Afbeelding
Foto: ©Pixabay.com

Opstaan tegen eenzaamheid

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - Gevoelens van eenzaamheid slaan in december vaak heviger toe dan normaal. Dat schrille contrast tussen die donkere, koude, trage dagen en het elkaar feestelijk ontmoeten in licht, warmte en gezelligheid; o wee, als je dat laatste mist! Eenzaamheid is het persoonlijke gevoel van een (heel) onplezierig gemis aan bepaalde sociale contacten of de kwaliteit daarvan. Een ingewikkeld probleem, zo blijkt, met talloze oorzaken en ervaringen. Dit maakt eenzaamheid lastig te bestrijden. Wat doen wíj ertegen in ons dorp? In dit artikel leest u vanuit het oogpunt van drie vrijwilligers drie manieren van opstaan tegen eenzaamheid.

Gastredacteur: Arend Okken

Bert (79) is al jaren vrijwilliger bij de LEVgroep Son en Breugel. Eerst als maaltijdbezorger bij ouderen en later als bezoek- en wandelvrijwilliger. Eens in de week bezoekt Bert een bejaarde dame (nu 88); we noemen haar hier maar even mevrouw Y. “Aanvankelijk woonde mevrouw Y nog zelfstandig”, aldus Bert. “Toen ging ik met haar in de buurt wandelen. Op een gegeven moment had ze een rollator nodig. Daar was ze niet zo blij mee. Integendeel! Die confrontatie met haar verminderende mobiliteit vond ze lastig.” 

Jokeren en yahtzee
Later verhuisde mevrouw Y naar Berkenstaete. Hier werd ze rolstoelafhankelijk. Bert ging nog steeds elke week met haar naar buiten. “Dat vond ze prachtig. Ze kon dan naar de tuinen en de bloemen kijken. En als we dan weer binnenkwamen, deden we een spelletje jokeren of yahtzee. Of ze vertelde me boeiende verhalen over haar leven. Over eenzaamheid klaagde ze nooit.”

Klik 
In oktober 2020 vierde mevrouw Y haar zevenentachtigste verjaardag. Uitbundig en buiten! Ze ‘resideerde’ op haar ‘balkon’, terwijl het bezoek op veilige corona-afstand in de voortuin zat. Bert: “Nu is ze door een herseninfarct halfzijdig verlamd. Ik bezoek haar nog steeds elke week. Tussen ons ontstond een heel goeie klik. Als vrijwilliger heb ik dat óók nodig. Het geeft mij het gevoel gewaardeerd te worden, waardoor het vlammetje om voor anderen iets te betekenen, blijft branden.”

Vier het leven
Sinds enkele jaren is Annemiek (66) vrijwilliger bij Vier het Leven, een stichting die ouderen mee uitneemt naar theater, bioscoop of museum. De gasten zijn mensen die nog graag uitgaan, maar liever niet alleen. Of ze vinden het lastig om hun uitstapjes zelf te regelen. Ze zijn dus blij dat Vier het Leven dit voor hen doet. Bovendien zijn sommigen moeilijk ter been. Rollators en rolstoelen zijn dan ook frequente metgezellen.

Durven dromen
Annemiek: “Ik vind het prettig om met hen op pad te gaan. Ik weet dat ze er enorm naar uitkijken, omdat zo’n uitstapje voor sommigen de eenzaamheid doorbreekt. Ik haal onze gasten thuis op en voorafgaand aan de voorstelling drinken we koffie en in de pauze een drankje. Na afloop breng ik ze weer thuis. Het doet me goed als een gast bij het afscheid tegen me zegt: ‘Dit uitstapje bracht me zoveel meer dan ik had durven dromen.’”

Feestje
Na haar pensioen ging Nettie (68) rijden als AutoMaatje-chauffeur. Deze ritjes zijn heel divers: ziekenhuis, huisarts, tandarts, dat soort dingen. Bestemmingen verder weg zijn ook mogelijk. De deelnemers zijn altijd minder mobiel en vaak alleenwonend. “Ze klagen eigenlijk nooit over eenzaamheid. Daarom vind ik het apart om regelmatig te horen dat de tocht naar het ziekenhuis een ‘feestje’ was. Dan blijkt toch hoe fijn ze het vinden om onderweg hun verhalen en geschiedenis met mij te delen”, aldus Nettie.

Honderduit babbelen
Onlangs ‘emigreerde’ een echtpaar uit een andere provincie naar ons dorp. De vrouw verliest haar man langzamerhand aan Alzheimer. Ze heeft hier nog weinig contacten. Nettie: “Tegenwoordig ga ik wekelijks met haar naar de markt: sámen over de markt lopen, sámen kaas, noten en fruit kopen en ondertussen honderduit babbelen.” Ze vervolgt: “Een andere mevrouw houdt ervan om na therapiebezoek een kopje koffie te pakken bij ‘t Sons Bakhuys. Dóe ik gewoon! Het voelt goed om die leuke momenten toe te voegen, ik word daar blij van en de deelnemers ook.”

Informatie

LEVgroep Son en Breugel, Europalaan 2, Son en Breugel, 0499-475361, teamsonenbreugel@levgroep.nl, AutoMaatje, 0499-209609, automaatje@sonenbreugelverbindt.nl of Stichting Vier het Leven, 035-5245156, info@4hetleven.nl.