Jos in het koude water
Jos in het koude water Foto: ©familie De Bruin

Kerstverhaal 6: Een bijzondere band met...

Algemeen Kerst

Son en Breugel - Tien jaar geleden werd bij Mark Bos, de zwager van wethouder Jos de Bruin, een agressieve vorm van prostaatkanker geconstateerd. De toen 48-jarige Mark was reporter van beroep en hij besloot om in een tweetal documentaires zijn zoektocht naar genezing te verfilmen. Tijdens die intensieve zoektocht ontmoette hij de toen al redelijk bekende Wim Hof (the iceman). 

Redacteur: Ivo van Hoek

“Mijn zwager Mark werd enthousiast over de door Wim Hof ontwikkelde methode om je immuunsysteem te trainen: een combinatie van ademhalingstechniek en focus bij koudeblootstelling. Uiteindelijk bracht het hem geen genezing, maar wel enorm veel energie in zijn laatste levensfase”, aldus Jos de Bruin, wethouder van onder andere Gezondheid en Sport.

Ice4life
Bij leven richtte Mark Bos de stichting Ice4life op, met als doel om de alternatieve en de reguliere gezondheidssector met elkaar te verbinden, en om geld in te zamelen voor kankeronderzoek via het organiseren van koude-evenementen en voorlichting. Jos werd door zijn zwager gevraagd om na zijn dood deze stichting voort te zetten. Nu, acht jaar later, heeft de stichting inmiddels een zestal zogenaamde koude-triatlons georganiseerd in IJsland en Oostenrijk. Verder staat een Ice4Life-magazine op stapel en is een vervolgdocumentaire bijna afgerond.

IJskoude douche
Jos vervolgt: “Zelf ben ik al vele jaren op een positieve manier ‘bevangen’ door de kou. Dagelijks douche ik mij met ijskoud water, neem wekelijks een ijsbad en zwem ‘s winters met een groep gelijkgestemden in open water. Hierdoor voel ik me enorm sterk en energiek, en ik organiseer trainingen om mensen te enthousiasmeren en stimuleren om actief met hun gezondheid aan de slag te gaan.” Wat hem tegenwoordig vooral opvalt, is dat de meeste mensen hun lichaam nauwelijks kennen; ze zijn hun vertrouwen in het functioneren ervan een beetje kwijt. “Snel grijpt men naar een ‘quick fix’ zoals medicatie als men zich even niet lekker voelt”, aldus Jos, “en de confrontatie met koude leert ons dat vechten geen zin heeft, maar dat juist overgave de sleutel is. Als je de kou ontspannen toelaat, neemt jouw lichaam de warmteregulatie en ademhaling automatisch over, en wanneer je dit vaker doet, merk je dat je lichaam anders gaat functioneren.”

Stofwisseling en vetverbranding

Wetenschappelijk is aangetoond dat kou in combinatie met ademhalingstechniek zowel een ontstekingsremmer als een gelukshormoon (endorfine) aanmaakt. Vooral het universitaire ziekenhuis in Nijmegen heeft hier al veel onderzoek naar verricht. Met name de stofwisseling en vetverbranding blijken te worden gestimuleerd. Jos: “Ons lichaam is tot veel meer in staat dan wij altijd hebben gedacht.” Als men daadwerkelijk ontdekt waartoe het lichaam in staat is en men de voordelen van kou aan den lijve heeft ervaren, ontstaat de interesse in een gezonde leefstijl bijna als vanzelf. Denk aan vitaliteit door gezonde voeding, reduceren van stress, meer bewegen, en structuur in je slaapritme.

Immuumsysteem
“Juist in deze vervelende coronaperiode zou een focus op preventieve aspecten als een gezonde leefstijl en de Wim Hof-methode meer aandacht moeten krijgen. Het op grotere schaal trainen van het immuunsysteem kan zijn effect hebben op het aantal coronabesmettingen en op een snellere terugkeer naar het oude normaal. Wim zelf spreekt graag over ‘A cold shower a day keeps the doctor away!”, sluit Jos af.