een dubbele agenda. Victor wil in de herfst van zijn leven een andere weg inslaan, maar Charlotte neemt het heft in handen. Onbegrip, onmacht, frustratie, angst en woede passeren de revue in het stuk, maar worden afgewisseld met een humoristische noot.

Kaarten
Inmiddels heeft het toneelgezelschap al twee voorstellingen gespeeld en woensdag 17 november in de middag staat de derde op het programma, gevolgd door vrijdag 19 en zaterdag 20 november. In verband met de nieuwe afgekondigde maatregelen, gaat de foyer eerder open en sluit om 20.00 uur. Voor de voorstellingen van 19 en 20 november zijn nog enkele kaarten beschikbaar; kijk daarvoor op www.vestzakkomedie.nl.Alzheimer centraal in voorstelling ‘Kortsluiting’

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Buurvrouw Eva