Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Foto: Adrie Neervoort

Minder frequent ophalen van huisvuil vertraagt verwachte kostentoename

Politiek

Son en Breugel - De gemeente past de frequentie van het huisvuil ophalen aan om kosten te besparen en de verwachte stijgende kosten voor de komende jaren voor inwoners draaglijker te maken. Daarnaast heeft Blink, de organisatie verantwoordelijk voor het ophalen van het huisvuil in Son en Breugel, aangegeven problemen te voorzien bij de personeelsinzet vanwege krapte op de arbeidsmarkt en vergrijzing.

Redactie: Adrie Neervoort

Uit twee enquêtes onder de inwoners van Son en Breugel blijkt dat een meerderheid instemt met minder frequent ophalen als dit een verhoging van de huidige kosten voorkomt. Ongeveer 42 procent gaf aan liever 30 euro minder te betalen dan de huidige ophaalfrequentie te handhaven. Ongeveer 27 procent had geen bezwaar tegen hogere kosten om de huidige frequentie te behouden.

Kostenstijging
Op basis van deze gegevens heeft de raad gediscussieerd over het voorstel om PMD en GFT vanaf 2024 eens in de twee weken op te halen om zo een kostenstijging van 30 euro te vermijden. Het happy hour bij de milieustraat zal ook worden afgeschaft volgens dit voorstel.

De raad was niet unaniem in hun steun voor dit besluit. Sommigen, zoals Martin Merks (VVD), merkten op dat ondanks de huidige verlaging, de kosten voor inwoners toch zullen stijgen. Hij verwees hierbij naar de behandeling van de begrotingsnota in oktober. Volgens Merks is het niet eerlijk om nu te spreken over een verlaging terwijl het straks toch veel duurder gaat worden. Ook Dorpsvisie deelde deze mening.

Verlaging
Maar Yoram Peek (PvdA/GroenLinks) was van mening dat er geen reden was om de verlaging van de frequentie en dus ook de verlaging van de kosten nu niet door te voeren. Ook Mireille Bonnier vond dat de uitkomst van de laatste enquête duidelijk was en dat daar naar gehandeld moest worden. Wel merkte zij op dat ook zij verwacht dat de kosten zullen stijgen, maar dat door deze aanpassing de te verwachten verhoging wat draaglijker wordt.

Uiteindelijk kreeg het voorstel steun van CDA, D66, PvdA/GroenLinks, Dorpsbelang en Voor U!. Voor U! liet via Mireille Bonnier weten in te stemmen, dit omdat zij door omstandigheden niet aanwezig konden zijn. Dorpsvisie en VVD stemden tegen. Door deze aanpassing komt de ophaalfrequentie in Son en Breugel nu overeen met veel andere gemeenten waar Blink het ophalen verzorgt.