Wethouder Robert Visser
Wethouder Robert Visser

HEVO heeft zich niet aan de aanbestedingsopdracht en kaderstelling gehouden.

Politiek

Son en Breugel - De gemeente Son en Breugel heeft afgelopen maanden een aanbesteding gedaan voor het ontwerpen en bouwen van de nieuwe MFA/CMD. Dit is gebeurd conform de planning die de raad heeft besproken.

Hiervoor zijn, na een voorselectie, vier partijen gevraagd in te schrijven. Tijdens zogenaamde marktconsultatiegesprekken en ook bij de officiële aanvraag t.b.v. de aanbieding hebben de vier partijen een uitgebreid documentatie-pakket gekregen (zie ook aanbestedingsdocument dat de raad heeft ontvangen).
Essentieel daarin was, naast onder andere informatie over het functioneel programma van eisen voor de MFA, het kaderstellend document centrumvisie dat door de raad in november 2015 is vastgesteld. In dit document staat o.a. dat de nieuwe MFA/CMD op het parkeerterrein naast het kerkgebouw gerealiseerd moet worden.

De gemeente is als aanbestedende partij gebonden aan regels tijdens de aanbesteding, waaronder de zogenaamde standstill-periode. Tijdens het aanbestedingsproces kan de gemeente daarom niet communiceren over de aanbieders.
Die standstill-periode, waarin eventueel bezwaren tegen de voorgenomen gunning gemaakt kunnen worden middels een vaste procedure, liep vandaag - dinsdag 3 mei 2016 - af.
De gunning kan nu definitief door het college worden gemaakt middels een overeenkomst. Pas vandaag kan daarom nadere toelichting gegeven worden op het aanbestedingsproces.

Drie partijen hebben zich aan de opdracht gehouden. De vierde aanbieder (HEVO) heeft zich niet aan de aanbestedingsopdracht en kaderstelling gehouden. Het bedrijf heeft alleen een plan voor hergebruik van het kerkgebouw ingediend en dus geen plan van aanpak en visie voor een nieuw MFA op de parkeerplaats, zoals was gevraagd. Ook is er geen vergelijking gemaakt van de twee locaties. Het bedrijf wist dat het hiermee niet is ingegaan op de vraag zoals gesteld en dus een risico (van uitsluiting) nam.

De aanbieding van HEVO kon niet anders dan uitgesloten worden, wegens het niet voldoen aan de vraagstelling in het aanbestedingsdocument (en de door de raad gestelde kaders).

Tijdens de raadsvergadering van 13 april 2016 is afgesproken dat er een quick-scan zal worden gedaan naar het alternatief van behoud van het kerkgebouw met daarin een MFA.

Het betreft hier een nieuwe opdracht die losstaat van de ontwerp-opdracht MFA/CMD, zoals die toen nog in procedure was. De vier inschrijvers voor de MFA zijn buiten beschouwing gebleven.

Na een marktoriëntatie heeft het architectenbureau DiederenDirrix de opdracht gekregen. Dit bureau heeft ruime ervaring met de herontwikkeling van gebouwen. In het bijzonder gebouwen die in de 20ste eeuw zijn gebouwd en in bouwfysische zin veel overeenkomsten hebben met de Petrus Bandenkerk.

Portefeuillehouder Centrum Son
Robert Visser