Sons Kamerkoor
Sons Kamerkoor Foto: Tijs Bosveld

Sons Kamerkoor brengt liederen van Oorlog en Vrede

Algemeen

Son en Breugel - Oorlog en Vrede
Het jaarlijkse najaarsconcert dat het Sons Kamerkoor in de Sint-Genovevakerk uitvoert, staat dit jaar in het teken van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Het thema is Oorlog en Vrede. Annemiek Hol, voorzitter van het koor, vertelt ons desgevraagd: "11 november 1918 was het einde van de Eerste Wereldoorlog, een historische datum en omdat deze samenvalt met ons concert was dit gelijk een mooi thema. Oorlog en Vrede staat gelijk aan dood en hoop. In de klassieke muziek zijn hier heel wat muziekstukken over terug te vinden. Het idee kwam van onze dirigent Marie-Astrid Vermaas."

Door: Arjen Strik
Foto: Tijs Bosveld

De absolute waanzin van een oorlog
Medebestuursleden Dini Lange (secretaris) en Kees van der Woude (penningmeester) vullen Annemiek aan. Dini heeft zich verdiept in de Eerste Wereldoorlog. Ze vertelt: "Mijn vader was een oud-militair. Hij hield niet van oorlog en vertelde ons vaak over de absolute krankzinnigheid van een oorlog. Op zolder vond ik nog een oud boek uit zijn collectie over de Eerste Wereldoorlog, geschreven door een pacifist, die de totale waanzin van zo'n gewelddadig uitzichtloos conflict nog eens indringend duidelijk maakt. De Eerste Wereldoorlog was een gruwelijke oorlog die aan meer dan 9 miljoen militairen het leven kostte." Ze vervolgt haar verhaal: "De Eerste Wereldoorlog (1914-1918) staat nauwelijks in ons collectief geheugen gegrift. Tussen de mondiale kemphanen in blijft Nederland neutraal, waardoor de Grote Oorlog aan ons land voorbij leek te gaan. Toch waren er wel degelijk gevolgen: het schaarse voedsel ging 'op de bon', het leger werd gemobiliseerd, bijna één miljoen Belgische vluchtelingen staken de grens naar ons land over. Op 11 november 1918 kwam er een officieel einde aan de Eerste Wereldoorlog, die dag werd er in een treinwagon nabij Parijs een wapenstilstand gesloten."

Vredesconcert
Nu, 100 jaar later besteedt het Sons Kamerkoor aandacht aan deze gebeurtenis met een programma gericht op liederen van Oorlog en Vrede. Kees van der Woude geeft een toelichting op het programma. Kees: "De liederen uit het concert hebben een oorlogs- en vredesgedeelte. In het eerste deel zingen we liederen uit o.a. de requiems van Mozart en Rheinberger alsmede een lied van Caplet geschreven voor een driestemmig vrouwenkoor. In dit lied treuren moeders, echtgenotes en dochters over hun verloren geliefdes. In het vredesdeel na de pauze zingen we liederen over hoop en vrede. Onder andere van Bainton, Mendelssohn en Sibelius.

In Flander Fields
Het concert staat onder muzikale leiding van dirigent Marie-Astrid Vermaas. Organist Axel Wenstedt begeleidt het koor bij enkele stukken en bij één stuk begeleidt Kiny Wenstedt-Hinlopen op de piano. Axel Wenstedt speelt ook voorafgaand aan het concert en tijdens het intermezzo.

Megan Hopkins, een tweetalig (Nederlands en Engels) opgevoede jeugdige plaatsgenote, draagt een aantal gedichten voor: het bekende 'In Flanders Fields' van John McCrae en 'De vrede' van Toon Tellegen. De Poppy (klaproos) uit het gedicht In Flanders Fields werd het symbool van de jaarlijkse herdenking van oud-strijders op 11 november in onder andere België, Frankrijk, Groot-Brittannië en Canada. De koorleden dragen daarom de klaproos als corsage, een passend symbool voor de vrede.


Datum: 11 november 2018
Plaats: Sint-Genovevakerk, Breugel
Aanvang: 15.00 uur
Toegang: gratis.
Het koor stelt uw vrijwillige bijdrage na afloop bijzonder op prijs.
Meer info: http://www.sonskamerkoor.nl