Wietze Zwart (links) krijgt van Lea van Beek gratis advies om het energieverbruik te verminderen
Wietze Zwart (links) krijgt van Lea van Beek gratis advies om het energieverbruik te verminderen Foto: Wil Feijen

Aanbod energiecoach voor huurders na succes verlengd

Algemeen

Lea van Beek heeft in opdracht van de gemeente inmiddels al 100 huishoudens van huurders en huiseigenaren in Son en Breugel bezocht en geadviseerd over mogelijke besparingen op energie. Huishoudens die meestal niet de financiële middelen hebben voor grote investeringen zoals isoleren van hun woning.

Gemiddeld kon bij deze huishoudens met behulp van relatief eenvoudige maatregelen tussen de 200 en 400 euro per jaar bespaard worden. De mensen die Lea hadden uitgenodigd om in huis te komen kijken, waren volgens initiatiefnemer Energiebox erg tevreden met haar adviezen en gaven haar ruim een acht; reden genoeg voor de gemeente om haar langer in te zetten om nog meer huurders te kunnen helpen.

Redacteur: Jürgen Feuerriegel

De energiecoach komt met een gratis doos met materialen bij u thuis: tochtstrippen, nachtschakelaar, led-lamp, radiatorfolie, thermometers voor de koelkast en voor de vriezer, en zelfs een zandloper om de douchetijd te meten.

In principe gaat Lea kijken hoe u zuiniger om kunt gaan met energie en hoe uw eigen gedrag kan bijdragen aan de vermindering van het verbruik van gas en stroom. Soms gaat het om simpele dingen, zoals een gordijn bij de voordeur, geen lange gordijnen die over de radiator vallen, geen zithoek pal voor de verwarming. Bovendien zijn er bijna overal apparaten die stroom verbruiken terwijl ze op stand-by staan, hetgeen niet nodig is.

Wat betreft de temperatuur in huis zijn veel mensen gewend aan 21 graden, zeker in de winteravonden. Maar je kunt dit stapsgewijs verminderen naar bijvoorbeeld 19 graden, en dat scheelt behoorlijk in het verbruik. Er bestaan ook zogenaamde radiatorventilatoren die de warmte van de radiator de kamer in blazen.

Wat zonnepanelen betreft denken veel huurders dat de aanleg niet mogelijk is omdat het huis eigendom van een woningcorporatie is. Maar zowel Woonbedrijf als Thuis werken graag mee aan het installeren van zonnepanelen als de huurder dat wenst. Dan gaat de huur weliswaar met ca. 25 euro per maand omhoog, maar de besparing bedraagt al gauw 30 euro per maand.

“Over het algemeen waren de mensen erg blij met mijn adviezen die zij in de vorm van een schriftelijk energierapport van mij hebben ontvangen”, vertelt Lea, “en ik hoop dat ik nog meer mensen in de komende weken kan bezoeken en adviseren.” Aanmelding kan via: https://energiebox.org/gemeente-son-en-breugel

Minder kosten dankzij energiecoach
Wietze Zwart, woonachtig in Breugel, heeft inmiddels al gebruik gemaakt van het aanbod voor een huisbezoek en gratis advies van Lea van Beek. Hij vond het interessant, laagdrempelig en heel praktisch. Samen keken zij naar de mogelijkheden om het energieverbruik in het hele huis te verminderen. En aan de hand van de energierekening bespraken zij hoe Wietze en zijn echtgenote omgaan met de verwarming, de wasmachine, de douche en overige apparaten.

Ter sprake kwam ook de ideale nachtstand van de cv van 15 graden, terwijl veel mensen denken dat dit 17 graden zou moeten zijn. Wietze wist ook niet dat de wasmachine een eco-stand heeft met minder verbruik en dat zijn tv en geluidsbox ook stroom verbruiken als de tv niet aan staat.

Dit was makkelijk te verhelpen met de speciale schakelaar die Lea uit de energiebox toverde. Verder ging het over het meten van de temperatuur van de koelkast en de vriezer en dat er geen ijsaanslag in de vriezer moet zitten. Spectaculair vond Wietze de zandloper uit het pakket van Lea, bedoeld om je eigen douchetijd te meten. Want wie weet nou precies hoe lang je doucht, vroeg hij zich af, om vervolgens de zandloper te gebruiken en te ontdekken dat dit daadwerkelijk korter kan.

“Eigenlijk kwamen we er achter dat wij voor 75% al goed bezig waren met ons verbruik, maar dat er voor de resterende 25% duidelijk verbeteringen mogelijk waren waar we niet eerder bij hebben stilgestaan”, vertelt Wietze. Volgens het advies kan hij jaarlijks ruim 200 euro besparen.

Wietze: “Wij hebben tevens gekeken naar de mogelijkheden om zonnepanelen te installeren, hetgeen nog een vraagteken is omdat de eigenaar van het huis geen sociale-woningcorporatie is, en niet duidelijk is of deze verhuurder wil investeren in zonne-energie.”

Wietze was verder zeer te spreken over de prettige en deskundige inbreng van de energiecoach en kan het iedereen aanbevelen om haar thuis uit te nodigen en mee te laten denken. “Het is goed voor de portemonnee en natuurlijk ook goed voor het milieu”, besluit Wietze.