De milieustraat op Ekkersrijt in Son en Breugel
De milieustraat op Ekkersrijt in Son en Breugel Foto: MooiSonenBreugel

Problemen bij Milieustraat stapelen zich op

Algemeen

Son en Breugel- In juni van dit jaar werd bekend uit een onderzoek van de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant dat de Milieustraat van de gemeente Son en Breugel niet voldoet aan de eisen van de eerder afgegeven vergunning.

Redactie: Adrie Neervoort

Daarom moest de gemeente de situatie herstellen om alsnog aan de gestelde eisen die bij de vergunning horen te voldoen. Uit het onderzoek bleek dat er geen verplichte vloeistofdichte vloer aanwezig is op het terrein, behalve een klein gedeelte waar het klein chemisch afval kan worden ingeleverd. Ook ontbrak er een olieafscheider richting het gemeenteriool, waardoor vervuild terreinwater in het riool terecht kon komen. Het bleek echter dat de olieafscheider nog niet geplaatst kon worden, aangezien deze voor de aansluiting van het openbaar riool moet komen en op eigen terrein moet staan. Maar de aansluiting op het openbare riool bevond zich binnen de hekken van de Milieustraat. Daarom moet deze eerst naar buiten het terrein verplaatst worden voordat de olieafscheider geplaatst kon worden.

Veiligheidseisen
Nu is ook geconstateerd dat het Klein Chemisch Afval-depot op het terrein, dat wel een vloeistofdichte vloer heeft, niet voldoet aan de huidige veiligheidseisen met betrekking tot brandgevaar. Zo ontbreekt het aan de juiste brandwerende installaties, zoals een veiligheidskast.

Omdat eerder al besloten was om de tekortkomingen op het terrein aan te pakken tijdens een grote verbouwing en tegelijkertijd de toegankelijkheid van het terrein aan te passen, zal ook het Klein Chemisch Afval-depot volledig worden vervangen. De kosten hiervoor zijn begroot op 100.000 euro, bovenop het bedrag van 593.138 euro dat al begroot was voor de aanpassingen om aan de vergunning te voldoen.

Tijdelijk gesloten
De verwachting is dat de werkzaamheden begin volgend jaar zullen plaatsvinden en dat de Milieustraat tijdelijk voor anderhalve maand gesloten zal zijn. Inwoners die gebruik willen maken van de Milieustraat moeten dan uitwijken naar de Milieustraat in Lieshout, ongeveer 10 kilometer verwijderd van Son en Breugel, aangezien dit de dichtstbijzijnde Blink-locatie is; de Milieustraat in Son en Breugel is ook een Blink-locatie.