Simone in haar praktijk met het boek dat deel uit kan maken bij de therapie
Simone in haar praktijk met het boek dat deel uit kan maken bij de therapie Foto: Wil Feijen

Hormonen hebben geen geheimen voor Simone Meurkens

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Je hebt er vast wel eens van gehoord, gelezen of het zelf meegemaakt: last van hormonen, zoals stemmingswisselingen, menstruatieklachten, overgangsklachten, gewichtsklachten en geen energie. Simone Meurkens (44) is sinds september hormoontherapeut en gaat vanaf komende week in deze krant maandelijks aandacht besteden aan een thema waar de hormoonhuishouding van de vrouw én een gezondere levensstijl centraal staan.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Simone: “Met de column ‘Fit met Simone’ wil ik graag het taboe doorbreken over hormonen en welke invloed die hebben op het dagelijkse leven. Zowel mannen als vrouwen hebben hormonen en die zijn niet altijd in balans. Om die wel weer in balans te krijgen, ga ik aan de slag met een vragenlijst en aan de hand van de antwoorden weet ik waar ik meer balans in moet brengen; voeding speelt een belangrijke rol hierin. Hebben vrouwen meer begeleiding nodig, dan werk ik met een 10-weekse programma waar onder andere een receptenboek met weekmenu’s onderdeel van uitmaakt.” Naast de vragenlijst neemt Simone soms ook bloed af via een vingerprik, dat ze naar het lab stuurt. In een twaalf pagina’s tellend rapport ziet zij in één oogopslag onder andere waar een tekort aan vitamines, hormonen en mineralen zit.

Voeding en supplementen

Vanaf 2013 is Simone life coach, personal coach en gewichtsconsulente. “Ik had het gevoel dat het plaatje nog niet compleet was, en daarom heb ik mij gespecialiseerd in hormoontherapie en heb de opleiding als orthomoleculair adviseur gevolgd. Ik ben geen arts en werk dus ook niet met medicijnen, maar wel met vitamines en mineralen in combinatie met een voedingsadvies”, aldus de therapeute. Het perfecte plaatje dat Simone voor ogen heeft is een goede samenwerking met de huisartsen in Son en Breugel. Ze vervolgt: “De gemeente Son en Breugel neemt deel aan het project GROZzerdam (groz is een omkering van het woord zorg). Samen met de huisartsen kunnen we veel doen aan preventie. We moeten juist kijken hoe je een menselijk lichaam gezond kunt maken met voeding en supplementen, waar ook veel mee bereikt kan worden.”

Herkennen en erkennen

Het doel van Simone is om mensen bewust te maken van wat hormonen met het lichaam doen en ook waarom ze uit balans kunnen zijn. “Door het schrijven van de columns hoop ik mensen te bereiken die zich in de tekst herkennen, waardoor zij het ook gaan erkennen. Ik kan mij ook voorstellen dat het voor een partner of anderen inzichtelijker en herkenbaarder wordt en daardoor gesprekken op gang komen, want hormonale problemen zitten nog steeds in de taboesfeer en dat wil ik doorbreken”, aldus Simone.