Steven Grevink, wethouder gaat de klimaatchallenge aan met Daniëlle van de Ven, klimaatburgemeester
Steven Grevink, wethouder gaat de klimaatchallenge aan met Daniëlle van de Ven, klimaatburgemeester Foto: Wil Feijen

Wethouder gaat overtuigend uitdaging aan

Algemeen

Son en Breugel - De afgelopen week was er een bovengemiddelde aandacht voor het klimaat tijdens de Nationale Klimaatweek 2022. Het betreft een landelijk initiatief waarbij iedere inwoner van dorp of stad zich kan opwerpen als ‘Klimaatburgemeester’ en daarmee zijn of haar steentje kan bijdragen.

Redactie: Ivo van Hoek 

Ideeën over slimmer energie opwekken of klimaatbewuster leven kan zo’n klimaatburgemeester op die manier lokaal onder de aandacht brengen, zo ook in Son en Breugel. Kortom, samen Nederland duurzamer maken en actief bijdragen aan de realisatie van de afgesproken CO2-doelen. 

Klimaatburgemeester
Danielle van de Ven is als huidige klimaatburgemeester in onze gemeente de afgelopen weken druk geweest om behalve zichzelf ook medestanders in beweging te krijgen. “Van overheid tot bedrijfsleven en van burger tot scholier, iedereen kan vandaag al direct een verschil maken in zijn eigen leefomgeving. Hiervoor heb ik een zestal speerpunten genomen, die ik zelf komend jaar als een soort challenge probeer na te leven”, aldus Danielle.

De afgelopen weken hebben we in deze krant uitgebreid stilgestaan bij de desbetreffende uitdagingen om zoveel mogelijk burgers te inspireren dit goede initiatief te volgen. Denk aan het terugschroeven van uw thermostaat en andere manieren om energie te besparen. 

De kakelverse nieuwe wethouder Steven Grevink is in onze gemeente eindverantwoordelijk voor zaken als welzijn, energietransitie, natuurbeheer en landbouw. Mede omwille van die raakvlakken leek het Danielle een geweldig idee om juist hem als boegbeeld uit te dagen proactief mee te doen met haar challenges tijdens de klimaatweek. Gelukkig bleek haar oproep niet aan dovemansoren gericht; onze sportieve wethouder schoot vorige week enthousiast uit de startblokken om zoveel mogelijk van haar uitdagingen na te streven.

Inkoppertje
Steven: “Hoewel het ook voor mij lastig is om ingesleten patronen te doorbreken, was één challenge voor mij een inkoppertje: de auto laten staan om vervolgens de fiets te pakken voor boodschappen of woon/werkverkeer is voor mij allesbehalve een straf. Al jaar en dag staat mijn auto vooral stil naast mijn huis omdat ik met plezier zo’n beetje alles probeer te doen met de fiets. Zelfs mijn vakanties beleef ik het liefst op mijn toerfiets in de vrije natuur, dus die challenge kon ik eenvoudig afvinken.” 

De 2e uitdaging kostte Steven wat meer moeite; hij had zich bewust voorgenomen de supermarkt links te laten liggen om boodschappen te doen zonder plastic verpakkingen. Gewapend met fietstas en katoenen zakken sprong de energieke wethouder op zijn stalen ros om richting Oirschot te trappen en boodschappen te doen bij De Eerlijckheid, een winkel met duurzame alternatieven voor alledaagse producten; deze zijn behalve duurzaam en/of biologisch ook natuurlijk en verpakkingsvrij. Hoewel de prijzen nog tamelijk hoog zijn, kun je met wat extra inspanning écht iets betekenen voor een betere wereld. Zeker nu er steeds meer vraag komt naar duurzame en milieubewuste producten, zakken die prijzen al langzaam, en is het nu de tijd om hiermee actief aan de slag te gaan. Ook de supermarkten van Ekoplaza kunnen hiervoor een prima oplossing bieden in onze regio.

“Yoghurt, muesli, pinda’s, brood, wasmiddel (bolletjes), zeep en tandpasta (zonder tube) kon ik aldaar eenvoudig zonder plastic verpakking meenemen, al dan niet in een wekfles. Als gevolg kwam ook de realisatie van mijn 2e uitdaging met rasse schreden dichterbij in een week waarin ik nauwelijks plastic afval verzamelde. En als fervente hobbykok hou ik wel van een uitdaging zonder vlees, maar met bijvoorbeeld tofu. Daarmee kon ik in de keuken aan de slag met mijn 3challenge. Het bereiden van een heerlijk vegetarisch alternatief is niet lastig, alleen betekent het wel dat je even bewust moet nadenken over bepaalde keuzes en de te gebruiken kruiden in je gerechten”, besluit de gemotiveerde wethouder.

Het allerbelangrijkste bij iedere gedragsverandering blijft ‘plezier’; het volhouden van een duurzamere levensstijl gedurende een langere periode valt of staat met plezier behouden. Realisatie van uw eigen gestelde (klimaat)doelen zal gelukkig als erg plezierig worden ervaren zodra u progressie boekt en het tevens financieel een voordeel oplevert. Om u te helpen, is er een geweldige website met creatieve ideeën om het jaar rond hiermee aan de slag te gaan op een leuke en speelse manier: www.52wekenduurzaam.nl/weekuitdagingen/

op de fiets naar De Eerlijckheid
Boodschappen zonder plastic verpakking