Hans Gaillard, met links van hem Henk Hutten, neemt het eerste lesboek in ontvangst (archieffoto)
Hans Gaillard, met links van hem Henk Hutten, neemt het eerste lesboek in ontvangst (archieffoto) Foto: Gemeente Son en Breugel

Lespakket 75 jaar bevrijding Son en Breugel

Algemeen Remember September 2019

Son en Breugel - Achter de schermen wordt al een aantal maanden hard gewerkt aan de invulling van een programma rond de herdenking van de bevrijding Remember September dat rond het weekend van 13 tot en met 15 september in Son en Breugel wordt gehouden. Het weekend kent een strak programma waar veel vrijwilligers bij betrokken zijn. De verschillende commissies hebben een afwisselend programma in elkaar gezet, dat zowel voor jong als oud interessant is om naar te komen kijken, te bewonderen en te beluisteren.

Redacteur: Arjen Strik

Dit keer is Henk Hutten aan het woord. Henk is de auteur van het lespakket '75 jaar bevrijding Son en Breugel', een informatief werkboek dat bestemd is voor de leerlingen van de bovenbouw van de basisscholen in Son en Breugel.

Groots uitpakken
In de voorbespreking over de festiviteiten van 75 jaar bevrijding met de gemeente die vorig jaar plaatsvond, heeft de heemkundekring voorgesteld om nog eenmalig groots uit te pakken. "Nog éénmaal, omdat er binnen afzienbare tijd nog maar weinig veteranen en 'inwoners van toen' in leven zijn en het juist van belang is om de herinnering aan die tijd levend te houden", geeft Henk aan. In voorbereiding zijn een fototentoonstelling met 50 à 60 afbeeldingen uit die tijd in het Vestzaktheater, een herdenkingsconcert van de Harmonie en een werkboek over de bevrijding van Son en Breugel voor alle leerlingen van groep zeven en acht van de zeven basisscholen van onze gemeente. Het Stakenburgfonds en de gemeente hebben de uitgave van deze circa 400 werkboeken gefinancierd.

Geschiedenisleraar
Henk was vroeger geschiedenisleraar en hij vindt het belangrijk dat de geschiedenis moet blijven leven door middel van verhalen, foto's maar ook het inleven in die tijd. Het thema van Remember September 2019 is 'Herdenken, vieren en doorgeven'. "Doorgeven is wat ik wil bereiken met dit werkboek."

Verplaatsen
Na de luchtlandingen (vanaf 17 september 1944 in de Sonniuswijk) werden Son en Breugel bestormd door mensen van buiten die geen idee hadden van oorlog. Vanuit Lieshout en Aarle-Rixtel kwamen ze kijken. 's Avonds konden ze niet meer terug, want toen lag de frontlijn direct achter Breugel en alle bruggen waren opgeblazen. "Het werkboek vertelt niet alleen de geschiedenis van de Operatie Market Garden, maar bevat ook opdrachten aan de leerling om zich te verplaatsen in deze tijd", geeft Henk aan.

Stel je eens voor
Een voorbeeld: Stel je eens voor dat je toen op klompen, 's morgens vroeg, in het donker over een zandweg naar school moest, bijvoorbeeld van Ekkersrijt naar de meisjesschool in Son bij de zusters (nu Sonnerie) of naar de jongensschool er tegenover. Geen fiets, geen auto, meestal met een groep leerlingen uit de buurt. Laat in de middag weer naar huis. Hoe zou je dag er dan uitzien, zonder mobiel of computer, zonder tv? Probeer je eens in te leven in 75 jaar geleden. De leerling wordt uitgedaagd zich in te leven in die tijd en dit te vertalen in de vorm van een verhaal, een tekening of een lied, uit te werken in de groep.

Gastles
Hoe de docenten het werkboek behandelen ligt helemaal open. Zij kennen de groep het beste en hebben ook de beschikking over een handleiding (voor docenten). Komen ze er echt niet uit, dan zijn enkele veteranen en vrijwilligers van het Museum Bevrijdende Vleugels en ook Henk stand-by. Mochten docenten daarvoor belangstelling hebben, kunnen zij een email sturen naar h.hutten@kpnmail.nl.