Afbeelding
Foto: Wil Feijen

CDA en VVD dienen motie in ‘Perspectief voor agrariërs bij stikstof aanpak’

Algemeen

Son en Breugel - Op donderdag 6 juli werd er door het CDA en de VVD de motie ingediend “Perspectief voor agrariërs bij stikstof aanpak”. Het signaal wat de indieners hiermee voor ogen hadden was om de agrariërs en inwoners van Son en Breugel die direct of indirect betrokken zijn bij deze problematiek een hart onder de riem te steken en duidelijk te maken dat ze er niet alleen voor staan.

Stikstofreductie
Zo werd er o.a. geconstateerd dat in Son en Breugel de afgelopen 20 jaar het grondgebruik van agrariërs al met 50% is afgenomen en het aantal bedrijven zelfs met 60%. En dat er op de richtinggevende kaart van de regerering aangegeven is dat de meeste plekken in onze gemeente tot een stikstofreductie moeten komen van 95% met een minimum van 47%. Dat zou directe gevolgen hebben voor veel agrariërs die zich dan genoodzaakt voelen te stoppen.

De standpunten van de partijen bleken, zoals te verwachten was, dicht bij elkaar te liggen. Men is het eens met de nationale en provinciale doelstellingen tot stikstofreductie. Men vindt dat protesteren een recht is, maar dat daarbij niet de gestelde grenzen mogen worden overtreden. Daarnaast zou een effectieve stikstofaanpak een integrale aanpak dienen te zijn die zich niet alleen richt op de agrarische sector maar álle sectoren meeneemt die een bijdrage kunnen leveren aan de stikstofvermindering.

De provincie is nu aan zet met de gebiedsprocessen en de partijen vinden dat agrariërs intensief betrokken horen te worden, omdat zij een onmisbare schakel zijn in de oplossing.

Duidelijk signaal
De politieke partijen wilden met deze motie een duidelijk signaal afgeven aan de agrariërs en inwoners die direct of indirect betrokken zijn bij de reductie van stikstof. Het doel van de motie was om deze bij de provincie onder de aandacht te brengen aangezien zij nu aan zet zijn. Het verzoek aan de provincie was daarbij om goed naar lokale- en regionale verschillen te kijken en om samen met alle betrokkenen en niet alleen met agrariërs naar de juiste oplossingen te zoeken. Ook gaf men aan dat biologische en/of natuur-inclusieve bedrijven koplopers zijn op het gebied van onder andere een verminderde stikstof uitstoot. En dat deze koplopers dus zouden moeten worden ontzien van een generieke reductiemaatregel.

Na een stevig debat in de raadsvergadering werd de motie uiteindelijk gesteund door VoorU! en Dorpsbelang. Met een volledige bezetting van de gemeenteraad zou dat betekend hebben dat er een meerderheid was gehaald en de motie was aangenomen. Helaas, door enkele afwezigen is dat niet gelukt.

De betrokken partijen CDA, VVD, VoorU! en Dorpsbelang hopen dat deze motie toch heeft bijgedragen aan de juiste aandacht in onze gemeente voor de lokale ondernemers.

Zoals het CDA aangaf: “Boer zijn is niet zomaar een beroep, maar een manier van leven. De boer is verbonden aan zijn of haar land, zijn of haar dieren en de omgeving. Wie zo’n grote opgave van de sector vraagt, moet naast de boer gaan staan”.