Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Column Judith: Liefde

Column Column Column Column Lucky Luc

Drieenzeventig jaar zijn ze getrouwd. Voor de meesten van ons is dat een onhaalbare en onbereikbare mijlpaal. Beiden zijn al behoorlijk op leeftijd. 

Zij woont al twee jaar in ons verpleeghuis, waar hij haar dagelijks trouw bezoekt. Door weer en wind start hij zijn auto om tijd met de liefde van zijn leven door te brengen. Hoewel ze van oorsprong beiden niet Brabants zijn, zijn ze aardig ingeburgerd in het Eindhovense. 

Dan wordt ze ziek. Op zijn verzoek wordt, binnen de mogelijkheden die we hebben, alles uit de kast getrokken om haar er weer bovenop te helpen. Ze knapt de ene dag wat op om de volgende dag weer in een dip te belanden. Haar lichaam is op.

Beiden realiseren zich dat haar strijd binnenkort gestreden zal zijn. Vanaf haar sterfbed probeert ze de laatste zaken nog te regelen. Daarnaast slurpt ze de liefde van haar man, kinderen, kleinkinderen en achterkleinkind op. Het kleine mannetje speelt onverstoorbaar met zijn auto’s, terwijl oma gelukzalig geniet van zijn aanwezigheid. Ontroerend! Het is absoluut ontroerend prachtig om aan te zien. 

Als ik haar kamer binnenloop, is hij net met haar in gesprek: ‘Maar welke kleren wil je aan als je dood bent? En op welk kerkhof moet ik je laten begraven?’

Nadat alles geregeld is en al zijn vragen beantwoord zijn, heeft ze rust. Ze omringt zich door zijn onuitputtelijke liefde en vertrouwt op de Heere, die haar op haar aanstaande reis zal vergezellen. Enkele dagen later, in een donkere nacht, overlijdt ze. 

Jan en Lucy
Algemeen 14 uur geleden Luisteren! Oh, zit dat zo?
Foto ter illustratie: Nieuwe schoolplein basisschool BuitensteBinnen
Algemeen 16 uur geleden Meer dan 30.000 vrijwilligers de straat op voor meer buitenspelen
Landelijke Opschoondag 23 maart
Algemeen 3 mrt, 19:00 Landelijke Opschoondag op 23 maart: in iedere Brabander zit een Supporter van Schoon
Eline, Thijn en Anniek de drie finalisten van pannenkoekwedstrijd Beste Junior Pannenkoekbakker 2024
Algemeen 3 mrt, 17:00 Beste junior pannenkoekbakker Anniek (9) geeft startschot Nationale Pannenkoekdag 2024
Anne Krebber en Hanny Evers
Algemeen 3 mrt, 15:00 Bootcamp voor vrouwen wordt overgenomen door Maxx Training
Lenny Kuhr
Algemeen 3 mrt, 12:00 Lenny Kuhr met 'Passie' in het Vestzaktheater