Mathies Geerts
Mathies Geerts Foto: Ivo van Hoek

Sterrenchef gaat viraal

Algemeen

Son en Breugel - Van kinds af aan droomt de 18-jarige Mathies Geerts ervan om de sterren van de hemel te koken en om anderen te inspireren hetzelfde te doen. Op bijzonder originele wijze slaagt deze jonge keukenprins hierin door heel slim gebruik te maken van social media.

Redactie: Ivo van Hoek

Toch verliep de start in het leven van deze inwoner uit ‘t Harde Ven niet bepaald vlotjes als gevolg van een aangeboren hartafwijking. Hierdoor vindt Mathies het lastig om zelfstandig zijn leven op te bouwen en hij is dankbaar voor de hulp die hij daarbij ontvangt in ons dorp. Vooral de warme steun van zijn lieve familie en van de stichting Meedoen Werkt is cruciaal geweest om zijn talenten te ontdekken. Verder blijkt een aangepaste fiets dé uitkomst voor Mathies om zich verder zelfstandig te ontplooien en te genieten van het leven.

“Met de tijd heb ik geleerd om gedoseerd om te gaan met prikkels en de hoeveelheid energie in mijn lijf. Mede door mijn leuke werkzaamheden binnen het serviceteam van stichting Carrousel zit ik momenteel lekker in mijn vel. Zelfs onder werktijd mag ik me af en toe bezighouden met mijn hobby, die zich vooral afspeelt in de keuken”, aldus deze enthousiaste ‘kook-vlogger’.

Vanaf 2011 weet Mathies zich te ontwikkelen op een school met speciaal onderwijs in Heeze/Geldrop. Daarna worden zijn reisafstanden gelukkig wat kleiner als hij wat dichter bij huis de kans krijgt. Vanaf zijn 14e onderhoudt Mathies in Son regelmatig contact met de LEVgroep-medewerkers Marieke Schoenmakers en Tim Donkers. Samen stippelen ze een route uit in een richting die hij ambieert, rekening houdend met zijn belastbaarheid. Vooral met de voormalige jongerenwerker Tim weet hij vervolgens een heel fijne band op te bouwen. 

We hebben toen samen de stoute schoenen aangetrokken en zijn zelf een Youtube-kanaal gestart

Tim: “Tijdens onze gesprekken destijds was het snel helder dat Mathies een passie had voor koken en dat hij graag keek naar kookvlogs op Youtube van sterren als Jamie Oliver en 24 Kitchen-programma’s. We hebben toen samen de stoute schoenen aangetrokken en zijn zelf een Youtube-kanaal gestart, waarop Mathies met regelmaat kookvideo’s plaatst. Daarin legt hij uit hoe je in no-time de lekkerste wereldgerechten op tafel kunt krijgen.” 

Zowel bij lunchroom De Komeet op het terrein van SWZ Zonhove als in het Dommelhuis is Mathies dagelijks werkzaam als medewerker van het serviceteam om de nodige werkervaring op te doen. Hierdoor kan hij letterlijk in de keuken kijken bij horecagelegenheden die oog hebben voor het begeleid werken met jongeren die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Verder helpt Mathies veel mee om de ouderen van Berkenstaete een plezierige dagbesteding te bezorgen in het Dommelhuis.

Zowel in de keuken als daarbuiten voel ik me als een vis in het water

“Zowel in de keuken als daarbuiten voel ik me als een vis in het water wanneer ik anderen kan helpen. Ik heb stiekem wel een lievelingsgerecht: ‘Tom kha kai’, een recept uit Thailand voor een pittige kokossoep. Verder komen mijn recepten ook vaak uit de Italiaanse of Indonesische keuken. Mijn Indonesische oma kookte de meest waanzinnige gerechten en ze heeft me enorm geïnspireerd om veel te experimenteren met spannende gerechten”, aldus Mathies.

Volgens zijn vlogmaatje Tim proberen ze met de video’s vooral mensen te verleiden met eenvoudige of trendgevoelige recepten die in een handomdraai op tafel staan. De coronatijd was voor Mathies een erg pittige en stressvolle tijd, maar nu zie je aan alles dat het hem voor de wind gaat; check zijn Youtube-kanaal Mathies Wereldkeuken en abonneer u vrijblijvend.

Mocht u zelf een lievelingsrecept of tip hebben, dan kunt u dit via de chatbox kwijt. Wie weet wordt u ook culinair geïnspireerd en loopt het water u al uit de mond…