Sabrina met twee van haar hobbyhorses
Sabrina met twee van haar hobbyhorses Foto: Wil Feijen

Dorpsgenote Sabrina van Willigen maakt hobbyhorses

Human Interest

Son en Breugel - Jonge kinderen weten wel wat hobbyhorses zijn. Ouderen ook wel. Maar ‘vroeger’ noemde je het anders. Stokpaardjes. Soms maakte je ze zelf. Een bezemsteel tussen je benen, een kussen als hoofd en net doen alsof je op een paard zat. Dorpsgenote Sabrina van Willigen maakt hobbyhorses. Op bestelling. En dat er vraag naar is bewijst haar wachtlijst. Mensen moeten even geduld hebben, maar dan krijgen ze ook een prachtig exemplaar van Sabrina’s Hobbyhorses.

Redactie: Ineke van Uden
Foto: Wil Feijen

Sabrina komt uit Limburg, directiesecretaresse van beroep en was vroeger geen paardenmeisje. Sterker nog, ze was zelfs bang voor paarden. Haar dochter is wel een paardenliefhebster en wilde jaren geleden voor haar verjaardag een hobbyhorse. Sabrina moest eerst opzoeken wat nou toch een hobbyhorse was: “Ik vond een filmpje waarop een tienermeisje met haar hobbyhorse over hindernissen sprong. Van oorsprong komt deze sport uit Finland. In sommige landen zijn er wedstrijden waarmee met een hobbyhorse hindernissen gesprongen worden of dressuurgerichte wedstrijden georganiseerd worden. In Nederland worden hobbyhorses ook steeds bekender.” 

Sabrina bestelde via Marktplaats twee hobbyhorses voor haar dochter. Haar dochter was er helemaal blij mee. Bij Sabrina begonnen de handen te jeuken: “Ik ben best creatief. Ik vind het leuk om dingen uit te zoeken. Dingen aan te leren. Dingen uit te proberen. Uitpluizen waar je wat kunt kopen. Patronen zoeken.” Ze bedacht dat ze die hobbyhorses wellicht ook wel zelf zou kunnen maken. Op dat moment loopt ze in de Kringloopwinkel op Ekkersrijt tegen een geschikte naaimachine aan: “Precies op het juiste moment.” 

De eerste paar paardenhoofden-op-stok die ze maakt waren niet ‘je van het’: “Maar toen ik er een stuk of tien had gemaakt was ik er wel tevreden over.” 

Het mooie is dat alle hobbyhorses handgemaakt worden. Geen één is hetzelfde. De klanten mogen hun voorkeuren doorgeven. Qua kleur en qua materiaal. Sommigen sturen een foto van hun eigen (verzorg)paard die ze dan graag na gemaakt willen hebben. Is een paard gevlekt? Dan kan Sabrina dat namaken. Als je de hobbyhorses van dichtbij bekijkt zijn ze prachtig. De ogen spreken en de neusgaten lijken bijna echt. Sabrina blijft zich ontwikkelen: “Ik heb nooit een naaicursus gedaan. Aldoende leer je. Ik gebruik nu ook paintbrushen. Ook dat leer je door filmpjes te bekijken en vooral door veel te doen.” Om het helemaal af te maken kunnen klanten ook accessoires bij de hobbyhorse bestellen. Je moet dan denken aan een hoofdstel met minibit, een halsterset, een paardendeken of een hooibal.

Sabrina vindt het leuk als kinderen hun hobbyhorse op komen halen: “Dan zie je hun reactie. Sommigen zijn sprakeloos. Anderen zijn onder de indruk, pakken de hobbyhorse vast en gaan er direct mee knuffelen.”

Op de Facebookpagina van Sabrina en op haar website www.sabrinahobbyhorses.nl staan ontroerende reviews. Het is duidelijk dat de kinderen blij zijn met hun aankoop. Wat Sabrina een leuke bijkomstigheid vindt is dat kinderen zich ook zo goed kunnen vermaken met hun aangeschafte hobbyhorse: “Sommigen bouwen thuis een stalletje, maken zelf een paardendeken, verzorgen hun paard, gaan er mee trainen, geven hun hobbyhorse een naam en kunnen helemaal hun fantasie erin kwijt.”