Patrick Wijns van de Rabobank Regio Eindhoven en Starter van het jaar: Joris Scharpach van Novité
Patrick Wijns van de Rabobank Regio Eindhoven en Starter van het jaar: Joris Scharpach van Novité Foto: Wil Feijen

De titel ‘Starter van het Jaar’ bracht veel nieuwe klandizie

Algemeen

Son en Breugel - Zaterdag 6 april staat de feestelijke Ondernemersavond gepland. Het belooft weer een mooie avond te worden. Waar ook weer een nieuwe Ondernemer van het Jaar (voor zowel Ekkersrijt als voor Son en Breugel) gekozen wordt en waar iemand de titel ‘Starter van het Jaar’ krijgt. In 2023 werd Joris Scharpach van Restaurant Novité ‘Starter van het Jaar’. Hij blikt terug en kijkt vooruit.

Redactie: GazetMedia

Ondanks dat Novité, restaurant en Wine Store aan de Kanaalstraat, op 30 december haar deuren door omstandigheden heeft gesloten, is het zeker niet zo dat Joris Scharpach bij de pakken is gaan neerzitten: “Ik kijk terug op een mooie tijd waar we heel veel gasten blij hebben kunnen maken met gastronomische verrassingen voor betaalbare prijzen.” Joris was in 2021 gestart met Novité en had al direct te maken met de beperkende maatregelen door de coronapandemie. Maar hij liet zich niet kisten en zette samen met zijn team de schouders onder zowel het restaurant als de wijnwinkel. 

“Het mooie van de titel ‘Starter van het Jaar’ was dat dat veel nieuwe klandizie naar het restaurant trok. Novité was voor sommige mensen niet zo bekend als een restaurant waar je betaalbaar kon eten en waar je laagdrempelig naar binnen kon gaan. Door de aandacht en de titel waren er veel dorpsgenoten enthousiast en nieuwsgierig geworden. Leuk dat dat een mooie bijkomstigheid is van ‘Starter van het Jaar’.”

Joris wil graag weer een nieuwe uitdaging aangaan. Er komt zeker weer een Novité Restaurant. Met hetzelfde concept. Maar op een andere plaats. Joris: “Ik zat natuurlijk op een fantastische stek aan het water. De nieuwe locatie moet net zo bijzonder zijn. Of nog beter.” Wat dat betreft streeft deze in hart en nieren horecaman constant naar verbetering. Als hij terugblikt zegt hij dan ook geleerd te hebben dat je duidelijk(er) moet uitstralen dat Novité een restaurant is die voor iedereen toegankelijk is. 

Ik ben de Son en Breugelnaren gaan begrijpen en gaan waarderen

Joris was net gewend in Son en Breugel, sponsorde her en der dorpsgenoten, verenigingen en goede doelen: “Ik ben de Son en Breugelnaren gaan begrijpen en gaan waarderen.” Maar of zijn volgende restaurant weer in Son en Breugel komt is de vraag. Op dit moment is hij zoekende naar een mooie locatie en tips voor een locatie in de regio Eindhoven zijn dan ook zeker welkom. 

Wat het leuke is aan restauranteigenaar zijn? Joris zegt nog net niet ‘alles’, maar zijn gezicht straalt: “Wat ik heel erg leuk vind, zijn de jongelui die bij je komen werken. Eerst onervaren. Maar wat is het leuk dat je hen ziet groeien. Ze doen ervaring op. Ze worden socialer. Ze krijgen mensenkennis en leren wat de klant wil. Het werken in de horeca wordt vaak ondergewaardeerd en soms negatief afgeschilderd. Maar die jongelui leren er zo veel van op sociaal vlak, leren om te gaan met stress en leren te kijken met een helikopterview. Dat nemen ze wel mee in de rest van hun leven.” 

En Joris neemt zijn ervaring met zijn restaurant Novite mee in zijn leven: “Ik ben een ervaring rijker, heb veel geleerd en zie de toekomst positief tegemoet. Zodra er een geschikte locatie is, ga ik er weer helemaal voor. En niet ik alleen. Veel van mijn oud personeelsleden staan in de startblokken om samen er weer tegenaan te gaan.”