Regenton water besparen
Regenton water besparen Foto: Wil Feijen

Afkoppelen regenwater vaak eenvoudiger dan je denkt

Algemeen

De actie ‘Koppel het hemelwater af’ van de gemeente Son en Breugel loopt nu al enkele jaren. Hoewel de gemeente spreekt van een succes, wil zij toch graag de actie na alle maatregelen die de verdere uitrol van het project vertraagden, weer onder de aandacht brengen.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Het afkoppelen van het hemelwater dat nu nog gewoon het riool inloopt, heeft als doel de piekbelasting op het gemengde riool te beperken en het schone regenwater niet onnodig naar de waterzuiveringsinstallatie te laten stromen, maar via de bodem en afwateringskanaaltjes naar bijvoorbeeld de Dommel. Hierdoor dragen de inwoners hun steentje bij aan het terugdringen van de gevolgen van hitte, droogte en wateroverlast.

Regentonnenactie
Al eerder had de gemeente een regentonnenactie, waarbij de inwoners zeer voordelig in het bezit konden komen van een regenton naar keuze, mits gekocht bij een bepaalde winkel. Vanaf 1 juli 2022 is deze mogelijkheid er weer. Want koopt u een regenton bij de Boerenbond/Pets Place of Praxis in Son en Breugel, dan krijgt u op vertoon van de ingevulde bon een regenton met 20 euro korting. U ontvangt direct de korting op vertoon van de ingevulde bon. Maar let op: er mag maar één ton per huishouden worden aangeschaft met de bon. De bon vindt u in DeMooiSonenBreugeKrant van woensdag 13 juli op de gemeenteberichten op pagina 7. Of door op deze link te klikken..

De gemeente heeft hiervoor 3000 euro beschikbaar gesteld, dus 150 huishoudens kunnen gebruik maken van de korting. Zorg dat u één van deze huishoudens bent en schaf zo snel mogelijk een regenton aan, en doe dit zeker voor 31 augustus, want dan stopt de actie.

Door een regenton te gebruiken ontkoppelt u feitelijk uw regenpijp van het riool, simpel en doeltreffend. Maar het kan nog beter, waardoor u niet alleen het klimaat helpt, maar ook uw portemonnee vult. Als u als inwoner van de gemeente Son en Breugel het regenwater dat op uw perceel valt van het riool afkoppelt (achter- en zijkant), ontvangt u een subsidie van € 300,- van de gemeente; daarbij verdubbelt Waterschap de Dommel dit bedrag ook nog eens voor de eerste 260 huishoudens. 

Subsidie
Dus zo ontvangt u al gauw € 600,- subsidie. Maar de geldkraan is dan nog niet dicht, want daarnaast ontvangt u als inwoner tot 2029 nog eens € 50,- korting per jaar op de rioolbelasting als het gehele perceel is afgekoppeld. Dan moet u wel ook de voorzijde van u huis ontkoppelen van het riool, zodat ook het regenwater dat aan de voorzijde van de woning valt, bijvoorbeeld op de oprit of op het tuinpad, niet meer in het riool terechtkomt”, aldus wethouder Water- en Wijkbeheer Jan Boersma.

Misschien denkt u na het lezen van bovenstaande dat u ook iets voor het milieu en uw portemonnee wilt doen. Dan kunt u de watercoach van de gemeente om advies vragen; deze komt dan op afspraak naar uw woning om ter plekke de situatie en de nodige maatregelen te bespreken. “Vaak zijn de ingrepen klein en eenvoudig”, zo vertelt watercoach Bart Swinkels, “meestal is het alleen maar een regenpijp afzagen en van een bochtje voorzien.” Bart vindt het jammer dat er niet per straat of buurt gekeken wordt of er kan worden afgekoppeld. “Dan is niet alleen de impact voor het milieu groter, maar je kunt door gezamenlijk aan de slag te gaan ook geld en tijd besparen”, aldus Bart.

De gemeente roept dan ook huizenbezitters op om te kijken naar de mogelijkheden van het loskoppelen en bij vragen gebruik te maken van de watercoach. “Zo kunnen wij op een redelijk eenvoudige manier bijdragen aan een klimaat neutrale gemeente in 2030”, volgens wethouder Paul van Liempd, die afscheid neemt als wethouder van de gemeente Son en Breugel, en klimaat en milieu in zijn portefeuille had.