Joost Franken, eigenaar van de Kringloopwinkel
Joost Franken, eigenaar van de Kringloopwinkel Foto: Wil Feijen

Leven van een minimuminkomen of zelfs daaronder

Algemeen

Son en Breugel - Ze zeggen vaak dat in Son en Breugel veel rijke mensen wonen. Maar de waarheid is ook dat in datzelfde dorp zo’n 750 huishoudens rond moeten komen van het minimum inkomen of zelfs daaronder. Dan heb je kans op armoede. Afgelopen week zou de gemeenteraad over ‘Integraal beleidskader armoedebestrijding en schuldhulpverlening’ nog verder praten, maar het werd een hamerstuk op de raadsvergadering.

Redactie: Ineke van Uden
Foto: Wil Feijen

DeMooiSonenBreugelKrant legde haar oor eens te luister bij Kringloopwinkel Son. De winkel waar je voor weinig geld tweedehands spullen kunt kopen. Zou Joost Franken, eigenaar van de Kringloopwinkel merken dat mensen minder te besteden hebben? Joost: “Wij zien wekelijks nieuwe klanten. Daarbij zitten natuurlijk mensen die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan en op zoek zijn naar spullen die nog een tweede leven verdienen. Maar het merendeel van mijn klanten komt omdat ze minder diep in de buidel hoeven te tasten (Mogelijke streamer) bij de aanschaf van tweedehands kleding, meubels of andere spullen.” Joost merkt gelukkig niet vaak dat mensen zich schamen om bij hem naar binnen te lopen: “Dat proberen we ook te voorkomen door alle mensen enthousiast te begroeten. Zowel de mensen die echt armoede kennen, als de mensen die op zoek zijn naar dat speciale hebbedingetje of de mensen die uit duurzaamheidsoverweging binnen wandelen.” 

De eigenaar van de Kringloopwinkel merkt dus dat er wekelijks nieuwe klanten, naast zijn bestaande klandizie, binnenkomen: “Het gros van de mensen wat hier komt heeft te maken met armoede. Dat zie je. Dat merk je. Dat weet ik ook. Want het zijn ook veel mensen die ik ken. De verkoop van tweedehands kleding is vooral toegenomen.” Joost merkt dat het aanbod bij de Milieustraat - daar kunnen mensen ook bruikbare spullen voor zijn winkel inleveren in plaats van in de containers te gooien - is teruggelopen. “Ik vermoed dat als mensen opruimen of spullen wegdoen, ze nu vaker het zelf proberen te verkopen via bijvoorbeeld marktplaats. Dan houden ze er nog wat aan over.” Gelukkig is de aanvoer bij de Kringloopwinkel zelf nog genoeg om de winkel steeds opnieuw aan te vullen. 

Helaas komt ook Joost er niet onderuit om een prijsstijging door te voeren. Resoluut heeft hij de verwarming al uitgedaan: “Als ik de winkel verwarm kost me dat 50 euro per uur. Gelukkig vinden de klanten het geen probleem. Die herkennen direct het energieprobleem. Maar helaas is de huur, het personeel en de inkoop van verpakkingsmateriaal duurder geworden en dat moet toch ergens vandaan komen. Maar ik probeer de prijs echt zo laag mogelijk te houden, omdat een prijsstijging bij mijn klandizie echt gevoelig ligt.” (Mogelijke streamer)

Wat Joost ook is opgevallen nadat hij een gesprek heeft gehad met de armoederegisseur van Son en Breugel en folders kreeg om in zijn winkel te leggen dat die gretig worden afgenomen. Armoederegisseur? Ik hoor het de lezer denken. Een terug in de tijd. Het CDA diende in juni 2021 een motie in om de rol van een armoederegisseur toe te voegen binnen het CMD met o.a. als doel om armoede vroegtijdig te signaleren en om de communicatie rond dienstverlening rond schuldhulpverlening en inkomensondersteunende voorzieningen meer bekend te maken. Die motie werd aangenomen en de armoederegisseur is inmiddels actief. Tijdens de raadsvergadering vorige week legde het CDA nog een stemverklaring af waarin de partij aangaf dat communicatie rond armoedebeleid o zo belangrijk is: “De website moet goed toegankelijk zijn en het alleen maar neerleggen van folders is niet genoeg. We staan nog maar aan het begin van de aanpak van (stille) armoede.” 

Armoederegisseur
Nicole Weemaes is de nieuwe armoederegisseur: “Ik ben de schakel tussen de netwerkpartners en het CMD en de gemeente. Maar ik sta ook graag inwoners te woord om ze op de juiste manier door te verwijzen. Ik ben een regisseur, dus ik probeer de juiste persoon bij het juiste loket te krijgen. Het is belangrijk dat de inwoners de minimaregelingen weten te vinden en dat ze er aanspraak op maken. Ook probeer ik signalen op te vangen van inwoners om te kijken waar er behoefte ligt en waar inwoners binnen het kader van armoede tegen aanlopen.”
n.weemaes@sonenbreugel.nl