Afbeelding
Foto: MooiSonenBreugel

Verenigingen staan weer voor nieuwe uitdaging

Algemeen sport

Son en Breugel - Amateursporters mogen, sinds de bekendmaking van de nieuwe coronamaatregelen op 26 november, vanaf 28 november alleen tussen 5.00 en 17.00 uur trainen en wedstrijden spelen. Ook verenigingen in Son en Breugel kwamen hierdoor in de problemen; bij veel verenigingen staan trainingen en wedstrijden ook nog na 17.00 uur in de agenda. Een aantal besturen hebben alternatieven gezocht en kunnen trainingen op andere tijden aanbieden; andere hebben alle trainingen na 17.00 uur moeten annuleren.

Redacteur: Emmy Grit

De nieuwe maatregel heeft voor alle verenigingen impact; het niet kunnen trainen na 17.00 uur en wel moeten spelen van wedstrijden vraagt veel van de sporters en het verenigingsleven. Voordat deze maatregel van kracht werd, stonden verenigingen al eerder tijdens deze pandemie voor grote uitdagingen: vorig jaar werden de competities in de amateursport nog stopgezet en mochten leden alleen intern wedstrijden spelen. Maar ook de invoering van de QR-code en het controleren van iedereen van 18 jaar en ouder heeft veel extra inzet van de vrijwilligers binnen de vereniging gevraagd. Toch heeft iedereen de schouders eronder gezet, zodat leden veilig en volgens de regels konden sporten. Deze nieuwe maatregel, sporten en trainen tussen 5.00 en 17.00 uur, komt boven op de al geldende maatregelen. Voor de ene vereniging wordt dit een uitdaging, voor de andere wordt door de desbetreffende sportbond een beslissing genomen.

Voetbalvereniging SBC
Zo heeft de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) het demissionair kabinet opgeroepen om deze maatregel voor de amateursport op te heffen, omdat sporten belangrijk is voor de gezondheid en sporten zonder training kans op blessures groter maakt. De KNVB kreeg nul op het rekest, waardoor zij hebben besloten om de competities in hoogste klassen van de amateurs vanaf 5 december stil te leggen. Bij voetbalvereniging SBC betekent dit dat de wedstrijden voor het eerste, tweede en derde team geannuleerd zijn en dat zij op zondag op het veld staan om te trainen. Voor de overige seniorenteams gaat de competitie tot de winterstop, die op 19 december begint, wel door, maar er wordt niet getraind. De jeugd tot en met 12 jaar kan de competitie ook afmaken tot de winterstop. Van een aantal teams is de training verzet tussen 15.00 en 17.00 uur. Moos van der Heijden, voorzitter van SBC: “Het ligt aan de beschikbaarheid van de ouders/begeleiders of een jeugdteam kan trainen. Als bestuur doen wij er alles aan om het complex en de voetbalvelden beschikbaar te stellen. Ook de kantine is voor de spelers tot 17.00 uur geopend, alles binnen de geldende maatregelen.”

HTC Son
Bij hockeyvereniging HTC Son zijn de wedstrijden buiten op het veld voor dit seizoen inmiddels afgelopen. De club is sinds 27 november gestart met zaalhockey, waarbij veel trainingen voor een groot aantal teams ingepland stonden na 17.00 uur. Johan Notenboom, commissielid Communicatie van HTC Son: “Deze trainingen, maar ook enkele wedstrijden, vervallen nu. De zaalhockeycommissie van de club moest afgelopen week veel trainingen opnieuw inplannen om alle leden evenveel trainingen te geven.” De vereniging denkt er ook over na om enkele wedstrijden in te korten om plaats te maken voor andere wedstrijden die na 17.00 uur op de planning stonden. “De overleggen vinden plaats in combinatie met de hockeybond en de verschillende sportzalen, zoals De Bongerd en De Landing. Het zorgt opnieuw voor de nodige uitdagingen”, aldus Johan.

Tennisvereniging Son en Breugel
Bij tennisvereniging Son en Breugel staan wekelijks negen jeugdgroepen en dertien trainingsuren voor volwassenen gepland na 17.00 uur. Voor de jeugdleden worden de trainingen verzet naar de woensdag- en vrijdagmiddag en de zondag. Richard Weijers, trainingscoördinator en tevens bestuurslid voor trainingen en jeugd: “Op woensdag staan nu twee trainers in plaats van één les te geven en op zondag zijn er ook twee trainers beschikbaar, zodat iedereen in principe de trainingsuren kan volgen. De vereniging heeft de prioriteit bij de jeugd gelegd en gaat nog kijken of trainingen voor volwassenen ingepland kunnen worden.” Wedstrijden zijn op dit moment niet gepland bij de vereniging en de competities zijn afgelopen. “Bijna dan, alleen de interne competitie damesdubbel op de woensdagavond is nog niet afgemaakt”, vult Richard aan.

Handbalvereniging Apollo

Bij handbalvereniging Apollo stonden op 4 en 5 december nog een viertal avondwedstrijden op het programma, die geen van allen zijn doorgegaan. Bestuurslid Frank Valkenburg: “Wij hopen dat deze wedstrijden op een later tijdstip ingehaald kunnen worden. Wij zijn afhankelijk van de beschikbaarheid van de sporthal, zowel uit als thuis, en kunnen niet zomaar naar een andere aanvangstijd of dag.” Ook voor trainingen is de vereniging afhankelijk van de beschikbaarheid van de sporthal. “Het is voor onze vereniging niet te doen om de trainingen voor 17.00 uur in te plannen, want zowel trainers als onze leden werken of zitten op school.” Ondanks dat er niet getraind kan worden, worden er wel wedstrijden gespeeld die door de handbalbond worden ingepland. “Behalve als er sprake is van besmettingen of als er spelers in quarantaine zitten, dan kan een wedstrijd wel verplaatst worden, anders worden de wedstrijden in het weekend voor 17.00 uur gespeeld”, aldus het bestuurslid.

Badmintonvereniging Scarabee 
Vanaf dinsdag 30 november kunnen de leden van Scarabee niet meer badmintonnen op de dinsdag-, donderdag- en vrijdagavond. De trainingen die overdag gepland staan, gaan wel gewoon door. Op de Facebookpagina van Scarabee laat de vereniging weten dat bij binnenkomst en het zich verplaatsen binnen de sporthal een mondkapje gedragen moet worden en de anderhalve meter afstand in acht gehouden moet worden. De leden worden op de hoogte gebracht over het verloop van de competitie.

Op 14 december staat de volgende persconferentie van demissionair premier Mark Rutte op de agenda en hopen de verenigingen groen licht te krijgen voor trainingen na 17.00 uur.