Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Themamiddag (on)veiligheid Son en Breugel

Algemeen

Donderdag 17 mei wordt in gemeenschapshuis Braecklant aan de Amerikalaan 2 in Son van 14.00 tot 16.30 uur een themamiddag georganiseerd, met als thema (on) veiligheid in Son en Breugel

Veiligheid belangrijk thema
Veiligheid is een onderwerp die de belangstelling heeft van iedereen. Meer blauw op straat, verkeersveiligheid, buurtpreventie, veiligheid in en om het huis, huiselijk geweld, inbraak. Noem maar op, het zijn allemaal aspecten die aan de orde zijn als het thema veiligheid ter sprake komt. Dat het een taak van de overheid is om die veiligheid zo goed mogelijk te waarborgen, staat niet ter discussie. Wel de waardering voor de wijze waarop die opdracht vervuld wordt.

Begrijpelijk, omdat er grenzen zijn gesteld aan de middelen en de mankracht die kunnen worden ingezet. Die inzet is immers afhankelijk van de keuzes aan welke veiligheidsaspecten voorrang wordt gegeven. Juist die keuzes in het veiligheidsbeleid geven aanleiding voor discussie en kritiek. Dragen woon- en leefomgeving al bij aan die meningsverschillen, ook de factor leeftijd speelt een rol waarop naar het onderwerp veiligheid gekeken wordt en waarop aan de gestelde verwachtingen van veiligheid wordt voldaan.

Aandachtspunten
Een in 2017 gehouden enquête over veiligheid onder het Seniorenpanel van Son en Breugel laat zien welke elementen van het beleid meer aandacht verdienen:

• Lange aanrijtijd en slechte bereikbaarheid van de politie.
• Onvoldoende zichtbaarheid van politie en boa.
• Negatieve ervaringen bij de afhandeling van aangiftes en bijbehorende terugkoppeling.
• Onvoldoende handhaving bij verkeersovertredingen.
• Gebrekkige begaanbaarheid bij gladheid van stoepen en parkeerterreinen.
• Oneffen trottoirs.
• Onveiligheid 's avonds en 's nachts.

Juist deze aspecten, die voor veel senioren van groot belang blijken, zullen deze themamiddag aan bod komen, naast voorlichting over hoe de persoonlijke veiligheid kan worden vergroot, waar klachten over de geboden veiligheid kunnen worden gedeponeerd en over de taakverdeling tussen politie en boa. Ook op de vraag in hoeverre Son en Breugel nu werkelijk veilig is, zal gereageerd worden!

Presentaties
Presentaties voor de pauze zullen gegeven worden door

• burgemeester Hans Gaillard, met als thema 'Son en Breugel een veilige gemeente'.
• Diana van Moorsel (politie, expert wijkzorg) en
• Frits Driessen (beleidsmedewerker integrale veiligheid en handhaving), beiden met als thema 'De weerbare inwoner'.

Na de pauze zullen korte presentaties gegeven worden door gemeenteraadsleden van Dorpsbelang, PvdA/GroenLinks en VVD, ieder met hun ideeën waaraan het veiligheidsbeleid van Son en Breugel' moet voldoen. De middag zal worden afgerond met een forumdiscussie aan de hand van ingebrachte vragen en opinies.

Tom Thalhammer, voorzitter van de SeniorenRaad, zal de regie voeren van de middag. De zaal gaat open om 13.30 uur en de toegang is gratis.