Annemiek van Tinteren met op het beeldscherm dochter Lisa
Annemiek van Tinteren met op het beeldscherm dochter Lisa Foto: Wil Feijen

Kerstverhaal 4: Een bijzondere band met...

Algemeen Kerst

Son en Breugel - Lisa kan niet dagelijks bij haar moeder binnenlopen voor een kop koffie of voor een keukentafelgesprek, maar dat weerhoudt Annemieke van Tinteren (47) en haar dochter Lisa (22) er niet van om elkaar dagelijks te zien, zij het via een beeldscherm. Annemieke vanuit Son en Breugel en Lisa vanaf het eiland Sal, een van de Kaapverdische eilanden. Met de kerstdagen hopen ze dat ze samen, met het hele gezin, in Son en Breugel aan de keukentafel kunnen zitten.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Annemieke: “Toen ik zwanger was, had ik al een bijzondere band met haar. Als ik mijn handen op mijn buik legde, dan zocht Lisa ze op en volgde die continu. Dat was vaak een erg komisch gezicht.” Die band is gedurende de jaren alleen maar gegroeid. Vijf jaar nadat Lisa geboren was, zag broer Laurens het levenslicht. “Ook met Laurens heb ik een sterke band”, aldus Annemieke.

Puberteit
Ondanks de sterke band tussen moeder en dochter, kwam daar tijdens de puberteit van Lisa een kentering in. Annemieke: “Als gezin hebben we toen een hele moeilijke periode gehad. De meeste pubers kun je misschien als ‘lastig voor de ouders’ bestempelen, maar Lisa maakte het vooral voor haarzelf erg moeilijk. Gelukkig hebben we de juiste hulp gekregen en is de band binnen het gezin alleen maar hechter en sterker geworden.”

Examenreis
Nadat ze van school gewisseld had en haar eindexamen op het mbo had gehaald, kreeg Lisa van haar ouders een examenreisje cadeau. “In oktober 2018 zijn wij naar het Kaapverdische eiland Sal gegaan. De reis verliep anders dan gepland: Lisa werd verliefd op Maky. Gedurende de vakantie zijn ze veel met elkaar opgetrokken en ik heb Maky ook leren kennen”, blikt Annemieke terug. Na de vakantie bleef er contact tussen die twee en Lisa besloot in januari 2019 twee weken terug te gaan naar Maky. Annemieke: “In die twee weken hadden wij iedere dag contact met elkaar via videobellen.”

Kennismaken
In mei 2019 ging ze voor een langere tijd weer terug naar haar vriend en in juli van dat jaar zijn haar ouders en broer naar Kaapverdië afgereisd. “Haar vader Pierre en Laurens hebben Maky toen voor het eerst live gezien, nadat zij hem al vele malen via het beeldscherm hadden gesproken. Dat voelde erg bijzonder”, vertelt Annemieke trots. Inmiddels zijn Lisa en Maky getrouwd; Pierre, Annemieke en Laurens konden, ondanks corona, daar gelukkig bij zijn. Ze vervolgt: “Door onze vele videogesprekken zie ik precies als er iets aan de hand is. Als er iets is, dan hoor en zie ik dat meteen. We bespreken ook alles met elkaar. Onze band is gegroeid van een moeder-dochter- naar een vriendin-vriendinrelatie, en ik koester dat enorm. We hebben echt bijna dagelijks contact, en juist door de afstand vertel je elkaar misschien wel vaker dat je elkaar mist en van elkaar houdt.”

Verblijfsvergunning
Inmiddels hebben Lisa en Maky de aanvraag voor een verblijfsvergunning voor Maky bij de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) ingediend. Voor de inburgeringscursus is hij met vlag en wimpel geslaagd en er lijkt niets meer in de weg te staan om naar Nederland komen.

Terug naar Nederland
Annemieke kijkt samen met Pierre uit naar het moment dat hun dochter en schoonzoon definitief in Son en Breugel komen wonen. “Op 16 december hebben we gehoord dat de aanvraag voor het visum is goedgekeurd. In februari kunnen ze terecht bij de Nederlandse Ambassade in Senegal. Daarna kunnen ze naar Nederland komen en hier komen wonen. Het is jammer dat ze deze Kerst nog niet kunnen aanschuiven aan de keukentafel, maar zodra ze in Nederland zijn, gaan we dat zeker vieren”, sluit een gelukkig Annemieke af.