Gerard de Nooij, eigenaar en oprichter van Ongehinderd
Foto: Annemieke van Tinteren
Gerard de Nooij, eigenaar en oprichter van Ongehinderd Foto: Annemieke van Tinteren

Gerard de Nooij, geboren en getogen in Son, runt succesvol zijn eigen bedrijf: Ongehinderd.

Algemeen

Gerard de Nooij, geboren en getogen in Son, runt succesvol zijn eigen bedrijf: Ongehinderd.

Nadat Gerard op 23-jarige leeftijd aan een motorongeluk in hartje Son een dwarslaesie overhield, kwam hij terecht in een rolstoel. Na een half jaar revalideren in Blixembosch kwam hij erachter hoe ontoegankelijk Nederland kan zijn.

Dat frustreerde hem enerzijds. Hij werd daardoor constant geconfronteerd met zijn beperking. Anderzijds had hij het verlangen naar hoe het was voor zijn ongeluk: dat hij zonder problemen overal kon komen en gaan waar hij wilde. Hij was 23 jaar, in de bloei van zijn leven.
Hij studeerde in Nijmegen en deed wat hij wilde en ineens kon dat niet meer.
Die frustratie en dat verlangen samen hebben er voor gezorgd dat hij Ongehinderd heeft opgericht.

'Wij hebben een platform ontwikkeld dat bestaat uit de Ongehinderd app en de website. Mensen met een beperking kunnen die gebruiken om locaties te bekijken hoe de toegankelijkheid is.
We hebben testteams door het hele land. Die teams bestaan uit getrainde jonge mensen die we opleiden om aan de hand van allerlei criteria de toegankelijkheid te testen door heel Nederland.
Deze testteams zorgen voor de objectieve kijk. Anderzijds gebruiken we de ervaringen van de gebruikers van de app. Hiermee zorgen we er voor dat je een heel goed beeld krijgt over de toegankelijkheid voor mensen met een beperking, maar ook hun beleving in winkels, restaurant, openbare ruimtes etcetera.'

Vanaf januari 2017 moeten alle bedrijven toegankelijk zijn, natuurlijk binnen alle redelijkheid maar belangrijk is dat toegankelijkheid de norm wordt en ontoegankelijkheid de uitzondering.

Gerard legt uit:
'Daarom helpen we nu ook bedrijven die ons vragen om hun panden te gaan testen. Wij toetsen locaties op toegankelijkheid voor zodat we die uitslagen kunnen presenteren in onze app. Samen kunnen we dan kijken wat de knelpunten zijn. Dit doen we onder andere voor onze partner Nationale vereniging De zonnebloem.'

Samen maken we Nederland toegankelijker. www.ongehinderd.nl