Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Column Judith: Lekker dropje

Column Column Column Column Lucky Luc

Ze kreeg veel voor haar kiezen in de afgelopen periode. Door de restverschijnselen van een herseninfarct in combinatie met Parkinson is het helaas niet meer mogelijk om thuis te wonen. 

Alsof dat allemaal nog niet erg genoeg was, moest ze afscheid nemen van haar partner en werd ze gediagnosticeerd met dementie. 

Ze verlegt haar dag- en nachtritme, waardoor ze in de nacht door haar kamer spookt en overdag vaak voorovergebogen in haar stoel zit te slapen. 

Door de dagelijkse vermoeidheid en off-momenten is het meestal onverantwoord dat ze loopt. Ze wordt dan met haar rolstoel naar de huiskamer of naar activiteiten gebracht. 

Vaak is ze tegen de avond wakkerder. Dan wil ze graag iets ondernemen, waarvoor ze spijtig genoeg de kracht niet altijd heeft. Het komt nogal eens voor dat ze valt, omdat ze dacht sterk genoeg te zijn de gewenste handeling zonder hulp uit te voeren. 

Door de inzet van medicatie wordt gepoogd haar in de nacht beter te laten slapen, in de hoop dat ze dan overdag ook weer wat meer energie heeft. Tevens wordt haar Parkinsonmedicatie aangepast om de verschijnselen wat te onderdrukken. 

Dat laatste lijkt succesvol te zijn. Haar spraak wordt beduidend beter en daarmee haar verstaanbaarheid ook. Omdat ze ook alerter is, kan ze haar wensen beter uitspreken. 

Hoewel één zwaluw zeker nog geen zomer maakt, heeft ze me vanmiddag duidelijk weten te maken dat ze graag in haar luie stoel zit te luisteren naar een muziekje, genietend van een lekker dropje!