Afbeelding
Foto: Rotary club Son en Breugel

Taal geen barrière bij gezamenlijke Oekraïense kerstviering

Human Interest

Son en Breugel - Zondagmiddag 8 januari was er een speciale kerstmiddag voor de Oekraïners die in de gemeente Son en Breugel verblijven. Deze middag werd georganiseerd door de Rotary Son en Breugel, een serviceclub met 36 leden die in een sfeer van vriendschap en betrokkenheid actief is in Son en omgeving.

Redacteur: Adrie Neervoort

Enkele leden van de Rotary hadden in samenspraak met de Oekraïense gemeenschap in Son en Breugel een bijzonder programma samengesteld in het teken van kerst, dat anders dan bij ons op zaterdag 7 januari werd gevierd door de Oekraïense gemeenschap.

Sinds de Russische invasie op 24 februari 2022 zijn veel Oekraïners op de vlucht. Een kleine zes maanden geleden vonden de eerste Oekraïense vluchtelingen onderdak in Son en Breugel. Afgelopen zaterdag zat een van hen samen met haar dochter aan een ronde tafel in een omgeving die niet de hare was en met een groot deel van haar familie niet aanwezig. Toch oogde ze tevreden, terwijl zij in gesprek was met de andere tafelgasten, in haar eigen taal, want Engels spreekt ze niet, maar de aanwezige tolk zorgde dat haar gesprek ook door de Nederlanders aan tafel gevolgd kon worden. “Ik voel me welkom hier”, vertelt ze. Ondanks het gemis van alles wat haar lief is, had ze geen keus: “Het is leven tussen de kogels of weggaan voor je veiligheid.”

Aan een andere tafel gaat het gesprek over carnaval dat binnenkort begint. Vragende ogen van Oekraïense zijde: wat is dat dan, carnaval? Ja, hoe leg je zo’n feest nou eenvoudig uit… Carnavalsfoto’s op de telefoon van carnaval in Son en Breugel geven uitleg, en verwondering en gelach zijn het gevolg. En zo worden er diverse gesprekken gevoerd die middag, allemaal met interesse in elkaar, en deze oprechte interesse brengt twee werelden bij elkaar.

Gerechten
Naast de gesprekken konden de Nederlandse gasten genieten van kerstliederen uit Oekraïne en gerechten zoals borsjt (bietensoep) en typische Oekraïense nagerechten. Maar de aanwezige gasten uit Oekraïne werden weer getrakteerd op echte Hollandse stamppotten, natuurlijk met spek en rookworst, en ook het kuiltje jus ontbrak niet. En zo ontstond er onder de 100 aanwezigen, van wie het merendeel uit Oekraïne, een gezellige sfeer.

Dat muziek een ‘wereldtaal’ is, werd mooi duidelijk door een optreden van Maryana Golovchenko en Isa de Groot. Op de melodie van Claudia de Breijs ‘Mag ik dan bij jou?’ wisselden zij de coupletten af in het Oekraïens en het Nederlands. Geëmotioneerd en muisstil werd er geluisterd, en menig traantje weggeveegd. Ook de kinderen werden niet vergeten die middag. In een speelhoek vermaakten zij zich prima, sommigen voorzien van een feestelijk kostuum en uitbundig geschminkte gezichten, even in een droomwereld, ver weg van de werkelijkheid.

Als afsluiting namen alle aanwezige Oekraïners, groot en klein, plaats op het podium en daar zongen zij vol overgave met hun hand op de borst vol trots hun volkslied; een emotioneel hoogtepunt voor zowel de Oekraïense als de Nederlandse gasten in de zaal.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding